Mr. Holmes

Mr. Holmes https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257813/bmid_mr-holmes-GgD-257813.jpg 4 57 13

Píše se rok 1947 a Sherlock Holmes, nyní třiadevadesátiletý, žije na odlehlém venkovském panství v Sussexu. Stará se o své včely, píše si deník. A zatímco se k němu jiní lidé stále obracejí o pomoc, on sám vzpomíná na cestu do Japonska a také se vrací k případu, který by mu mohl poskytnout odpovědi na jeho vlastní otázky – o životě, lásce a hranicích schopnosti poznání. Román pozoruhodné křehké krásy a literární vnímavosti představuje vynikající vhled do duše nejslavnějšího detektiva.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

A Slight Trick of the Mind , 2015


více info...

Přidat komentář

Nelíísek
28.01.2022 3 z 5

Zajímavý náhled do života Holmse na pokraji jeho života, musím říct že místy se to četlo opravdu těžce ale oproti tomu byly momenty kdy stránka odsypávaly jedna báseň. Moc mi neseděla dějová rovina cestováni Sherlocka v Japonsku ale naopak děj v jeho sídle neměl chybu

Milonak
03.03.2020 4 z 5

Celkem zajímavá kniha. Již velice starý Sherlock už není neomylný geniální detektiv, ale stárnoucí pán s několika neduhy, které stáří přináší - zapomíná, plete si věci, atd.. Také zde už není tolik "akce" a obsah je s přibývajícími stranami spíše psychologický, ale i tak to vůbec není špatné. Naopak se mně toto netradiční zobrazení Sherlocka poměrně dost líbilo. Děj se pohybuje ve 3 časových rovinách, respektive příbězích - návštěva Japonska, případ paní Kellerové a pobyt na venkově zahrnující i spřízněnou duši chlapce Rogera, jehož smrt je velice smutným a dojemným okamžikem celé knihy. Chvílemi bylo toho sentimentu, psychologie a melancholie na mě už celkem dost, ale vždy se děj zase přenesl o kousek jinam a kniha udržela mou pozornost. Váhám mezi 3 a 4 hvězdami, díky netradičnímu pojetí dávám 4.


Aivinka
27.02.2020 5 z 5

Nádherně smutné. Sherlock Holmes je nepochybně největší literární postavou všech dob a vidět ho v úplně jiném světle byl naprosto dechberoucí zážitek. Možná to není úplně objektivní názor, jelikož Sherlock pro mne navždy zůstane něčím étericky dokonalým, ale tato kniha mne opravdu zasáhla.

trudoš
17.11.2019 3 z 5

Román sympatický především po stránce jazykové, přičemž vyzdvihnout musím také příjemně melancholickou atmosféru. Navíc první polovina skrývá i dvě - tři záhady, takže člověka ke čtení stále něco popohání. Jenže závěr autorovi dost vyšumí do ztracena a zmiňované „případy“ jsou uzavřeny jen tak pro formu. Mitch Cullin si zkrátka od určitého momentu začne víc zakládat na nostalgii a vnitřní psychologii, příběh jde poté stranou, čímž se, bohužel, (ať už úmyslně či neúmyslně) odklání od charakteru Doyleova kánonu. Trochu zbytečná mi přišla i milostná linie, která je ražení spíše poetického, než prozaického a kdyby tu nebyla, neublížilo by to absolutně ničemu. Naopak mě ale třeba hodně rozebrala smrt dítěte, nevím, jestli je to mým vlastním rodičovstvím, nebo se ze mne na stará kolena stává fňukna. Každopádně je třeba říct, že stárnoucí Sherlock Holmes se povedl na jedničku, podobně jako dobové kulisy a zachycení kouzla včelařství. Přidat plnohodnotnou zápletku, byl bych spokojen maximálně.

MadisonS
17.09.2019 4 z 5

Nemám ráda když autor používá postavy, které vytvořil někdo jiný. Dostala jsem tuto knihu dárkem. Kniha s příběhy Sherlocka Holmese nemá nic společného, avšak svou zápletkou má velmi silný příběh. Dlouho to ve mně zůstalo.

Esk
30.04.2017 3 z 5

Fanoušci MR. HOLMESE, tohle nečtěte. Ta kniha není špatná, ale to napasování na Sherlocka .. to mi vůbec nesedělo :/ Kdyby se autor trochu víc snažil a dal nám příběh nové postavy, kterou představil atd. a ne si "půjčil" známého detektiva, bylo by to mnohem lepší. Protože ano, ta kniha má myšlenku a má atmosféru. Ale díky tomu, že neustále myslíte na Sherlocka, všechno trochu ztrácí body.. Za nápad, zpracování a čtivost = 5 hvězdiček. Za to, že je to Sherlock a tím pádem je to pro mě znehodnocení postavy skvělého detektiva = -2!

laepus
07.10.2016 4 z 5

Nenápadná knížka. Nebýt McKellena na obálce, asi bych ji minul, což by byla velká chyba. Je to hluboce lidský příběh o hledání sebe sama. Každá postava příběhu v tomto ohledu trochu tápe a snaží se prostřednictvím ostatních najít své smysluplné místo ve světě, kterému chtějí být nějak k užitku. Autor ke nekompromisní a jednu stránku jsem musel číst asi pětkrát, protože jsem nevěřil, že napsal opravdu to, co napsal. Film je pěkný, ale kniha jde mnohem hlouběji.

Lemurak
03.08.2016 3 z 5

Čtenář, který čeká detektivní příběh, jaké psal A. C. Doyle, bude zklamaný. Mitschova kniha je spíše psychologickým románem než detektivkou. Zaujme právě psychologická hloubka a vykreslení hlavní postavy, nápaditá je také kompozice. Nemůžu se ale ubránit, že se autor zařadil pouze do řady Doylových následovníků, kteří využili jména slavného detektiva.

zuzana13
13.02.2016 5 z 5

Moc se líbila kniha i film. Doporučuji.

Aki12
26.12.2015 5 z 5

Všichni stárnou a není to nic příjemného. I génius jako Sherlock musí zestárnout a já chápu, že se to nedá zrovna lehce představit, protože v našich myslích je to stále mladý muž s bystrou myslí a břitkým úsudkem. Pokud nechcete detektivní ikonu vidět, jak ji pomalu požírá senilita, nemá smysl si tuto knihu číst, ale pokud chcete vidět jisté smíření s nadměrnou inteligencí a s životem, který přinesla, možná to zase tak špatná volba není. Jestliže máte odpor ke stáří, tahle kniha vás znechutí. Jestli se vám knižní verze bude líbit, musíte zhlédnout i film s čarovným sirem Ianem McKellenem!

wildavk
16.12.2015 3 z 5

Jsem fanoušek Sherlocka Holmes. Přetel jsem všechny jeho příběhy od A. C. Doyla. Nepřečetl jsim nic od jiných autorů. Nechtěl jsem si kazit original. Ale protože byly dobré recnze této knihy, porušil jsem toto pravidlo a přečetl jsem si poprve o Sherlkou Holmesovi od jiného autora. Příběh je o starém Sherlocku Holmesovi a prolínají se tam tři příběhy. jeho cesta do Japonska. Jeho život venkově a starý případ který sepisuje na základě své paměti. Starý Sherlock Holmes už není to co býval. V první fázi mě zaujal starý případ, který mi ze začátku opravdu připoměl atmosféru případů Sherlocka Holmese. Pak, ale konce všech dějových linií mě zklamali a tuto knihu bych fanouškům osobně nedoporučil.

LENITYEL
21.10.2015 5 z 5

Velice působivý příběh..

Babouš
15.09.2015 4 z 5

Sherlocku Holmesovi je 93 let a ze všeho nejraději by se jenom staral o svoje včely a chodil na procházky k moři, jenže na vyřešení ještě čekají dva jeho případy - to by klidně mohla být anotace. Líbilo se mi, jak se autor vcítil do duše a mysli staříka, který kdysi býval někdo, ale jemuž už kdysi geniální mozek prostě tolik neslouží. Zvláštně poetické a citlivé, ale přitom čtivé. Pro fanoušky Sherlocka povinnost!

Štítky knihy

Anglie Japonsko zfilmováno stáří Sherlock Holmes

Autorovy knížky

Cullin Mitch
americká, 1968
2015  72%Mr. Holmes