Možná je to jablko

Možná je to jablko https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501333/bmid_mozna-je-to-jablko-mGK-501333.png 4 20 5

V kuchyni na stole leží krásné jablko. Je to opravdu jablko? ptá se malý kluk, když přijde domů. Nemohlo by to být něco jiného? A co to asi bude? Proč jsou některé věci jiné uvnitř a jiné venku? Co by se stalo se mnou, s maminkou, se světem, kdyby jablko nebylo jablko? Jsou období, kdy nás děti zavalují otázkami, některé se nám zdají legrační, jiné směšné, jiné nedůležité. Děti to nerozlišují a nechávají se unést představami. Někdy se ptají, protože mají strach, jindy proto, že jsou urputné nebo popustí uzdu fantazii, ale často otázkami nahlížejí pod povrch světa dospělých, kteří na otázky nemají čas. Přitom každá otázka nás může zavést do neprobádaných končin, když o ní začneme pořádně přemýšlet. Proč by jablko nemohlo být dům nebo dům jako jablko, proč by viditelný svět měl být stejný jako ten neviditelný? Knížka Možná je to jablko japonského kreslíře a autora Šinsuke Jošitakeho je vtipná a chytrá zároveň: jako všechny zvědavé děti a filozofové.... celý text

Literatura světová Humor Pro děti a mládež
Vydáno: , Baobab
Originální název:

りんごかもしれない (Ringo kamo širenai) , 2013


více info...

Přidat komentář

broskev28
14.03.2024 5 z 5

Velmi nápadité, fantazii se meze nekladou.
Textu maloučko, obrázků mnoho, jednoduchých, ale parádních. A mě nejvíc potěšilo, jak si s textem vyhrál překladatel Petr Holý: boží jsou Jablčané a naprosto nejvíce mě uchvátila dvoustrana jablečných příbuzných a kamarádů! Navíc vložený "pracovní list" je velkou přidanou hodnotou, vřele doporučuju!
P.S. Zřejmě právě tahle knížka byla inspirací pro 38.číslo časopisu Raketa, které je taky velmi povedené.

TerJac
21.07.2023 4 z 5

Originální a nápadité. Kniha ukazuje mnoho rozměrů, jak lze vnímat věci kolem sebe. Určitě podporuje fantazii a rozvíjí slovní zásobu. Netušila jsem, co vše by mohlo být jablko :))


Romča11
09.05.2023 4 z 5

Možná je to jablko je výborná filozofická knížka pro děti ale i dospělé. Přiměje vás totiž zamyslet a podívat se na různé věci z jiné perspektivy.
Knížka je útlounká, ale i přesto se s ní dá strávit mnohem více času, než by člověk předpokládal. Je to hlavně díky tomu, že skoro na každé stránce se čtenáři snaží na obyčejném jablku ukázat, že všechno nemusí být takové, jaké se to zdá na první pohled. To oceňuju.
Kniha je navíc nádherně ilustrovaná. Kromě zamýšlení se nad větami člověk stráví také čas důkladným prohlížením jednotlivých kreseb, které toto zamyšlení jen podpoří.
Tenhle titul není určen jen pro děti, ale i pro dospělé. Obě věkové kategorie v knize uvidí něco jiného, ale obě si z toho mohou mnoho odnést. To se mi na knize velmi líbilo.
Celkově jsem z knihy Možná je to jablko byla dost nadšená.

muchomurka
07.04.2023 5 z 5

Skvělá knížka, originální a s tolika nápady. Baví nás číst, baví nás prohlížet. I opakovaně.

hrdlickova_61
24.09.2022 5 z 5

Co všechno by vám přišlo na mysl při pohledu na jablko ležící na stole? Někdo by na něj dostal chuť, někdo by si jej prohlédl, jaké je, někdo by jej uklidil někam jinam… ale klučina z téhle knížky má nejrůznějších dojmů tolik, až to čtenáře vysloveně okouzluje. Za sebe můžu říct, že i přes svou (řekla bych) bohatou fantazii a při mnoha příležitostech prověřenou nápaditost bych zůstala docela daleko za ním. Nejvíc se mi líbila úvaha, že jablko je možná nějakým tajným znamením. U toho je obrázek čtyř legračních bytostí, z nichž každá má také jablíčko a jedna z nich říká: „Hele, další do party“. Na dalších stránkách jsou další bláznivé představy. Veselé i strašidelné. Jablko může být převtěleným pradědečkem nebo návnadou důmyslné pasti nebo… dál už vlastně nic prozradit nechci, doplňte si něco svého sami. A pak to můžete porovnat s knížkou : o)

Štítky knihy

japonská literatura pro začínající čtenáře fantazie

Autorovy knížky

Šinsuke Jošitake
japonská, 1973
2022  85%Možná je to jablko

Kniha Možná je to jablko je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce2x
Chystám se číst17x
Chci si koupit10x
dalších seznamech6x