Mozky pro armádu – Pozoruhodný svět vojenské vědy

Mozky pro armádu – Pozoruhodný svět vojenské vědy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349465/bmid_mozky-pro-armadu-pozoruhodny-svet-v-MYo-349465.jpg 4 9 3

Jak to udělat, aby lidské bytosti i v extrémních podmínkách války zůstaly živé, bdělé, příčetné, zdravé a neprolezlé parazity? Tato pozoruhodná kniha seznamuje čtenáře se světem vojenské vědy a s vědci, kteří bojují proti jedněm z nejúkladnějších nepřátel dnešních vojáků – panice, vyčerpání, vedru nebo třeba hluku. V rámci zkoumání poškození sluchu a jeho vlivu na bojové schopnosti uskakuje autorka nepřátelské palbě po boku paintballového týmu amerických mariňáků. Vypravuje se do módního návrhářského studia armádní výzkumné základny v Naticku, aby se dozvěděla, proč zipy představují pro odstřelovače problém. Navštíví někdejší filmové studio, kde si budoucí medici cvičí ošetřování bojových ranění na hercích s amputovanými končetinami. Odpovídá na otázky, které v žádné jiné knize věnované vojenství nenajdete: Proč se výzkumná agentura DARPA zajímá o kachny? V čem svatební šaty připomínají pyrotechnický oblek? Proč jsou pro námořníky nebezpečnější krevety než žraloci?... celý text

Literatura faktu Vojenství
Vydáno: , Práh
Originální název:

Grunt: The Curious Science of Humans at War , 2016


více info...

Přidat komentář

lucie.8
24.10.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla (pokud ne úplně nejlepší, ale je teprve říjen). Autorka s humorem píše o různých vědeckých disciplínách, které stojí za armádou a jejím vybavením. Ne všechny experimenty se dočkaly úspěchu (jako třeba uměle vytvořený smrad na demoralizaci nepřítele), ale člověka ani nenapadne, kolik je práce za něčím tak obyčejným jako je třeba uniforma.

IHT
15.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Genialni, zabavna, neuctiva - to je Mary Roach. Tentokrat si vzala na paskal vojaky a vedecky vyzkum.
Je velka skoda, ze nebyly prelozeny vsechny jeji knihy, a je velka skoda, ze ty ceske nazvy nedrzi tu vtipnou anglickou pointu.
PS: pokud chcete znat vysledky studie zkoumajici, ktere druhy medvedu laka menstruacni krev, pustte se chute do cteni :-)


denisa7430
26.09.2019 3 z 5

Neuvěřitelný svět vědeckých poznatků a pokroků. Autorka se nebojí odlehčovat poměrně vážná témata. Celá kniha je protkána humorem, což může téma knihy přiblížit i čtenářům, kteří se jinak o podobnou tématiku nezajímají, ale na druhou stranu může být zklamáním pro vojenské nadšence. Každopádně běžně znalý čtenář si z knihy odnese nové poznatky o výzkumných centrech, které zkoumají věci, o kterých by normální smrtelník ani neuvažoval, že mohou existovat. Ačkoliv nám nad podobnými "vědeckými postupy" může zůstat rozum stát, jedná se o faktické, doložené informace.

Štítky knihy

vojenství vojáci

Autorovy další knížky

Mary Roach
americká, 1959
2009  88%Jak si žijí nebožtíci
2017  82%Mozky pro armádu – Pozoruhodný svět vojenské vědy
2022  90%Rozdáme si to? - Keď sa pária sex a veda

Kniha Mozky pro armádu – Pozoruhodný svět vojenské vědy je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x