Moudrost soucitnosti

Moudrost soucitnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211885/moudrost-soucitnosti-211885.jpg 4 33 6

Nová kniha, velmi poutavě napsaná, představuje hluboce osobní portrét dalajlamy ve skutečném životě a přináší vzácné pohledy do jeho života. Čtenář má možnost setkat se s ním při různých příležitostech a vidět, že je stále stejný – hluboce lidský a plný empatie. Ke světu i k lidem přistupuje s nezměrným optimismem a obrovskou vstřícností. O hluboce duchovních záležitostech mluví přístupně a s nadhledem, kterým si musí získat každého, kdo hledá smysl života a touží po dosažení vnitřního štěstí.... celý text

Duchovní literatura Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Wisdom of Compassion: Stories of Remarkable Encounters and Timeless Insights , 2012


více info...

Přidat komentář

petrucha86
08.03.2021 3 z 5

Dalajlámův blízký přítel popisuje jeho veřejná vystoupení a jejich zákulisí. Nic více, nic méně. Nutno dodat, že je popisuje čtivě, člověk se nenudí, jen se nic navíc nedozví.

Eldar80
04.12.2020 3 z 5

Obálka knihy je matoucí. Není to od Dalajlamy, ale o Dalajlamovi. Napsal to jeho přítel a spolupracovník. Není to žádné souvislé učení. Victor Chan zde popisuje různé příhody a situace, které Dalajlama zažívá během svých cest.
Chan cituje jeho odpovědi a popisuje okolnosti přednášek, které nejsou běžně k slyšení. Jednalo se o přednášky pro nemocné děti, studenty či vězně, ale taky pro lidi, kteří mají na starosti velké charitativní organizace.
Jsou to obrazy z Dalajlamova života a zároveň inspirativní výklady o praktikování soucitnosti v životě. Některé příhody pocházely ze setkání s vědci. Chan mluví o vědeckém výzkumu, který Dalajlama inicioval.
Je fascinující, jak věda potvrzuje učení buddhismu. Bohužel Chan se tomu věnuje jen povrchně. Zmíní jen pár výzkumů. Zdrojová literatura chybí. To je podle mě velká škoda, ale v knize je věda jen jedno z témat.
Výborně se to čte. A hlavně rychle. Textu je na stránkách málo. Papírem se nešetřilo, ale o to líp se to čte a má to pevnou vazbu.
Pro cílovou skupinu perfektní, ale na mě málo informací. Je to hlavně pro fanoušky samotného Dalajlamy. Těm rozhodně doporučuju. Ostatní čtenáře to asi osloví různě. 75%


dako1981
13.02.2020 4 z 5

Kniha se dobre cte, je napsana jednoduchym a srozumitelnym stylem. Obsahuje popis kouzla okamziku, zajimavych setkani, Dalajlamovych myslenek, je zde i nekolik pozoruhodnych kapitol - odpusteni slepeho pro vojaka, ktery mu toto provedl a jejich setkani po letech. Dale napriklad vedecky dukaz, ze budhisticti mnisi jsou schopni prozivat trvale stesti nebo preskolovani negramotnych babicek na solarni inzenyrky. Myslenka nesouci se knihou by sla formulovat takto: Opravdu stasten je ten, ktery prinasi stesti druhym.

Beily
19.03.2019 4 z 5

Kniha plná moudrých myšlenek a názorů. I když nejde o nijak tlustou knihu, je dobré číst kapitoly pomalu a s odstupem a hlavně si co nejvíc informací vzít opravdu k srdci. Původně jsem chtěla dát pouze 3 hvězdičky, protože zde bylo hodně kapitol, které mi nic moc nedaly a celkově mě opravdu hodně zaujala třeba jen půlka knihy. Nicméně dávám 4 hvězdy za celkovou myšlenku a poselství knihy. Zpětně totiž můžu potvrdit, že mi hdoně změnila můj způsob uvažování.
Ze začátku jsem nechápala tu přehnanou mírumilovnost ve stylu necítím nenávist vůči člověku, který mi prostřelil hlavu a zničil celý život. Potom jsem to ale pochopila. Často mi bylo vštěpováno do hlavy, že lidé, kteří jsou zlí a nenávistní, jsou sami hrozně nešťastní. A je to pravda. Čím více budeme kolem sebe šířit pozitivní myšlení a budeme přát štěstí ostatním, najdeme ho i u sebe. Peníze ani moc nám štěstí nepřinese.
Nemůžu říct, že se s tímto myšlením stoprocentně ztotožňuji a rozhodně mám hodně chyb, ale přinejmenším mi to dalo to, že si více uvědomuji co kdy a o kom řeknu a pokud už je to něco špatného, tak se zastydím a snažím se tyhle negativní myšlenky změnit.

Malanika
14.03.2015 4 z 5

První půlka knihy mne zklamala, ale pak se to najednou přehouplo v kouzelnou spršku inspirací a člověk by nejraději vyskočil z vlastního života a jel kamsi do tramtarie pomáhat potřebným.
"...k vytvoření mírové kultury je třeba naučit nejzranitelnější děti , jak se vyrovnávat s pocity zmaru, s ponížením a hněvem."
Řekla bych, že ve školách nestačí soustředit se jen na učení základních dovedností - čtení, psaní, počítání. Je třeba zavést do základního vzdělání také sociální a emoční stránku - výchovu srdce.

hlavinka
19.08.2014 5 z 5

Jsem rada, ze se ke mne tato kniha dostala. Presne odpovida memu mysleni. Urcite nebude jedina, kterou od Dalajlamy prectu.

Štítky knihy

tibetská literatura

Autoři knihy

Jeho Svatost Dalajlama XIV. (p)
tibetská, 1935
Victor Chan
kanadská, 1945