Moudrost a vtip Jane Austenové

Moudrost a vtip Jane Austenové https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206385/mid_moudrost-a-vtip-jane-austenove-BjA-206385.jpg 4 30 8

Snad o ničem jiném na světě toho nebylo napsáno víc než o lásce, namlouvání a manželství. Mezi všemi spisovateli patří čestné místo Jane Austenové, která dokázala nahlédnout hluboko do lidských povah a svým bystrým postřehem i smyslem pro komiku baví čtenáře už dvě století. Výstižné a často neodolatelně vtipné výroky v této knížce pocházejí z jejích raných prací, zralých románů i soukromých dopisů. Vyvolávají úsměv, pobízejí k zamyšlení a vyvolávají obdiv k hlouboké autorčině moudrosti i k trefnosti její ironie. Jen málokdo popsal tu věčnou, delikátně složitou síť vztahů mezi majetkem a láskou tak chytře a zábavně jako Jane Austenová…... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

Wicket Wit of Jane Austen , 2002


více info...

Přidat komentář

DarthElle
04.01.2023 5 z 5

Jane Austenovou sem si představila úplně jinak, ale ústřižky z její dopisní korespondence mi jí ukázali v jejím pravém světle a ta její pravá tvář se mi vážně líbila. Nebrala si v ničem servítky, co na mysli to na papíře, pak se nedivím, že vznikly tak úžasná díla, ona sama musela být úžasná. A rozhodně nadčasová.

knihomolka27
29.07.2019 4 z 5

Díky téhle knížce můžete zase o trochu víc poznat Austenovou a oživit si některé z nejlepších hlášek z jejích knih.


Kozel
11.09.2017 3 z 5

Janina osobnost si určitě zasluhuje tento druh sbírky citátů. Problém je však v tom, že podobné soubory závisí na umu a osobních preferencích jejich skladatele. Podle mě se to Dominique podařilo docela slušně, kdy citáty rozdělila na několik tématických okruhů, a člověk si tak může připomenout mnohé úryvky z nesmrtelných knih, které během jejich četby snadno přehlédl.

Ovšem největší pecka jsou úryvky z Janiny korespondence. Vydat její korespondenci v češtině by nebylo vůbec na škodu. Snoubí se v ní totiž všechno, co čtenáři mají rádi na Austenovic románech, s tím rozdílem, že tady se jednalo o skutečnou osobu. A to vskutku úžasnou.

MinaHawke
27.03.2017 4 z 5

Příjemné čtení.

Karolína18
31.01.2017 3 z 5

Jako ukázka mnohdy ostřejšího jazyka Jane Austen je kniha dobrá, často pobaví a zvýrazní některé pasáže z vydaných knih, kterých si třeba ani nemusí čtenář v kontextu celého příběhu všimnout. Ale pokud se chceme dozvědět něco o Jane Austen, je to šíleně jednostranné a vlastně zde skoro žádné informace nenajdeme. Na sestavení podobného seznamu jejích citátů neshledávám nic tak náročného. V některých případech dost akutně chybí souvislost, takže případná narážka nebo ironie tolik nevynikne.

hana1984
01.07.2016 4 z 5

Docela jsem se u nekterych pasazi i zasmala :-)

janyska13
25.10.2015 2 z 5

Dozvěděla jsem se něco nového o Jane Austenové, ale na její knihy to nemá. :P

Lenu04
12.09.2014 3 z 5

Kniha pro milovníky Jane Austen - je lepší znát její díla a život (některé citáty z knih vyzní jinak, pokud je čtenář nezná). V úvodní části knihy je stručný životopis a pak citáty z jejich děl a dopisů - ty z dopisů jsou zajímavější - např. "Nebudu tvrdit, že Tvé moruše uhynuly, ale obávám se, že naživu nejsou." Citáty, které vystihují dobu: "Když lidé chtějí mezi sebou navázat kontakt, musí předstírat nevědomost. Vědět znamená nepochlebovat. U žen to platí dvojnásob: pokud mají tu smůlu, že něco znají, měly by dělat všechno, aby to na nich nebylo vidět." A ještě jeden: " Zadaná žena je vždycky mnohem milejší než nezadaná. Je spokojena sama se sebou, má po starostech a ví, že se teď může plně věnovat tomu, aby se líbila, a nikdo ji nebude podezírat. Zasnoubená slečna je mimo nebezpečí - nic ji už nemůže ohrozit."

Štítky knihy

citáty Jane Austen

Autorovy další knížky

2014  71%Moudrost a vtip Jane Austenové
2007  56%Kniha pro správné kluky
2012  77%Moudrost a vtip Winstona Churchilla

Kniha Moudrost a vtip Jane Austenové je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce44x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x