Moudré rodičství

Moudré rodičství https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523740/bmid_moudre-rodicstvi-651d56fa24bfd.jpg 4 1 1

Přidat komentář

Kozel
04.10.2023 4 z 5

Marie Stopes byla zjevně pozoruhodná amazonka bojující za ženská práva i pohodu manželského života. V češtině vyšly kdysi dávno tři její spisky. Tento je nejkratší a doplňuje předchozí knihu Manželská láska. Autorčino pojetí není jen zasvěcené a zaujaté, ale co je hlavní, velmi otevřené. Někdy na hranici cynismu až brutálního naturalismu, ale pevně se držící cíle o osvětu.

Nutno podotknout, že názvy knížek bývají lehce matoucí. Takže v případě Moudrého rodičovství, kdo by to čekal, čtenář se dočte o kontrolovaném početí. Jinými slovy o antikoncepci. Dnes to může vyznívat trochu úsměvně, přesto je na těch necelých osmdesáti malých stranách malého formátu mnoho zajímavých míst. Uznávám, že ve smyslu lékařském jsou některé pokyny dost zastaralé až nebezpečné - chinin a borax vkládaný do ženských intimních míst jako příklad za všechny. S odstupem jednoho století knížečka ukazuje, jak vypadaly některé lékařské i amatérské postupy. Stejně tak o tom, že Stopesová svou otevřeností jasně rozvířila vody problematiky kontrolování početí. Což byl a nepochybně stále je velmi zajímavé nejen společenské téma. Odpustím jí, že někdy její tón vyznívá, že by od morálních úvah a dobrých rad nejraději postoupila k selekci, kdo by děti měl nebo mohl mít. Ačkoli se sluší jedním dechem přiznat, že s některými jejími postřehy lze dobře souhlasit.

V dnešní době se na nás hrne ze všech stran tisíc a jedna rada k lepším partnerským vztahům. Ono ale není od věci uhnout stranou a přečíst si něco, s čím třeba taková Marie Stopesová přišla už před sto lety. Při nejmenším jen tak pro zábavu. Současný čtenář se bude červenat jako mnozí její současníci. Jenže, v mnohém jí jistě dá za pravdu=o)

Štítky knihy

rodičovství

Autorovy další knížky

Marie Carmichael Stopes
anglická, 1880 - 1958
1922  80%Manželská láska
1924  100%Zářivé mateřství
1923  80%Moudré rodičství