Motol

Motol https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360508/mid_motol-xbO-360508.jpg 2 23 14

Drsný, až šokující příběh mladého kluka, co nastoupí jako sanitář do největší nemocnice v ČR a je konfrontován s nejtemnějšími stránkami lidské mysli. Martin je obyčejný pětadvacetiletý mladík, který nechá vysoké školy a jen tak si užívá života, co to jde. Až dokud ho rodiče nevyhodí z domu, a najednou je odkázán jenom sám na sebe. Jít dělat sanitáře do Motola se mu zdá jako sice těžká, ale jinak rychle přístupná práce. Netuší ovšem, že mezi svými novými kolegy narazí i na lidi, kteří nejen balancují na hraně psychopatie, ale často ji i překračují - a i když se Martinovi daří navázat krásný romantický vztah, temné hlubiny mysli těch, kterým byl ochoten pomoci, hrozí stáhnout ho do chmurného víru svých manipulativních a deviantních světů. Neobyčejně silná psychologická novela známého spisovatele, scénáristy a dramaturga se ještě před prvním vydáním stala předmětem žalob, soudních pří, a dokonce fyzického napadení autora. Pozoruhodné surrealistické ilustrace vytvořil Rudolf Bandor.... celý text

Přidat komentář

JancaMia
19.10.2023 4 z 5

Přečteno na jeden zátah. Nicméně jsem rozpolcená, protože řemeslně je kniha napsaná velice dobře, životní etapy dvou kluků který se prolínají na sterilce v nemocnici Motol a ani jeden není pořádně šťastnej , jeden se na konci knihy sice najde,zvedne a vypracuje se , práce sanitářů je popsaná také hodně kvalitně a i neméně kvalitně je popsaná situace zaměstnanců ubytovny Motol (a to ještě hodně klidně) . Na to že knihu psal sedmdesátiletý pán, jazykem dnešních čtyřicátníkům, pohledem 25 letýho kluka, tak klobouk dolů. Půjčeno z knihovny.

Eicherik
04.06.2022 4 z 5

Kniha není tolik o nemocnici, jako spíše o mezilidských vztazích. Hlavní hrdina, který mi moc neseděl, se snaží pomoci kolegovi, jenž má v hlavě totální bramboračku. Téměř od začátku lze tušit, že onen mimoň skrývá hrozné tajemství, i čeho se zhruba týká, ale celá krutá pravda vyjde najevo až v závěru. Tvrzení, že je novela plná vulgarit a úchylek, je poněkud přehnané.


Jana283
08.02.2021 1 z 5

Divná knížka. Hodně divné a depresivní ilustrace. Zajímavý příběh, za ten jedna hvězda....

Fontak
25.08.2019 odpad!

Co to jako je? Fuj! Ani jsem to nedočetl. Prvních pár stránek mi úplně stačilo. Číst o tom, jak někdo pořád hulí, chlastá a slintá po holkách.. To je literatura pro 15ti leté puberťáky nebo co? Stačí mi projít se večer po ulici někde ve městě a vidím takových chudáků až moc. Chudáků, kteří nemají v životě jiné zájmy než huleni, chlast a vidění holek jako obětí svých sexuálních choutek. Číst o takových mrzácích fakt nemusím... Žije jich mezi námi dost a dost.

LENITYEL
30.01.2019 2 z 5

Nenáročné čtení. Líbilo se mi nemocniční prostředí. Příběh nijak nepřekvapil a nic nezanechal. Konec byl až násilně osekaný.

Pepina19
03.01.2019

Ztráta času...

Janek
25.05.2018 1 z 5

Lákavá anotace + 10 Kč za rezervaci v knihovně: dočtu to, i když bych se zdráhala nazývat takový text literaturou. A to si troufám tvrdit, že jsem za svůj život přečetla opravdu hodně knih, ty provokativní nevyjímaje. Ale tohle jsem opravdu nepobrala. Jedna vulgarita za druhou, jedna úchylka vedle druhé, jen snaha za každou cenu šokovat. Never more. Ztráta času. Knížka má senzační ilustrace.

28401
13.05.2018 odpad!

V hodnocení palců mi chybí mínusy, několik bych jich udělila. Odpad. Také urážka Nemocnice Motol..

Leo99000
11.03.2018

Joseph Arthur (neboli Tomáš Turek, člověk, jehož osudem se dle vlastních slov autor ve své knize inspiroval) uvádí jen demagogicky seřazené výňatky z chatů a podvržené dokumenty doprovázené jakýmsi nudným hlasem). Ale to není podstatné. Podstatné je, že kniha je velmi dobře napsaná, nedejte se zlákat titulem, o Motolu moc není, je o vztahu dvou kluků, jakési konfrontaci aktivního přístupu k životu a tupého přežívání bez vůle bez vlastního životního cíle. Doporučuju raději knihu než demagogický blábol, který zde nabízí Tomáš Turek, který v životě nic nedokázal a tak jen plive jedovaté sliny po těch schopných..

Joseph.Arthur
06.03.2018 odpad!

O AUTOROVI... doporučuji si vygooglovat " SITUACE OKOLO CAJTHAMLA " hodně se dozvíte. Konkrétně zde:
https://situaceokolocajthamla.wordpress.com

milos8269
22.11.2017

ad Czechmeth No nic. Umění je dialog subjektu se subjektem. Holt Vám kniha nesedla, to se stává. On ten příběh má více rovin, Vy jste si vybral jen jednu.

Czechmeth
21.11.2017 odpad!

Milos8269 - Kdyby polovina knihy byla o motorech, tak ano. byla by to kniha o automobilismu. Jak rikam, prostredi FNM by si zaslouzilo mnohem vic, nez tenhle trapne romantickej pribeh s "sokujicim" koncem. Mozna by jste mel zacit psal o automobilismu, treba by Vam to slo lip.

milos8269
21.11.2017

ad Czechmeth Homosexuální kniha? Asi jste četl něco jiného. Ta kniha je o něčem jiném, byť tam homosexuál vystupuje. Taky se tam jezdí autem. Není to kniha o automobilismu?

Czechmeth
18.11.2017 odpad!

Homosexualni kniha. Prostředí nemocnice Motol by si zasloužilo lepsi zpracování.