Most odplaty

Most odplaty https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89171/mid_most-odplaty-hyH-89171.jpeg 4 14 5

Mission Flats je čtvrť Bostonu, kde ne vždy policie a gangy stojí proti sobě.Mladý Ben Truman se z městečka Versailles vydává do této čtvrti najít vraha pracovníka okresní prokuratury a naráží na nevraživost tamějších policajtů.Postupně zjišťuje, že všechno je nekonečný řetěz příčin a následků a že se minulost stále připomíná.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Mission Flats , 2003


více info...

Přidat komentář

Metla
08.05.2019 3 z 5

"Most odplaty" není ani tak detektivní román, spíše kázání o lidské morálce: jak daleko jsme ochotni zajít, co všechno jsme schopni sami před sebou ospravedlnit? Můžeme své viny pohřbít, stejně se jednou vrátí jako bumerang, kousnou nás do zadku a my zase musíme hledat řešení - vzdát se, nebo ke svým břemenům naložit další hříchy?
V průběhu prvních dvou stovek stran jsem několikrát bojovala s nutkáním knihu odložit. Mám sice slabost pro americké Zapadákovy a jejich šerify, autorův styl je však rozvláčný až ubíjející. Teprve s druhou polovinou, kdy se klubko motivací trochu rozmotalo a začalo být jasné, k čemu se schyluje, příběh konečně nabral spád. Jenže málo platné: k postavám jsem nenašla žádný vztah a bylo mi veskrze šumák, jak dopadnou. Rozhodně s panem spisovatelem nesdílím sluníčkové vnímání zločinců, kteří jsou v podstatě pravdomluvní, čestní, bezmála nevinné oběti policejní + justiční zvůle.
"Most odplaty" nenabízí adrenalinovou jízdu, doporučit jej lze trpělivějším, přemýšlivým čtenářům, ochotným nechat si vymáchat čumáky v temně šedé realitě pochybných existencí, kde jsou happyendy vzácností. Kéž by William Landay dokázal psát svižněji a přidat na emocích, nezřetelné charaktery bloudící v mlhách mého nezájmu si o lepší zpracování vyloženě koledovaly.

sumcicka
22.07.2015 2 z 5

Kniha pro mě byla velkým zklamáním a to tím spíše, že Jacobova obhajoba od stejného autora mě naprosto dostala. Takže pokud si chcete přečíst dobrou knihu doporučuju Jacoba. Pokud ale věříte, že všichni lidi jsou svině, kladní hrdinové jsou přežitek a tuto myšlenku si chcete potvrdit i za cenu nudy natažené na čtyři sta stran, směle do mostů.


*Lucias*
10.10.2014 2 z 5

Bohuzel velke zklamani, po precteni Jacobovy obhajoby jsem cekala dalsi strhujici pribeh s prekvapivym koncem, coz se nestalo. Totoznost vraha jsem vedela uz od poloviny, dalsi postavy se mi porad pletly, mozna proto, ze me knizka nevtahla do deje.

soukroma
23.01.2014 5 z 5

Příběh, který ulpí...Není to jen tak obyčejná napínavá detektivka, ale až moc dobré zobrazení reality se vším všudy (takže řádně pesimistické), proto se není co divit, když po jejím přečtení čtenáři zůstane nepříjemný pocit (ale takový ten správně pesimistický, co dloube a nutí hloubat). Přestože se v knize hodně objevují moderní témata gangů, drog, chudoby, rasismu, nejsou tím hlavním - vše stojí na hlavním hrdinovi, který se téměř až do konce jeví jako trochu naivní klaďas, ale jakmile musí řešit strašlivé dilema v souvislosti s vlastní rodinou, zcela zákonitě selže (a to nejen morálně). Vyvrcholení je nečekané a děsivé. Příběh to tedy není zrovna oddechový, ale nutí k zamyšlení - jak bych se asi zachoval/a já - a hodně často přináší něco nad rámec dramatu. Za tím lze jednoznačně nalézt autorovu znalost reality soudních síní a vyšetřovatelů a vyšetřovaných, a to z první ruky v roli prokurátora. Velmi pěkně jsou také představeny reálie nabubřelého Bostonu versus malého městečka v Maine. // Jeden citát: "Plujeme časem jako na pramici a hledíme dozadu, i když se pohybujeme vpřed."

kacaaba
25.09.2013 3 z 5

Začátek mě nudil, váhala jsem, zda to dočíst. Pak to začalo být napínavé, bavila jsem se. Ten závěr mě dost překvapil a docela zklamal, ale takový je život...

Autorovy další knížky

William Landay
americká, 1963
2013  89%Jacobova obhajoba
2005  76%Most odplaty

Kniha Most odplaty je v

Přečtených18x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
Chci si koupit4x