Morfium

Morfium https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28612/morfium-28612.jpg 5 47 13

Sugestivní povídka z roku 1926 je součástí cyklu autorových textů s lékařskou tématikou. Na základě osobní zkušenosti Bulgakov líčí dramatický zápas doktora Poljakova s drogou. Forma dopisů a zápisků maximálně přibližuje vypravěče čtenářům a posiluje sugestivnost této mistrovské novely. 2. vydání

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Морфий (Morfij) , 1926


více info...

Přidat komentář

Koškin
23.03.2024 3 z 5

Nic zásadního. V dnešní době. Možná zajímavý mírně hororový nádech, ale fakt žádná pecka. Kdyby pod tím nebylo podepsané takové jméno, tak si to klidně odpustím.

Lka
28.04.2023 5 z 5

Velmi silný i když krátký příběh jednoho lékaře, který se stal závislý na morfinu. Hezky se to četlo, bylo to až děsivé...


Alethea_k
14.03.2023 5 z 5

Po přečtení Mistra a Markétky, O prospěšnosti alkoholismu a Adama a Evy jsem opravdu příjemně překvapená. Co překvapená, nadšená! Krátké, ale skvělé. Kdyby takovýmto stylem psal vše a neobjevovala se v dosavadních textech převážně kritika režimu, byla bych nadšená ze všeho. Příběh mě vtáhl, nemohla jsem povídku odložit. Doufám, že se mi do rukou dostane ještě něco stejně dobrého.

Any26
03.02.2023 5 z 5

"Ne, ne... Vynalezli morfium, výtažek z vyschlých makovic božské rostliny, tak ať teď najdou takový způsob léčby, aby se člověk netrápil!"

A lékem (vysvobozením) se mu stala smrt - revolver...

Velmi kvalitně a čtivě napsaná povídka o morfinistovi, který si o své závislosti vedl deník. V podstatě se od toho nedalo odtrhnout.

Khamul1
22.07.2020 5 z 5

Mrazivé, ale velmi čtivé a poučné.

MilanCFC
10.02.2020 5 z 5

Úžasně napsaná povídka v celkově úžasném souboru od Bulgakova, obzvlášť vezmu-li v potaz, že tu jde o autorovy osobní zkušenosti. Strašně smutné sledovat postupný pád vzdělaného člověka až na úplné dno. A kolik přesně takových bohužel bylo...

petbrab
30.07.2019 4 z 5

Velmi krátká povídka, kdy jeden lékař líčí příběh jiného lékaře závislého na morfiu.
Rusům by možná přišel ještě zajímavější.

Acamar
16.08.2018 4 z 5

Ultračtivá, ale příliš krátká povídka...za půl hodiny jsem ve vlaku mohla už jen koukat z okýnka.

Kapis
02.11.2016 5 z 5

Geniální, strhující novelka o tom, jak jeden doktor v zapadlé guvernii, sněhem zavátého Ruska, k narkomanii přišel a jak mu přechod z opiátu ani na kokain nevyšel a i když se to dělo v revolučních časech, ho to vůbec nezasáhlo, protože měl úplně jiné starosti. Především s jehlama. Skvěle popsané pocity a tužby (vlastně jen jedna tužba) závislého morfinisty i jeho postupný rozklad a pád, s tím, že si všechno jako lékař uvědomoval a zaznamenával. Četlo se to samo.

Se sebou do hrobu vzal i jednu ženu - Annu K., což mě teda překvapilo, protože jsem ji teď viděl šaškovat a debilně se ztrapňovat u Krause s ostatníma, svou důležitostí a pocitem nadřazenosti opilýma, ocasama, kteří sami sebe nazývají "významnými osobnostmi". Pro mně tedy moc významní nejsou. Je to smutné se dívat jak partička od reality odříznutých pražských hereckých jakože celerbrit (+Bárta, který mě tímto dost zklamal) a vyřazených politiků se nám snaží vnucovat svůj pokroucený pohled na svět a s plnýma hubama demokracie nejsou schopni ani skoro po třech letech zkousnout prvního opravdu demokraticky zvoleného prezidenta. Ubožáci, až mi za ně bylo trapně. Mádla s Issovou za soustruh, zbytek na čelbu, aspoň by dělali konečně něco užitečného. No nic, to jsem odbočil, ta naše románová Anna K. umřela v roce 1922 na skvrnitý tyfus, takže to pravděpodobně nebyla ona a budeme asi ještě bohužel vystaveni náporu zvadlých mouder a vyprázdněných písniček té živé botoxové Anny K.

Bulgakov však za 90% !!!

Lady Dracula
31.07.2016 5 z 5

Bud prokleta ty, milovaná, jež bolest jsi mi způsobila!
Buď prokleta ty, která jsi prstem ukázala na jedinou záchranu, jediný úkryt před tou bolestí!
Buď prokleta ty, jež ruku mou vedla, když ztrácel jsem se v mlhách a tiše se miloval s euforií!
Bud prokleta ty, jež závislost mi přivodila a zkázu mou způsobila!

Marquis
24.07.2016 4 z 5

Výborná a krajne znepokojivá jednohubka utkaná pavučinami paranoie a strachu. Po Majstrovi a Margaréte veľké prekvapenie, Bulgakov skvele zvláda i "vážne" témy a vďaka malému počtu strán sa s Morfiom nestihnete nudiť. Viac strán by každopádne neuškodilo.

rebeka1686
12.02.2015 5 z 5

Niečo, čo sa oplatilo prečítať. Pocit že sa niekomu nabúravate do súkromia je stránku po stránke silnejší. GENIÁLNE.

katulinka
24.02.2012

Tohle se mi opravdu moc líbilo.. Zvláštní, poutavé... Velmi silný příběh...
Tato rozsahem maličká kniha vypráví příběh lékaře, který podlehl morfinismu a tím si zničil celý svůj život, kariéru, ale také ženu, která mu tuto látku podala poprvé, když trpěl bolestmi a která mu ji poté podávala znovu a znovu. Lékař si o své závislosti vedl deník a tento příběh je v podstatě převyprávěním deníku nešťastného lékaře. Ten se obrátí s prosbou o pomoc na kolegu, který však přijíždí pozdě, ve chvíli, kdy už je závislý lékař po smrti. Příběh se tedy dozvídáme ze čtení deníku lékařem přivolaným na pomoc, který vynechává některé pasáže, aby uchránil čest mrtvého kolegy....