More je môj brat

More je môj brat https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38609/more-je-m-j-brat-38609.jpg 4 103 18

More je môj brat je vzburou jednotlivca voči obmedzeniam ľudskej spoločnosti a jej krutým zákonitostiam a bolestiam. Wesley Martin, hlavný hrdina, miluje more zvláštnou, nepochopiteľnou bratskou láskou. More je jeho bratom i katom. Kniha je však i príbehom jeho priateľa Billa Everharta. Ten utečie pred spoločnosťou na more, ktoré sa však pre neho stáva zdrojom nekonečnej osamelosti. ... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

The Sea is my Brother , 2010


více info...

Přidat komentář

Legendre
12.09.2023 3 z 5

První newyorská půle velmi slabá, toulky a pitky New Yorkem popsal Kerouac jinde mnohem živěji, opravdověji a životněji. Od stopu do Bostonu a nalodění naštěstí podstatně zajímavější. Celkově chápu, proč se za tuhle juvenilii Kerouac styděl, oproti jeho vrcholným dílům z 50. let je to fakt slabota. Zajímavé jsou jen zárodky jeho celoživotních témat, jako je touha po svobodě, po cestách, po tom změnit svůj život... Všechno ale předvedl mockrát potom a mockrát lépe.

čerweek
04.06.2022 4 z 5

"Rád bych nějakou změnu; chtěl bych roztáhnout křídla a zkusit, jestli mě unesou...” V podstate prvá Jackova próza (1942). Oproti jeho neskorším prácam o poznanie menej chaotická a pobláznená, avšak s motívom, ktorý autora bude sprevádzať celú jeho tvorbu. Cestovanie ako forma úteku pred stereotypom a problémami bežného života a miestami aj pred sebou samým. V tomto smere je teda dosť podobná jeho najznámejšiemu románu Na ceste. Dokonca aj so závanom občasnej melanchólie a tragickými konfrontáciami s následkami tohto spôsobu života. Pre tých, ktorým nesedí neskoršie abstraktné ladenie Kerouacových známejších próz môže byť Můj bratr oceán tou správnou knihou od tohto nepolepšiteľného beatníka...


Majto
11.04.2022 4 z 5

Po Rukopisnom zvitku som siahol po ďalšej Kerouacovej knihe a priznávam, že aj táto ma dosť bavila. Zvláštne smutná atmosféra vojnových rokov, prirodzene plynúci dej bez extra chaotických situácii, plný nočného života a bežne pobláznených postáv.

sharik
24.11.2021 4 z 5

Jedna z prvních Kerouacových próz. Dlouho ztracená, vydaná až dávno po autorově smrti. A pro mě osmá kniha tohoto beatnického barda, jehož texty mě provází v tuhle chvíli už půlku života... Můj bratr oceán není nejlepší Kerouac, ale rozhodně to není špatná kniha. Relativně komorní novela není (jak by se dalo podle názvu čekat) přírodně-beatnicko-buddhistickou prózou jako jiná autorova díla. Příběh je vcelku banální: Mladý opilý námořník na souši se seznámí s partou levicových intelektuálů, jeden z nich (mladý univerzitní lektor literatury) se ráno v baru rozhodne, že odejde na moře také. Něco zažít a vydělat nějaké peníze. Nějakou dobu stopují z New Yorku do Bostonu, nechají se najmout na loď a vyplují. To, že zrovna zuří druhá světová válka je jen vedlejší motiv... Takhle to zní poměrně nezajímavě, nicméně Kerouac tu stačí solidně rozpracovat svá později oblíbená témata. Kromě hledání volnosti, svobody a nezbytného motivu toulání je tu dost prostoru věnováno například rozpolcenosti lidské povahy, vnitřnímu boji, smyslu pro zodpovědnost a zejména pokrytectví, snad symbolizovanému ne/opravdovostí tehdejších levicových intelektuálů.
Ve výsledku tu moře/oceán může fungovat jako metafora, byť trochu paradoxní. Moře, posádka lodi a plavba jsou symbolem svobody, volnosti, přátelství a soudržnosti (což tu stojí v kontrastu i s tím tolik zmiňovaným teoretickým komunismem). Jenže pod povrchem bublá autorem nevyslovené: Ta volnost je vykoupena skutečností, že námořníci pracují na válečné lodi a jsou prakticky vzato v armádě. Jako by i ta proklamovaná svoboda byla stejně jen nepravá...

ozzak
10.04.2021 4 z 5

moc pěkná knížka kde popisuje Kerouac službu u obchodního námořnictva

martini.ce
03.12.2020 5 z 5

Četla jsem ji před pár lety a zůstal mi z ní jen příjemný pocit. A při současném čtení jsem zjistila, že to tam pořád je. Atmosféra mě chytila za srdce a okouzlila. Četla jsem pomalu, abych si ji mohla užívat déle :) Dálky, bezstarostný život. Akademický vs dobrodružný pohled na svět. Vůně dálek a v přístavu loď, která se chystá vyplout... Ach.

DeepSea21
17.06.2019 5 z 5

Pro mě neuvěřitelně atmosférická kniha která i po několikátém přečtení neztratila své kouzlo.
A to se nestává moc často

3nitka
10.03.2018 3 z 5

Chce to odvahu, takéto rozhodnutie. Všetko nechať a ísť.

Mark.
10.02.2018 4 z 5

Bez pohrůžky války, to musela být skvělá doba. S ničím se nestresovat, cestovat, vydělat si jen na potřebné věci a zábavu. Neřešit daně, pojištění, trvalý pobyt a další naše strasti, které nám brání v tomto poklidném způsobu života. Taky mám touhy někam vycestovat na dlouhatánskou dobu, ale chybí mi odvaha.

Shindo
11.12.2017 4 z 5

Mám pocit, že narozdiel od "Na ceste" bola táto kniha viac hĺbavá, miestami smutná. Často som ju však čítal so zatajeným dychom a túžbou vycestovať niekam do neznáma.

macek166
20.07.2017 4 z 5

Svoboda, krása a estetika života na vás dýchají skrz každé písmeno. Kdo po tomto díle nechce vyplout na moře? Kdo nechce zažít šílenou pitku a diskutovat nad velikostí skutků a myšlenek?

gan112
08.12.2014 5 z 5

Skvelá kniha ktorú ruší iba nedokonalosť prekladu, teda hlavne chýbajúce spojky, písmená v slovách... Nabudúce pomalšie a pozornejšie Artforum! Jednoduchý dej (až novelový) ale tak z prehľadom vedený. Jednoducho Jack bol talent už za mlada. Mam pocit že takto nejak by mala vyzerať moderná literatúra, hoc dielo je už sedemdesiatnik. Odráža dobu, pocity generácie a jednotlivca v nej, a samozrejme naj geniálnejšie je prostredie. Knižka je čítava aj hĺbavá zároveň. Na knižke sa mi veľmi páči že každá myšlienka je prepojená z dejom a dej zasa s myšlienkami, skvelo to funguje a dopĺňa sa.

TheCiko5
21.06.2014 4 z 5

Z "Tuláků", "Na cestě", "Podzemníků" a "Tristessy" rozhodně nejsouvislejší Kerouacovo vyprávění. Těžko říct,jestli je to "ranností" díla a tudíž absencí většího množství návykových látek v těle autora,nebo jen náhoda. Dramatické postavy,vykreslená zápletka,krásné námořní prostředí,zkrátka - velmi čtivé !!!

KikiZ
12.08.2013

Ne tak dobré jako Na cestě či Dharmoví tuláci, ale číst se to rozhodně dá.

kalache
24.05.2013 3 z 5

žít se dá i bez peněz....

Končiare
20.03.2013 4 z 5

Skvelá kniha! Opisuje mimoriadny vzťah človeka ku slobode. Spontánne rozhodnutie dokáže zmeniť veľa.

bosanoha
05.02.2013 2 z 5

Kerouaca mám rád, ale toto mi celkom nesadlo. Možno je to prekladom, možno som nebol na to naladený, neviem...Tak len za dve hviezdičky, prepáč Jack :-)))

MadBigMax
18.08.2012 4 z 5

Můj první střet s beatnickým klasikem dopadl nad mé očekávání. Námořnická road story o kolizi dvou protikladných povah.