Démoni minulosti

Démoni minulosti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480979/bmid_demoni-minulosti-h32-480979.jpg 4 25 25

Když se paní Eliška dlouho nevrací ze své každodenní projížďky, vydává se ji její manžel Vilém z Cornštejna hledat. To, co najde na cestě kousek od hradu, jím hluboce otřese. Naštěstí má opět po boku věrného přítele Jakuba, který se ujímá pátrání a je odhodlaný najít pachatele ohavného zločinu stůj co stůj. Rozbíhá se vyšetřování, kde o podezřelé není nouze, jenže který z nich je ten pravý? Navíc odhalení viníka není to nejdůležitější… Situace se zkomplikuje ještě víc v okamžiku, kdy se na sousedním panství pana Albrechta z Hornic usídlí bájný hejkal a napadá jeho poddané. Starý šlechtic v největším zoufalství požádá Jakuba, svého úhlavního nepřítele, o pomoc. Ta je mu ale na výslovný rozkaz pana Viléma odmítnuta. Což ovšem neznamená, že Jakub nechá démona beztrestně vraždit. Podaří se mu i tentokrát dostát své pověsti šikovného vyšetřovatele a odhalit pachatele zločinu, který zasáhl i jeho osobně, a to na tom nejcitlivějším místě?... celý text

Přidat komentář

babystar
11.05.2024 3 z 5

Čtvrtá historická detektivka, v níž obyvatele Cornštejna dožene neblahá minulost spojená s krutým Vilémovým otcem. Poslouchala jsem jako audioknihu a občas jsem byla zmatená z přeskakování děje a mnoha postavami, kdy jsem musela přemýšlet, o koho vlastně jde. Taky se mi nezdálo chování hlavních postav. Jakub je jednou mírný a chápavý a najednou téměř krutý. Vilém je plačící slaboch a najednou krutý zuřivec. Podle mne ještě autorce něco chybí do vypravěčského umění pana Vondrušky i umění nadsázky pana Bauera.

Opatov
25.10.2022 4 z 5

Další díl od mé, teď již oblíbené autorky. Jakub a Vilém opět vyšetřují. Trochu pohádka, trochu historie, trochu romantika. Tentokrát musí hledat pachatele hluboko v minulosti.


Stana46
30.08.2022

Autorka má bezesporu vypravěčský talent, její knihy se dobře čtou, jsou poutavé, ze série Moravské případy Jakuba a Viléma jsem přečetla všechny čtyři a docela se mi líbily. Ale když už své příběhy situuje do konce 13. století, měla by se také s tou dobou seznámit. Příslušník šlechty podléhal jen jurisdikci zemského soudu, bylo vyloučeno, aby šlechtic soudil nebo dokonce nechal mučit jiného šlechtice. Dokonce ani vůči poddaným neměl každý šlechtic hrdelní právo, to uděloval panovník.

harena
23.06.2022 4 z 5

Tak i tento poslední díl série historických detektivek je stále pohodové a příjemné čtení. Netuším, jestli spisovatelka píše další. A i tady jsou hlavní hrdinové sympatičtí, nechybí ani špetka humoru a láska stále vítězí nad lží a nenávistí. Pohodové čtení.

Kanimůra2
16.03.2022 5 z 5

Já tleskám. Pro mě krásné oddychové čtení.
Člověk se nesmí nad něčím tak moc zamýšlet - kdekterému ostřílenému vojákovi, ba i darebákovi se zaleskne v oku slza, když se přistižen při hanebnostech. Nebo až příliš laskavý pan purkrabí, ten by na poddané dal duši... Umí se úžasně vcítit do jejich citů a ty nechce zbytečně urážet... Možná to zní ode mě jako výčitka. Ne, je to konstatování. Pohádka ze starých časů krásně napsaná.
Těším se na další díl, historických detektivek není nikdy dost

petr368
23.11.2021 5 z 5

Zdá se, že Vondruška a Bauer mají asi opravdu novou konkurenci, jak již bylo zmíněno v komentáři. Na sérii jsem narazil náhodně, působí nenápadně. Trochu jsem se obával, aby to nebyl nějaký klon úspěšné knihy, jak se dneska stává, ale zbytečně. Autorka si jde vlastní cestou a mně se to dobře četlo. Spíše se potvrzuje, že i neznámí autoři můžou být konkurenční. Hodnotil bych to nad Bauerem, ale jestli to bude stačit i nekorunovaného českého krále historických detektivek, to už si musíte posoudit sami.

hanzmb
21.09.2021 5 z 5

Tak mi připadá, že ač jsem to v minulé recenzi myslel v nadsázce, tak skutečně Vondruškovi a Bauerovi vyrůstá velká konkurence. Tato mladá autorka historických detektivek vydává letos již 4. knihu. A to je teprve září.
V knize dostanete vše, co od podobného druhu literatury očekáváte. Napětí, kráska v nebezpečí, propojení s temnou minulostí a statečný hrdina, který vše vyřeší. A fungujete to bez násilně vkládaného sexu, což je v poslední době hlavně Bauerova doména. Možná by to chtělo nějakou silnou ženskou postavu. Ty současné se vždy spíš jen mihnou. Jinak je znát další posun v literárním zpracování. Taky mě překvapuje, že autorka, která žila v KV a Praze se tak soustředila na Znojmo.