Moravské letopisy

Moravské letopisy https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77065/moravske-letopisy-77065.jpg 4 4 2

Dějiny Moravy v datech Kniha zahrnuje dějiny Moravy od počátku středověku do poloviny roku 1990. Důraz je kladen zejména na dějiny politické a státoprávní, události jsou řazeny chronologicky a uvozeny letopočty, takže jde vskutku o letopis svého druhu. Publikace je vypravena množstvím vyobrazení a mapek. Z obsahu: LETOPISY ZEMĚ MORAVSKÉ 1) Slovanské osídlení Moravy, Sámova říše. Raně středověké království Moravanů – Velká Morava Úpadek Moravského království 2) Morava, Polsko a Čechy. Obsazení a rozdělení Moravského království českými vévody 3) Morava markrabství Římské říše a v dynastickém soustátí s Čechami 4) Moravské markrabství v soustátí Koruny Českého království 5) Moravské markrabství stavovskou republikou v Koruně Království českého a v Koruny Království uherského V konfederaci s Uhrami a Rakousy i s Čechami, Slezskem a Lužicemi 6) Moravské markrabství v soustátí Koruny Českého království a habsburské Rakouské monarchie 7) Moravské markrabství ve státním systému Rakouského mocnářství 8) Moravské markrabství v soustátí Rakouské monarchie za národního obrození 9) Moravské markrabství v soustátí Rakouské monarchie a snahy o obnovení Koruny Českého království 10) Morava – Moravskoslezská země v rámci Československé republiky. Počátky úsilí o restituci samosprávného postavení Moravy a Slezska První vydání... celý text

Přidat komentář

HanzKaufmann
14.12.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem dostal jako dar.
Ten ktery me obdarovaval touto knihou me zrejme chtel zradikalizovat pro myslenku vzkriseni Moravskeho naroda.
Jako bych snad uz nebyl dost radikalni xD.
Kdyz jsem knihu cetl, citil jsem bolest, bolest z malosti a slabosti Moravanu poslednich generaci.
Da se rict “pravem byla Morava zbavena vlastni historie (ta je dnes pripisovana Cecham), lide byli zbaveni prava prihlasit se k narodu z ktereho vzesli a nechali se pripravit i o velkou cast puvodnich uzemi.
Morava shorela, zustal z ni kourici popel, z ktereho uz neni zrejme CO to vlastne shorelo.
Popel je zatim ale jeste zhavy, verim ze s partou spravnych fanatiku jsme schopni rozfoukanim poslednich zhavych casti popeliste vzkrisit ohen a z ohne nechat vzletnou Moravu jako fenixe.
Musime ale dat pozor, aby se nam do toho popela nikdo nesel “vychcat, protoze to nevim jestli by z toho pak slo vyfoukat to co by jsme radi.
Ted chvili seriozne: kniha ma pro Vas smysl, pokud citite v nitru sebe prazdnotu, zkouseli jste tu diru zaplnit Cestvim, Evropanstvim, Germanstvim, ale nejak to tam uplne nepasovalo a Vy nevite jakej dilek zkusit, aby jste se citili “kompletni v tom kam patrite.
Chytit se Moravske myslenky ma pro me velky vyznam, je to slozite, temer bez perspektivy pro budoucnost.
Vidim v tom sebe, cloveka ktery nemel mit budoucnost, karty byly rozdany tak aby se ztratil v propadlisti dejin.
Byl jsem outsider, Morava je mezi narody dnes taky outsiderem.
Tak jsme na sebe s Moravou tak nejak zustali.

vitavita
09.03.2012 3 z 5

V kostce dějiny naší Moravy.