Monsieur aneb Kníže temnot

Monsieur aneb Kníže temnot https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13027/bmid_monsieur-aneb-knize-temnot-yCk-13027.png 4 8 4

Gnostický román odehrávající se v kraji Provence, je příběhem hledání ztraceného zlatého pokladu rytířského řádu templářů, které se stává obecnějším hledáním smyslu života, smrti a moudrosti. Kniha je zároveň zasvěceným úvodem do gnosticismu, filozofie, která vychází z toho, že pánem tohoto světa je zlo, ale přesto nerezignuje na hledání univerzálního ducha světla, byť by měl být za hranicí tohoto života. Gnostická představa hmoty jako zlého démona, souvisejícího s touhou vlastnit a ovládat je v dnešní době obzvlášť inspirativní. Lawrence Durrell je pokládán za předchůdce magického realismu. Byl posedlý tématem šílenství, lásky a především smrtí, mystériem smrti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Monsieur: or, The Prince of Darkness , 1974


více info...

Přidat komentář

M.H.
08.11.2017

Možno len ľutovať, že zatiaľ nevyšli ďalšie diely Avignonského kvintetu.

sewista
03.06.2015 5 z 5

No četl jsem to asi před peti lety, a protože mne to prestalo asi v pulce bavit, tak jsem ji odlozil na neurcito. Minuly mesic jsem se odhodlal, ze to zkusim ještě jednou a asi jsem za tech pet let trosku dospel, protože se mi zdalo, ze ctu uplne jinou (lepsi) knihu :-D


jardadr
23.04.2013 3 z 5

K čemu tuto knihu přirovnat? Snad k váze z tvrdého, křehkého skla. Jeden si ji pořídíte, kocháte se pohledem na ni, jste z ní překvapení, potěšení. Pak k ní přijdete druhý den a před vámi se objeví jen tříšť desítek kusů skla a je prakticky nemožné představit si ji ještě někdy smysluplně celou. Takový byl pocit při čtení Monsieura aneb Knížete temnot. Do její půli jsem byl nadšen, Durrell je opravdu dobrý vypravěč, nejsilnější asi v cestopisných fázích, ale i některé momenty jako noční pohřeb, temná mše v poušti byly skvěle napsané a člověku přeběhl mráz po zádech. A jelikož je to především teologický román, tak nemohu opominout rozbory gnostické víry, což mně asi zajímalo nejvíc. Zvlášť v dnešní konuzmní době nepříjemně pravdivě vyznívá myšlenka, že duše je náš největší statek a to, co nás může dovést k vítězství nad temnotou, které tělo až příliš snadno podléhá. Gnosticismus nachází ve světě bezútěšně ovládnutém Monsierem jen jedno východisko - osvobození duše skrze smrt těla.
Ale pak ta druhá půle knihy! Roztříštěná a rozbitá do mnoha směrů různých šílenství jednotlivých postav. Málokdo je ušetřen, zdá se, že všichni směřují k sebevraždě. Nakonec v knize vystupuje několik spisovatelů a je skoro nemožné zjistit, kdo je skutečný a kdo jen projekce mysli vytvořená podle nějakého vzoru.
Řekl bych, že největším Durrellovým problémem jako literáta, je jeho místy až do krajností vybičovaná intelektuálnost. Nikdy nejde k věci přímo a občas text "obzvláštní" několika stránkami naprosto nesouvislých, s knihou prakticky nesouvisejících vložek; různých těžce uchopitelných úvah, myšlenek, vtípků, přes které se prokousat je mnohdy utrpení.
Ale jak říká ke konci knihy jeden z jeho šílených spisovatelů (možná jediný "skutečný"): nechtěl jsem napsat obyčejnou knihu. Tím se mnohé vysvětluje, a takto je potřeba na Durrella pohlížet.
"

kristeen
31.03.2011 4 z 5

Knížka, která se nečte zrovna snadno, ale o to více je obohacující. Některé obraty překvapí svou nepravděpodobností, ačkoli právě v těch je nejvíc skutečnosti.

Štítky knihy

anglická literatura gnosticismus, gnóze

Autorovy další knížky

Lawrence Durrell
britská, 1912 - 1990
1989  89%Alexandrijský kvartet
2014  60%Černá kniha
2005  84%Setkání s mořskou Venuší
2001  78%Monsieur aneb Kníže temnot
1971  80%Temný labyrint

Kniha Monsieur aneb Kníže temnot je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce8x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x