Moji Dánové a skoro Dánové

Moji Dánové a skoro Dánové https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489601/bmid_moji-danove-a-skoro-danove-a4b-489601.jpg 4 87 27

Dánsko není jen hygge, kola a barevné domky. Tohle malé severské království v sobě skrývá spoustu jiných, méně známých tradic a zvyků. Když jsem se sem před pěti lety nastěhovala, netušila jsem, jak rozdílní můžeme být, přestože nás dělí pouze tisíc kilometrů. Ke každým narozeninám tady v Dánsku patří vlajka, k oslavám nového roku sázky na královnin proslov a k Vánocům se kromě jiných zajímavých zvyklostí pojí svátek podporující prodej vánočních ležáků. Díky těmto zvláštnostem a rozdílnostem zde zažívám téměř každodenní dobrodružství.... celý text

Přidat komentář

carbici
19.01.2024 2 z 5

Chtělo to proškrtat, hodně proškrtat, vymazat opakující se věty a opravit části, které nedávají smysl ani v nadsázce. K tomu autorce krapet rozšířit rozhled (asi by byla překvapená, když by narazila na útulny v Čechách). Hvězdička navíc za obálku.

Honey19
31.10.2023 4 z 5

Bavilo mne to. Knizka je napsana vtipnou formou a obsahuje zajimavosti ze zivota v Dansku z pohledu cizince.


LooneyCZ
04.08.2023 3 z 5

Zajímavé postřehy o životě v Dánsku. Některé příspěvky by možná chtěly o pár odstavců zkrátit, nebo by si zasloužily pointu na závěr. Jako čtení k vodě nebo do vlaku to bylo fajn.

Irsaf
18.07.2023 4 z 5

Moc pěkně napsaný cestopis.
Člověk se nejen pobavil dobrými hláškami, ale i se něco z Dánska a o Dánech dozvěděl.
Doporučuju.

joanb
30.06.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, ráda jsem nahlédla do dánských zvyků. Pobavila jsem se u kapitol s vánočním haraburdím a se skořicovými narozeninami. Dávám o jednu hvězdičku méně, protože některé kapitoly byly těžkopádné.

Mergirus
06.04.2023 4 z 5

Tato kniha je výbornou a zajímavou studií do života Dánů. :D mám potvrzeno od lidí ze Švédska, že prohibice ve Švédsku opravdu je. Díkybohu za naši zemi.
Autorka vtipně a zajímavě popisuje svůj život v Dánsku. Děkuji a doufám, že bude nějaké pokračování.

tereza1198
05.03.2023 3 z 5

Kniha se mi líbila. Tohle glosování kulturních rozdílů je vždycky zajímavé. Docela jsem se nasmála. Dozvíte se něco o zimě, čaji, svíčkách, skořici, vysmívání se Švédsku a sledování seriálu Vikingové. Snad to všechno je dost hygge

PFP
28.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Příjemné povídání o Dánsku a Dánech (nejenom). Oskořicování bych si tedy definitivně odpustila. Ale třeba dánský vánoční zvyk "pošli to dál" je super. Celkově jsou všechny příběhy napsány s humorem a celá knížka se četla moc příjemně.

mikika
30.12.2022 5 z 5

vtipné postřehy o životě a kulturních rozdílech v Dánsku, které je sice v Evropě, ale mnohdy to vypadá, že vlastně leží v daleké galaxii, kde je všechno úplně jinak. dost jsem se nasmála.

sidini
26.12.2022 3 z 5

Dozvědět se něco zajímavého o Dánsku a jejich obyvatelích a tradicích lze z různých zdrojů, to bezpochyby, ale pokud chcete jako přidanou hodnotu svižný a hlavně humorný jazyk, pak sáhněte po této útlé knize. Česká autorka pobývající v Dánsku se v ní s Vámi podělí o své (ne)všední zážitky a postřehy. Díky nim možná během jednoho hyggelig večera s Vašimi (nejen zahraničními) přáteli, prodiskutujete třeba otázku: Splachujete zkaženou polévku do toaletní mísy?

haWranka
29.11.2022 3 z 5

Jsem trochu v rozpacích. Začátek mě vyloženě navnadil, první kapitoly byly opravdu vtipné a kolikrát jsem se zasmála nahlas. Ale postupně mi humor připadal křečovitější, ubývalo ho a já zjistila, že mám tendence přeskakovat. Škoda, těšila jsem se na druhého Ziburu, ale ten se nekonal. Čtení jsem si užila, jen asi trochu míň, než jsem doufala.

Tída
29.10.2022 odpad!

Tak tohle bylo velké zklamání - kniha by se spíš měla jmenovat "Já, potom zase já a pak něco málo o tom, co si myslím o Dánech". Autorka vydává svoje subjektivní názory za objektivní fakta...za mě škoda času a peněz.

bookcase
29.09.2022 4 z 5

Milá dánská jednohubka :) Poznáme trochu víc náturu tohoto severského národa, jejich zvyky i neotřelé tradice. Země přesně pro mě, co se počasí a dělání pohody týče.

Alena_S
22.09.2022 4 z 5

Milé čtení, které vás zabalí do plyšové deky, uvaří vám čaj a vykouzlí úsměv na tváři. Prostě pracovní sešit severského hygge. Dokonalost…
…Než se dostanou k tradici skořicování. Jo, mohla jsem to brát víc s humorem, ale mně vám to znechutilo celou knihu. Jestlipak je Dánsko jednou z těch zemí, co zatracují naši pomlázku jako barbarský zločin nehodný vyspělé země v 21.století?

Ív688
21.09.2022 2 z 5

Kniha je celkem vtipná, alespoň vím, že kdybych přijela do Dánska, co přibližně očekávat, pobavily mne oslavy 25.narozenin...ať žije hygge

Izu
21.09.2022 2 z 5

Je to celkem vtipně podané vyprávění o Dánech což je zvláštní národ ale jen tak povrchně.Do hloubky se nejde.Měla bych dvě připomínky k autorce.Delat si legraci ze smrti Kim Wall mi vtipné nepřišlo.A další věc je, że nejspíš netuší jaký význam má monarchie v těchto zemích.

zuzca.h
09.08.2022 2 z 5

Asi jsem čekala úplně něco jiného. Čekala jsem zajímavé čtení o Dánech, Dánské kultuře, odlišnostech mezi Čechy a Dány a ano v jistém smyslu to tam je, ale pro mě to byl spíš diář studentky a za mě ani ne moc humorně napsaný, takové strohé konstatování.
Tím knihu neodsuzuju, ja napsána svižně a čtivě, člověk se dozví pár zajímavostí, ale za mě jsem upřímně ráda, že jsem si knížku pujčila v knihovně kam jí s radostí vrátím.

knihveru
20.07.2022 4 z 5

Dobře se to čte, je to zábavné. Nesouhlasím s názory, že to není o Dánech a reáliích. Je.

PetikH2O
04.07.2022 3 z 5

Šlo to. Navodilo mi to příjemné pocity a chuť vycestovat do Dánska.

Nasko
01.07.2022 5 z 5

Knížku jsem si sice koupila mezi cestopisy, ale on to cestopis moc není. Neukáže vám žádné fotky, nedoporučí restaurace a nepředstaví nejdůležitější muzea.

Zato o mentalitě Dánů a jejich (pro Čecha zvláštních) tradicích se dozvíte dost. Zjistíte třeba, proč Dánové nesplachují zkaženou polévku do WC, kolik mají v Dánsku druhů chleba a jaký je nejčastější motiv tetování v této krásné zemi.

A až někdy půjdete na dovolené ulicemi Kodaně a uvidíte partu přátel, jak na jakéhosi nebožáka sypou skořici, nebudete se divit. Aspoň ne tolik.

Přála bych si, aby takových knížek o mentalitě a tradicích národů vyšlo víc, klidně ke každému jedna.

Štítky knihy

humor cestopisné příběhy Dánsko cestování Skandinávie české cestopisy

Autorovy další knížky

Albína Mrázová
česká, 1993
2022  72%Moji Dánové a skoro Dánové
2023  81%Až na sever!