Moje roky v Izraeli

Moje roky v Izraeli https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512013/bmid_moje-roky-v-izraeli-63fe205c0a4ac.jpg 4 46 8

Jarmulky, surfaři a rakety. Izrael a neklidná oblast Blízkého východu očima reportéra ČT. David Borek je stálým zpravodajem ČT v nestálém regionu Blízkého východu. Jak moc je tam (ne)bezpečno a co obnáší práce novináře v tak turbulentní oblasti? Existuje něco jako izraelská mentalita? Čeho se týkají tamní politické hádky? A jak vypadá izraelsko-palestinský konflikt zblízka? Všechno, co jste kdy chtěli vědět o Svaté zemi, se nyní dozvíte v reportážní publikaci plné barvitých příběhů i fotografií, které vás přenesou přímo do středu dění.... celý text

Přidat komentář

Dudák1979
26.04.2024 4 z 5

Velmi prijemne a hlavne ctive prekvapeni.

Veggi
15.02.2024 5 z 5

Kdykoliv je David Borek v televizi, tak zbystřím a zvyšuji hlasitost. Od pana Borka je to vždy taková fontána informací! Je vidět, že chce a má co říct! Jeho reportáže jsou vždy velice podrobné a uvedou vás během chvilky do problematiky.
Kniha je neskutečně zajímavá! Jestli si myslíme, že je česká společnost rozdělená, tak ani omylem! Pojďme si s Davidem Borkem udělat výlet po Izraeli a zjistíte jak to doopravdy je. Moc mi pomohlo přirovnání řady situací v Izareli na poměry v ČR bylo to tak více srozumitelné. Jen je škoda, že nebyly v knize více rozvinuté příběhy běžných lidí (např. Izraelci co studovali v ČR, pán se kterým má DB společného praprapraprapraprapředka).


Hani77
30.12.2023 5 z 5

Kniha mě zcela pohltila a vysvětlila mi spoustu věcí ohledně izraelsko-palestinského sporu. Část týkající se voleb byla trochu složitá, pletla se mi jména těch méně známých politiků a zcela neznámých stran, ale jinak je kniha psaná velice poutavě a ráda se k ní zase vrátím.

Mánička178
08.11.2023 4 z 5

David Borek je můj nejoblíbenější zahraniční zpravodaj ČT - miluju jeho komentáře, zasazování do kontextu, přímost, schopnost stav věcí srozumitelně zprostředkovat. Vždy vše zasvěceně a detailně ilustruje, vážně profík. Proto jsem se moc těšila na tuto knihu a doufala jsem, že o trochu víc porozumím tolik aktuálnímu konfliktu v Izraeli. Mimochodem, poslední kapitola se datuje k prosinci 2022 a neuplynul ani rok, a čtení této knihy nabralo po událostech ze 7. října 2023 další, nový, rozměr. Musím říct, že tento kus země mě opravdu neskutečně fascinuje, především tedy ten koktejl lidí a názorů, kteří způsobují, že zdejší konflikt se zdá velmi těžko řešitelným... Člověk o to víc docení, že opravdu žije v té části světa, kde je (aspoň, a doufejme napořád) stále klid. I když u nás to "vyřešila" předminulá generace - kdyby zde Němci zůstali, kdo ví, jak by to tady teď taky mohlo vypadat... Ale historie nezná "kdyby". Buďme rádi za to, co je... Knížka je skvěle napsaná, a tomu, kdo by se rád blíže seznámil s pozadím celého palestinsko-izraelského konfliktu, nezbývá než ji doporučit.

Andyska007
21.10.2023 5 z 5

Davida Borka mám ráda jako blízkovýchodního zpravodaje ČT. Má rozvláčný styl v reportážích i v této knize, ale mně to takto vyhovuje. O Izraeli jsem viděla několik filmů a četla jsem knihy jak beletristické tak reportážní. Takže izraelské reálie i zajímavosti už trochu znám. Proto mi vyhovovalo právě to, že se autor zabývá politikou a srozumitelně vysvětluje složité soužití Palestinců a Židů.

iveta3689
31.08.2023 3 z 5

Na tuto knihu jsem se velmi těšila, mám ráda styl Davida Borka. V knize je hodně znát, to je paráda. Bohužel obsahem je pro mě kniha zklamáním. Je prakticka celá o politice, doufala jsem v něco jiného. Je jasné, že v této oblasti se tomu nevyhneme, ale tady toho bylo zbytečně hodně a zbytečně detailně. Ráda bych si přečetla příběhy obyčejných lidí, autorovy zážitky z cestování nebo gastronomie, to mi chybělo. Je tu ale hodně fotek, jsou vložené přímo do textu. Z toho jsem byla nadšená, obvykle se dává samostatná příloha a to mě tolik nebaví.

iška
21.06.2023 3 z 5

Izrael - pro mě země plná rozporů. Tento titul mě nezaujal tolik jako knihy pana Etzlera či Řezníčka. Hodně politiky, podstatně méně o životě a kultuře obyčejných lidí.

eva3992
30.04.2023 3 z 5

Autora můžete znát jako zpravodaje ČT z Blízkého východu a nyní nám přiblíží svou cestu do Izraele, i to, jací lidé tam žijí, jaká je tam situace, nejen politická, a jak vypadá izraelsko-palestinský konflikt zblízka.

Mám ráda cestopisy i životopisné knihy, takže mě tato kniha okamžitě zaujala. Navíc tím, že čtu knihy z období druhé světové války, ráda jsem si rozšířila obzory o tom, do jaké to země se vlastně Židé stěhovali. K tomu všemu je kniha psána poutavě a zajímavě, tak jsem při čtení byla nadšená.

Dozvíme se něco ze života autora, jeho cesta do Izraele byla zajímavá. Ale hlavně pronikneme do všech tajů a podrobností o tom, jaký je Izrael a jací lidé v něm žijí. Je to úplně jiná mentalita a autor nám ji zde skvěle přibližuje nejen díky svým historkám, co tu zažil.

Bylo neskutečné číst o konfliktech Židů, Arabů, Beduínů, ale hlavně pak o probíhající válce a raketových útocích z pásma Gazy.
Celkové vyprávění mě zaujalo natolik, že jsem si na mapě vyhledávala, kde se zrovna nacházíme a které místa autor v knize popisuje.

Při čtení jsem však měla i jeden problém, bylo tu na mě až příliš mnoho politiky. Chápu, že je to potřeba, abychom komplexně pochopili, jací vlastě jsou obyvatelé Izraele, ale na mě toho bylo až moc a politické pasáže byly pro mě zdlouhavé.

Každopádně je to zajímavá kniha, díky které jsem se dozvěděla mnoho nového a pokud i Vy rádi poznáváte nová místa, rozhodně po knize sáhněte.

3,5*/5*

Štítky knihy

Židé Izrael

Autorovy další knížky

David Borek
česká, 1977
2023  89%Putinova válka
2023  83%Moje roky v Izraeli

Kniha Moje roky v Izraeli je v

Právě čtených5x
Přečtených62x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce42x
Chystám se číst77x
Chci si koupit31x