Moje ptačí roky

Moje ptačí roky https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361629/bmid_moje-ptaci-roky-VoQ-361629.jpg 5 13 3

Knížka obsahuje tři texty z pera zoologa, skauta a spisovatele Miloslava Nevrlého, autora Karpatských her. První část Čižbáři a čižba ve spodním devonu přináší ojedinělé svědectví o české ornitologii na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století. Vypráví o výrobě kroužků v garáži Otty Kadlece na Maninách, o návštěvách ve Viničné ulici u Waltera Černého a o chlapeckých dobrodružstvích na výpravách za ptáky ve staré Praze i do jižních Čech. Ptačí pranostiky popisují, co se děje na svátky vybraných světců ve světě ptáků. Tak trochu rozmarné verše jsou založeny na zkušenostech, získaných celoživotním pozorováním přírody. V Roce s ptačími křídly nás pak autor vezme na toulky přírodou a ukáže, co je v jednotlivých měsících možné pozorovat, máme-li oči a uši ptákům otevřené. Knížku doprovázejí dobové dokumenty, fotografie a ilustrace.... celý text

Přidat komentář

pajaroh
01.01.2023 5 z 5

Útlá knížka od mého "nej" spisovatele. Jako vždy plná skromných mouder, příběhů starého světa a přírody, o to překvapivější, že se odehrává převážně v okolí Prahy. Jak tam musela být nádherná zákoutí... (úplně při čtení vidím zarostlé zahrady malíře Pavla Čecha).
Krásné čtení, a to nejsem ornitolog ani amatérský.

haki34
03.02.2022 5 z 5

nemám ráda výlevy začínající slovem perla či klenot...proto knížečku (mimochodem parádně graficky zpracovanou) hodnotím jako skvělou :)
milovníci pana Nevrlého už jistě znají jeho styl..Ptačí roky reflektují ornitologické začátky, devon a karbon ornitologie, který už nikdo z nás nezažije...ale kouzlo začátků zůstává. Jakožto amatérský ptáčkař jsem načerpala i spoustu informací do praxe. Jsem autorovi vděčná, že se nechal ukecat a podělil se s námi nejen o vzpomínky a zážitky, ale i o Ptačí rok a Ptačí pranostiky...
Mimochodem, já každoročně nejnedočkavěji očekávám rorýsy a naši kolonii racků chechtavých a černohlavých...to je to správné jaro ;)
komentář mufimuf můžu také podepsat...:)


mufimuf
30.12.2020 5 z 5

Jako "ornitolog amatér" jsem knihu četla se zatajeným dechem a se závistí. Je to náhled do doby, kterou už nikdo nezažije. Kniha je napsaná jako velké dobrodružství člověka, který ví co by chtěl dělat a taky toho dosáhne.