Modrý květ

Modrý květ https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122372/bmid_modry-kvet-OCM-122372.jpg 5 12 3

Pohádky světových pohádkářů - romantiků, které chtějí být pro děti vstupní bránou do světa velkého umění minulosti: Kokeš a Puťka C. Brentana, Šťastný princ O. Wilda, Pahorek lesních žínek H.Ch. Andersena, Čarovná rybí kostičkaCh. Dickense a Pan Větrovský z Větrova a paní Deštná z Dešťova P. de Musseta.

Přidat komentář

Turmee
12.11.2017 3 z 5

Na pohádky jsem se fakt těšila. Očekávala jsem něco hezkého, milého, odpočinkového. Možná proto mě většina z nich zklamala. Pohádková tvorba těchto autorů (kromě Andersena) se zřejmě zastavila dříve, než mohla být dotáhnuta do konce. Většina námětů začíná zajímavě, později ovšem sklouznou do nelogického chuchvalce kouzel, hrdinů, smůly a štěstí.

Kokeš a Puťka - předlouhé a zašmodrchané vypravování o dvou hloupých lidech a jejich hloupé dcerce, kteří se zázračně dočkají šťastného konce.
Šťastný princ - jediná pohádka, kterou jsem si užila. Vždycky mi po ní zůstane takový hořkoslaný pocit.
Pahorek lesních žínek - příběh, který se z celé knihy nejvíce podobá typické pohádce. Víly a trollové dokázali vytvořit krásně magickou atmosféru.
Čarovná rybí kostička - nedomyšlený a nesmyslný příběh, který končí značně depresivně.
Pan Větrovský a paní Deštná - tady jsem našla hodně podobností s první pohádkou - neuvážená rozhodnutí postav, zašmodrchaný děj kopírující pomalu dvacet let, který se pomalu mění v hrdinskou ódu na mladého Petříka.

Kozel
25.08.2015 5 z 5

Zlatý výběr ze zlatého fondu romantických klasiků a jejich pohádek, což byl v jejich případě - s výjimkou Andersena - obor "okrajový". Přes stáří příběhů jsou milým čarovným čtením pro mladší i starší čtenáře. A jak jsem zmínil u Wildovova Šťastného prince, dovolím si tvrdit, že jsou to pohádky silnější než jsou tvořeny dnes.


bbara155
28.06.2013 5 z 5

Velice zajímavá kniha pohádek pro starší děti. Asi nejvíc se mi líbil příběh Kokeš a Puťka.