Hrobař 5 a 6

Hrobař 5 a 6 https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493385/bmid_hrobar-5-a-6-yOE-493385.jpg 4 48 10

Muž v černém se vrací i se svým věrným supem. Chlápek s temnou minulostí, který pohřbívá mrtvé… a občas, když je to nutné, střílí živé. Už zase jezdí sám, utápí se v depresích a bere všechno, co mu přijde pod ruku. Úkol, který dostane, se zdá být velmi jednoduchý. Pohřbít mrtvolu. Jenže ta mrtvola leží na indiánském území, na místě, kam by si troufl jen naprostý šílenec. Takže je hrobař pro ten úkol ten pravý.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Undertaker 05 L'Indien blanc, Undertaker 06 Salvaje , 2021


více info...

Přidat komentář

Disease
26.02.2024 3 z 5

Série má sestupnou tendenci, což mě mrzí.

Luigi1
11.12.2023 4 z 5

Muž v černém dostal za úkol pohřbít mrtvolu jenž se nachází na indiánském území kam se jen tak někdo neodváží


Ivan Kučera
06.11.2023 3 z 5

Neviem, nejak ma to nechytilo. Pritom je v tom všetko: Indiáni, kovboji, Divoký západ, mystické indiánske pohrebiská, smrtonosný sup, zrada, krv, vlaky rútiace sa strmhlav po železnici postavenej v divokých skaliskách, lukostreľba, prestrelky, smrť číhajúca na každom kroku. Kebyže sa čosi takéto ku mne dostane v 9O. rokoch, kedy som bol puberťák, dalo by sa moje nadšenie krájať motorovou pílou. Ono je to nakreslené pekne, s citom pre detail a má to super farby. Indiánsko-zimná výprava tomu veľa dáva, ale scenár ma nebavil a bol príliš ukecaný, hoc áno, páčilo sa mi, že u Dorisona len málokto je vyložene dobrý, alebo vyložene zlý a áno, sú tu svine, ale vlastne aj ich motiváciám chápete. Lež to nie vždy stačí. Tentoraz to nestačilo. „Prevýchova“ Indiánov je vo všeobecnosti silná a nosná téma a dodnes nemalá trauma v srdci tak americkej, ako i kanadskej spoločnosti a po druhom čítaní to do seba lepšie zaklaplo a chytilo ma to... ale nie na 4*.

Terva
21.09.2023 3 z 5

Nebudeš nenáviděti pouště,
že v ní vody není.
Leč báti se jí budeš.
To budeť dobrý začátek.
(Evangelium zdravého rozumu podle Jonase)

I když si myslí, že přišel o všechno, zbyla vlastně ještě řada věcí, které může ztratit . . .

Na další dva díly Hrobaře jsem se těšil. První dva svazky jsou perfektní a já doufal, že ne jinak to bude i s tímto dílem. Tak že další dva sešity se jmenují Bílý indián a Salvaje. Po předchozích událostech je Jonas opět odkázán jen sám na sebe. Tak jsem byl zvědav, kam ho cesta zavede. Ono přeci jenom, když vám do života kvákají dvě ženy, nestojí to za moc. Naštěstí už je Jonas zase sám a má spoustu prostoru.

Malá ochutnávka:
Jonas Crow je potulný funebrák hledaný pro řadu vražd, kterých se měl údajně dopustit na konci občanské války, v dobách, kdy se ještě jmenoval Strikland. Od těch těžkých dob se toulá po Západě a jeho jediným přítelem je ochočený sup jménem Jed. Několik měsíců měl Jonas naději, že svou samotu ukončí díky společnosti dvou žen, Číňanky Lin a Angličanky Rose. Ta první se mohla stát jeho přítelkyní, ta druhá ženou, na kterou celý život čekal. Obě ho však opustily a jemu zase zbyly jen potulky a mrtvoly.

Bílý indián je prvním, respektive pátým sešitem v tomto dobrodružství. Jenže . . . abych napsal pravdu, trochu mi to od začátku zavánělo nelogikou. Například Jonas odmítne vykopat mrtvolu z hrobu, ale zároveň na nej zaútočí nějaký indián, aby tu mrtvolu nevykopával. Ale, přeci, Jonas už jasně řekl, že to neudělá. Tak proč ten útok? A už v situacích před touto scénou to silně haprovalo. Navíc je tady strašně moc mluvení, moc keců. Bílý indián je zatím nejhorším příběhem v této sérii.

Citát: Společné hroby nedělám nikdy.

Ani sešit šestý Salvaje, mě nepřesvědčilo, že bych se měl nějak radovat ze smrti. Táhne se to ve stylu Bílý indián moc řečí, málo akce a celek je divný. Opravdu jsem od Hrobaře očekával rytmus prvních čtyřech sešitů, ale tohle mě prostě nebralo. Tak že jsem se vlastně u posledního dvojsešitu kochal jen kresbou. Ta se velmi povedla. Co se týče scénáře, poslední dva díly v této sérii mě moc neoslovily. Tak že tři šerifské hvězdy.

Citát: Nesáhneš na nebožtíka, co už patří funebrákovi, nebo o koule přijdeš.

MARTh
27.08.2022 5 z 5

(SPOILER) "...kdo staví paláce na hovnech,nakonec do nich vždycky spadne...". Za mě osobně je pokračování osudů potulného funebráka Jonase Crowa stále excelentní. Krásná kresba, výživný příběh se zajímavou a z mého pohledu i nečekanou zápletkou (byť teda to,že Sid Beauchamp je parchant, bylo jasné už od prvního zobrazení toho jeho ksichtu),to všechno mě moc bavilo. Těším se na pokračování a už dopředu si sám sobě kladu "záludné" otázky... "Dojde k dalšímu setkání hrobaře a Rose? Najde Jonas konečně svůj klid?...". Za mě 5*

1972Sixo
19.08.2022 4 z 5

Už to nie je taká pecka ako predchádzajúce dvojdiely, ale nastavený nadštandard to stále má. Príbeh má originálne zákruty a pracuje so skvelými neotrelými charaktermi. Ale zloduchovia sú zloduchovia, slizkí a jasne čitateľní. Zasnežené prostredie je tiež pridanou hodnotou a zima tu má svoju príbehovú funkčnosť. Pekné atmosfericky pôsobí aj indiánsky cintorín, škoda, že nedostal viacej priestoru. Kresbu som si vychutnával už minule, a stále by som bral väčší formát, kvôli krásnej drobnokresbe v panorámach mestečka i krajiny. Hrobař 7 a 8 - povinnosť!

Recidivista
30.07.2022 4 z 5

Som síce veľký fanúšik Hrobára, ale musím priznať, že scenár bol tentokrát o trochu slabší a menej uveriteľný, no stále ide v rámci žánru o nadpriemer. Nemôžem sa však zbaviť dojmu, že z tohto indiánskeho príbehu sa dalo „vytrieskať“ viac. A hlavne tá stará záporáčka mi tam nejako nesadla, možno preto, že sa mi podobala na hlavnú postavu z kresleného večerníčka „Starká, prosím ťa, príď!“

Čo sa týka kresby, tá tiež trošku zaostávala, ale to najmä z dôvodu, že prostredie plné skál a snehu (v celom komikse takmer absentovala zelená farba) neumožnilo Ralphovi Meyerovi vyniknúť tak, ako v predošlých dieloch.

Možno sa snažím nájsť niečo tam, kde nič nie je, ale som jediný, kto vidí za menami členov starej partie z New Orleans odkazy na autorových miláčikov? Maurizio Pupo (Mario Puzo?) a Louis Robicheau (Robert Louis Stevenson?). Ale kto je potom Sid Beauchamp?

Záver dáva nádej, že sa dočkáme ďalšieho pokračovania, asi aj s Angličankou, na čo sa už teraz teším.

8/10

Norri
12.06.2022 5 z 5

Opět musím konstatovat, že bych ještě před pár lety nevěřil, že mě budou bavit westerny. Teď si je užívám a bavím se. Hrobař mě svou atmosférou zase dostal. Není to nepředvídatelné, ale má to úžasné postavy. Ať už to jsou běloši anebo indiáni, nikdo z nich není úplný klaďas nebo úplný padouch. Tedy až na pár vyjímek. Situace “na bojišti” se neustále mění a co platilo na začátku, to už nemusí platit o pár stránek dále. Děj má pěkné zvraty, ale zároveň není komplikovaný. Proto rychle ubíhá a snadno vás strhne s sebou.

GoodGames
25.05.2022 4 z 5

Nový Hrobař je stále veľmi kvalitným čítaním a teší ma, že je táto séria tak úspešná v samotnom Francúzsku, kde obsadil v hlasovaní čitateľov piaty diel 4. miesto a šiesty diel 3. miesto v TOP100 komiksov. U nás patrí tiež táto séria k najpredávanejším a najlepšie hodnoteným v edícii Modrá Crew. Úplne zaslúžene. Hlavný hrdina je sympaťák, westernové prostredie je v podaní Xaviera Dorisona a Ralpha Meyera drsné a vizuálne atraktívne a scenáre sú tiež dostatočne zaujímavé. Najnovší príbeh však predsa len až príliš stráca tempo a oproti predošlým dielom tu nie sú až tak zaujímavé prostredia a akcia. Ku koncu sa to však pekne rozbehne a už teraz sa teším na pokračovanie, na ktorom už autori usilovne pracujú.

jarynek
21.05.2022 3 z 5

Za mne trochu zklamání. Kresba je stále výborná a atraktivita westernového prostředí tomu napomáho, ale scénáristicky mne to tentokráte neoslovilo. Hlavní hrdina bez bázně a hany, který je schopen dostat se z těch nejkrkolomnějších situací, mnohdy za přispění málo uvěřitelné náhody, a proti kterému ani velký počet ozbrojených záporáků nemá šanci. Ne, že by to bylo úplně marné, ale předchozí části Hrobaře byly mnohem povedenější kousky.