Moderní architektura

Moderní architektura https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209070/bmid_moderni-architektura-209070.jpg 5 4 4

Teoretický spis Moderní architektura sepsal roku 1895 nově jmenovaný profesor Otto Wagner pro své studenty na vídeňské akademii. Vznikl z potřeby studentům i širší veřejnosti sdělit své názory. Během krátké doby se však populární dílo dočkalo několika nových vydání, překladů do dalších jazyků a stalo se prvním architektonickým manifestem 20. století. Otto Wagner, hlavní představitel vídeňské secese, vychází z myšlenek německého architekta Sempera o racionalismu v architektuře ("co není účelné, nemůže být krásné"). Požaduje ukončení "archeologické" praxe kopírování historických slohů a naopak vytvoření nového užitkového stylu založeného na účelnosti, vhodně zvoleném materiálu a hlavně konstrukci. Úkolem architekta není podle něj imitovat staré předlohy, nýbrž studovat potřeby moderního člověka a nabídnout pro něj "moderní, námi vytvořené formy". Wagnerovi žáci, mezi něž patřili i Jan Kotěra, Josef Hoffmann nebo Josip Plečnik, posléze na školách celé střední Evropy šířili myšlenky svého učitele. K zásadám, formulovaným v Moderní architektuře, se hlásila i pozdější funkcionalistická avantgarda dvacátých a třicátých let 20. století a považovala Wagnera za svého předchůdce. Součástí knížky jsou také černobílé fotografie a výkresy Wagnerových staveb.... celý text

Literatura naučná Architektura
Vydáno: , Jan Laichter
Originální název:

Moderne Architektur , 1895


více info...

Přidat komentář

Teseme
12.11.2021 5 z 5

Moderní autor, jehož dílo přetrvává nejen v ulicích Vídně. Must read pro milovníky architektury.

VivienRavenhill
12.10.2018 5 z 5

Otto Wagner patří mezi vynikající architekty a jeho kniha se řadí mezi povinnou četbu studentů architektury nebo dějin umění právem. Tento teoretický spis vznikl před více než 100 lety! a přesto dokázal předpovědět, v jakém duchu se bude naše moderní stavitelství ubírat. Aneb co není účelné, nemůže být krásné avšak nadále je potřeba zachovávat estetickou stránku věci. Kniha je psána střízlivě, velice rozumně ve formě jakési učebnice, nicméně obsahuje také mnohé poetické části, které vyjadřují autorovu oddanou lásku k oboru.


Čtec
16.06.2014 5 z 5

Byl jsem překvapen, jak je moderní i ta knížka (nejen architektura, o které se v ní píše). Je výborně napsaná a čtivá a to, že pochází ještě z 19. století, na ní není vůbec znát. A zajímavé je i to, jak málo se změnila architektonická praxe. Sice se projektuje kurzorem myši na monitoru namísto perem na prkně, ale ostatní zjevně zůstalo stejné.

Štítky knihy

architektura secese

Autorovy knížky

Otto Wagner
rakousko-uherská, 1841 - 1918
1910  100%Moderní architektura