Mlhobřehy

Mlhobřehy https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107323/bmid_mlhobrehy-PPg-107323.jpg 3 12 2

Mlhobřehy, to je vlastně obrazné básnické pojmenování Chevallierova rodného města Lyonu. Je to stejně jako Zvonokosy „rozlehlá satira, robustní a přiléhavá, obraz lidských mravů, zkarikovaný, ale přesný“, jak napsal francouzský kritik A. Billy ve své recenzi Zvonokosů. Výchozím bodem této historie, která se stala v Lyonu, je „šťavnatý exemplář ženy“, totiž prostitutky Loulou Bicheové, zatímco „středem“ je mondénní novinář a diplomat Gael Chimney d’Oro, který na sklonku svého života píše své paměti, jež jsou zároveň kronikou Lyonu-Mlhobřehů našeho století. G. Chevallier napsal tuto svou knihu na sklonku svého života, kdy jeho paměť byla bohatou pokladnicí životních i uměleckých zkušeností, poznatků ze studia umění, literatury, historie, politiky a filosofie. Toto bohatství plně uplatnil při psaní Mlhobřehů, z nichž vytvořil „fresku lyonské společnosti“ a do nichž zařadil i „portréty lidí“ uvedených sice pod falešným jménem, ale přece jen leckdy identifikovatelných autorovými současníky. Stejně jako vypravěč Gael Chimney také autor nechal „běžet své pero zcela volně s jediným záměrem: být jasný a zajímavý“ a se snahou postihnout „pravdu života“. Autor rozehrál při psaní této své knihy celou škálu svého uměleckého talentu - počínaje satirickou schopností „propíchnout“ nabubřelé lidi jak „nafouklé měchy“, vystihnout charakteristické rysy jejich zevnějšku i nitra, mj. i prostřednictvím živých a vtipných dialogů, ukázat, že to „jsou podmínky, které utvářejí lidi“ - a konečně malbou hmotného prostředí, v němž jeho postavy a postavičky žijí, malbou často realistickou a občas i poetickou. Mlhobřehy jsou i vyznáním lásky k životu a ke všemu, co život krášlí, jsou proto i chvalozpěvem na lásku a na mír, bez něhož šťastný život není možný.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Brumerives , 1968


více info...

Přidat komentář

RH faktor
02.06.2019 3 z 5

Místy velmi vtipné, místy moudré, místy skoro až lascivní..., ale rozhodně příjemné počtení. Vracet se k tomu asi už nikdy nebudu.

Rup
24.01.2014 4 z 5

Satirická kronika města popsaná skrze ženský klín. I když kronika to vlastně není - světodějné i místodějné události jsou zcela upozaděny. Spíše se jedná o jakýsi rozbor vlivu ženského elementu na vývoj společnosti. Mé pocity jsou rozporuplné, především z dost jednostranného autorova pohledu. Druhá část románu, jakoby pohled s druhého břehu, zavání až příliš romantismem a do celkové koncepce mi jaksi nezapadá (v recenzích zmíněno ovlivnění Stendhalem), což nevylučuje předešlé tvrzení (jednostranný pohled). Nicméně za přečtení to stojí. Doporučuji.


Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Gabriel Chevallier
francouzská, 1895 - 1969
1981  76%Zvonokosy
1969  79%Zvonokosy II. - Babylón
1969  77%Zvonokosy III. - Lázně
1988  68%Mlhobřehy
1992  78%Zvonokosy / Babylón / Lázně

Kniha Mlhobřehy je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce26x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x