Strážci pralesa

Strážci pralesa https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43808/strazci-pralesa-43808.jpg 3 15 15

Příběh z rané doby osidlování severoamerických pustin se odehrává v autorově rodném Kentucky. Hrdiny jsou mladíci Pavel Cotter a Henry Ware. „Příkladným“ zbabělcem se stává zrádce Braxton Wyatt – a jsme i svědky jeho mučení. Altsheler disponoval úžasnou schopností vyprávět a jeho nejlepší knihy můžete v dětství pročítat opakovaně asi jako „foglarovky“, navzdory tomu ale sotva kdy pochopíte, co vlastně vás do jeho světů tak intenzivně vtahuje. Ale vtahuje! Obvykle stačí přelouskat pár prvních vět. Autor jistě líčí „jen“ tradiční dobrodružství, ale zároveň jako by stále ponechával i něco nevysloveného, co právě tak poutá.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

The Forest Runners , 1908


více info...

Přidat komentář

Luigi1
27.07.2022 4 z 5

Mladí chlapci šli kladným příkladem všem.

Turlogh
10.09.2020 4 z 5

Klasický dobrodružný román pro děti a mládež o zálesácích a průkopnících osídlujících zemi Kentucky v Severní Americe. Boje s indiány, přátelství hlavních hrdinů, pětice zálesáků a krásnou přírodu, to vše najdete v ději tohoto románu. Doporučuji. Howgh.


Magnum1
13.02.2020

K uvedenému románu lze říci, že tento je přímým pokračováním Stopařů přední stráže. ( 1 díl Mladých stopařů). Autor jich napsal celkem 8. U nás vyšly pouze první dva uvedené díly. Souhlasím s RemiBlack k osobě Braxton Wyatt. V mém vydání je uvedeno, že padl v bitvě pod Tabulovou horou, která proběhl v závěru románu. Jinak tato osoba vystupovala i v prvním díle a už i tam byl velice protivný.

RemiBlack
18.09.2017 5 z 5

Edit 2022: Vidím, že někdo upravil anotaci, děkuji! :)
No nic, kniha se mi moc líbila, doporučuji.

tenax
13.08.2013 3 z 5

Trochu J. F Cooper, trochu K. May. Nic výjimečného, spíš vzpomínka na literaturu, která mě kdysi bavila a proto si občas něco z ní přečtu. Nemusí se u toho přemýšlet, spíš než o napětí děje jde o napětí, jestli snad autor nevymyslí něco originálního. V tomto případě tedy nevymyslel. Ale co je mi záhadou, je název českého překladu. Jací strážci? Vždyť v originálu je runners, tedy spíš uprchlík, běženec! To přesně odpovídá obsahu, vždyť oba hlavní hrdinové skoro stále prchají před Indiány. Howgh!