Mjöllni

Mjöllni https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391908/bmid_mjollni-xVS-391908.jpg 4 50 16

Mjöllni série

1. díl

I kdyby stál na vrcholku hory, má trpaslík stejně vždycky daleko do nebe… tak se to říká a proto hrají trpaslíci vždycky vedlejší role… opravdu vždycky? Myslel si to i trpasličí bojovník jménem Tór, jenže potom se mu do ruky dostalo bájné kladivo a s ním podivuhodné schopnosti. A on pochopil, že možná bude na něm, na obyčejném trpaslíkovi, jak se rozhodnou osudy mocných v Midgardu i Ásgardu, lidí i bohů a všech ostatních. Nápaditá variace na severskou mytologii má neotřelý, svižně se rozvíjející scénář, je zabydlena nespočtem živoucích postav lidí i všemožných bájných tvorů, a hlavně zaujme dechberoucím výtvarným ztvárněním, jaké se vidí málokdy.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Le marteau et l'enclume , 2013


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
26.12.2023 3 z 5

Do kladiva! A tak som sa tak tešil. Chcem sa síce poďakovať Argu, že na náš trh uviedlo tento komiks, predsa len človek nie je živý len americkým mainstreamom, ale je to ukecané ako francúzska tetka na parížskom trhu v sobotu doobeda, keď do seba pri vedľajšom stánku kopla tri vína a ešte musí kúpiť päť kíl zemiakov, osem mrkiev, dva petržleny, vrecko červenej cibule, chren, nejaké jablká, osem hlavičiek cesnaku, za hrsť kôpru do nedeľnej omáčky a stretne bývalú spolužiačku zo strednej a samozrejme začnú spomínať. Proti dialógom nič nemám, skôr naopak, ale musia byť výborné a majú plniť dramaturgickú funkciu v deji. Tu sa to nestalo. Zhodou náhod som práve v rovnakej dobe čítal iný francúzsky komiks, Čtyřku z Baker Street, a tá tiež bola plná dialógov. Do detektívky ale patria podľa mňa viac, ako do severského eposu a, to najmä, mali zmysel. Tu to bolo len mlátenie prázdnej slamy. Pripomína to prednášku na škole, keď učiteľ začne dobre, ale potom už len melie a melie a vy sa pristihnete pri tom, ako vám klipkajú oči. Vizuálna stránka je po letmom prelistovaní skvelá, ale po samotnom prečítaní mi pravdupovediac pripadala trochu... zjednodušujúca. Ako hej, je to pekné, ale už som v živote čítal výtvarne úchvatnejšie komiksy (napr. Wiku, aby sme nemiešali jablká s hruškami a aby sme zostali pri fantasy). Scenár ma nestrhol. Bavilo ma vnímať to ako kuriózny remake Thorov s Hemsworthom, ale tým sranda končila. Nie som barbar, je mi jasné, že ragnarok, Odina, Thora, valhallu atď. nevymyslel Marvel, ale viete ako to myslím, nie? Vy určite áno, naopak ja som práveže nepochopil, že keď už sa to tvorcovia na pár miestach pokúsili spraviť drsnejšie, krvavé a inak mládeži neprístupné, tak prečo nešli na doraz a skončili pri jednom penise, zopár prsníkoch a sem-tam amputovanej končatine? Takto to pôsobí fakt divne, čítate rozprávku a zrazu BUM, bimbas v plnej poľnej. Po sľubnom úvode ma smer, akým sa príbeh vyvíjal, prestal baviť. Postavy mi pripadali nesympatické a opäť raz na programe dňa pletky Loki vs. Thor? Prečo? Nestačilo vari už? Nedalo sa to poňať inak? Našťastie, ten komiks je fakt obrovský. A to nielen po stránke epickej zápletky (bohovia, národy, kráľovstvá, vojny) a kresby plnej detailov a veľkolepých scenérií, ale i vydania (gramáž nad jedno kilo, formát A4, tvrdá väzba a hrubé listy robia svoje, vyzerá to na viac, než „len“ cca 170 strán). Ťažký oriešok na lúskanie, človek by chcel dať 4*, ale nemôže. Našli ste Batmana?

Atlantis
22.02.2023 3 z 5

Ať žije vnější fasáda nad obsahem. Mjollni je nádherně nakreslený komiks, nabitý detailními panely a brilantně kolorovaný. Ale ten příběh je prostě tak nudný, občas až špatný. Jsme na severu, tak tam musí být Tór a Loki, že? Ale proč, proboha, vždyť to jsme viděli už stokrát. Postavy mění svá přesvědčení v rámci jedné strany, dějové skoky vám zamotají hlavu a hlavní postava je tak strašně otravná. "Nejsem bůh! Ne a ne a ne!" říká postava, která oživuje mrtvé, ovládá přírodní síly a projde podsvětím do jiné dimenze. Ke konci jsem se už vážně modlil, ať je konec. Velká škoda, jako plakát by tenhle komiks fungoval skvěle.


fvalek
01.05.2021 3 z 5

Mám velmi podobné názory jako jiní uživatelé, ale musím začít pozitivně, a to tím, že kresba a celkové zpracování knihy je skvělé. Kresba je dospělá, detailní, velmi fantasy a barevně decentní. Jde k věci a ukazuje velmi věcně realitu, ale přesto nechává prostor pro kouzelné a estetické prožitky. Jediná výtka je trošku stereotypní vzhled postav, a to hlavně uvnitř komiksu samotného, takže jsem v jednu chvíli úplně nerozeznával rozdíl mezi Lokim, rádcem a diplomatem... No a malé děti s dospěláckými obličeji byly docela vtipné. Kdo se extrémně povedl ale byli elfové, s nimi pak spojená jejich dějová linka, jejich charakteristika, jejich odlišnost od stereotypu... Paráda, pro mě možná originální zpracování elfů, které je zásadnější než trpasličí Thor (ne, nebudu psát Tór!!).

Co se týče děje, tak zpracování severských mýtů mě oslovilo a navnadilo, ale výsledek nebyl úplně uspokojivý. Možná to lze svést na tvrzení, že bohové Asgardu pozbyli moci, tak třeba opravdu byl příběh stižený tím, že je to takový skomírající svět, který si zaslouží Ragnarok. Za to si jistě zaslouží pochvalu, protože zpracovat krásný svět, ve kterém je ale cítit atmosféra úpadku, to není vůbec lehká věc, a je nutné říct, že tohle se autorovi povedlo. Celkově pak má kniha řadu skvělých momentů (cesta elfů, Niflheim, dvojstrana se zlatým proroctvím apod.), potom ale taky řadu nehezkých a někdy úplně zbytečných věcí. Velká výhoda a kreativita tkví asi hlavně v tom boření stereotypů fantasy a mytologie, což je pro čtenáře asi rozhodující, co si budem.

První díl byl dobrý, druhý díl byl (až na to podivné zakončení) zásadní, třetí díl byl ale děsný. Když tak hezky začnete obří rozhodující zápletku, která změní tvář světa, nemůžete ji zakončit poměrně malou nudnou potyčkou, i když z nepřítele uděláte to nejhorší, co svět viděl. Poslední díl je prostě brzda, která celé rozjeté dílo totálně pohřbí, navíc rozhází poměrně ujasněné vztahy mezi postavami a tím to celé skončí. Zajímalo by mě, jestli i ostatní bohové budou mít tu výsadu reinkarnovat se, nebo jestli je to z nějakého důvodu jen Lokiho a Thorova věc?! Nicméně vidím tu, že to je první díl z více, což bych asi nečekal, ale tak necháme se překvapit! :)

trudoš
02.09.2020 3 z 5

Při čtení první části alba u mě převládal pocit naprostého okouzlení nad svérázným zpracováním severských legend. U druhého dílu už nadšení začalo opadávat, především kvůli neochotě autora držet vyprávění v rovině jednoduché bitkařiny, spolu se snahou dát eposu nějaký metafyzický přesah. Závěrečný příběh pak slibuje velkolepé finále, ale ve skutečnosti autor věc odflákne soubojem tří zmatkářů proti jednomu obrovi. Přitom všechno to handrkování bohů o světovou nadvládu mělo něco do sebe, jenže v okamžiku kdy došlo na lámání chleba, akce ustoupila nejjednodušším řešením, která však působila značně unáhleně, nekonzistentně a vlastně i maličko nesrozumitelně. V tomhle ohledu si myslím, že si vytvořený svět zasloužil víc, jenže tvůrcům došel dech už někde v polovině a další nápady se zkrátka nedostavily. A jak mě zpočátku postava načuřeného trpaslíka Tóra bavila, už po první knize se ukázalo, že skutečným hrdinou komiksu je tak akorát to jeho kladivo. To se pak jednomu špatně ztotožňuje.

Pigface
31.12.2019 4 z 5

Graficky dokonalé. Perfektní kresba, na velkoformát jsem si zvykl velmi rychle. Poněkud jiný pohled na severské mýty. Rodinka severských bohů je opět pohromadě, jen jinak, než je známe (třeba pokroucené a pocukrované od Marvela), ale Loki je pořád čistokrevný bídák.
A trpaslík? Ten bude vždycky jen trpaslík, i když vyleze na horu....anebo...?

puml
16.12.2019 5 z 5

Výborný komiks, jak už je u Arga zvykem. Pečlivá úprava, velký formát, dobrý překlad. Kniha je rozdělena na tři části, z čehož první a třetí je neskutečná jízda. Není tu ale jen akce, jak to na první pohled vypadá, i když akční scény patří k tomu nejlepšímu na komiksu. Druhá část je slabší, je to takový klid před bouří. Ztrácel jsem se trochu v těch postavách a jejich motivacích a celkově je tahle část dost rozvláčná, ukecaná a někdy notně zmatená. Naštěstí závěrečná část vše vynahradí a všechny dějové linky se uzavřou v epickém zakončení hodném severské mytologie. Příběh samotný své mouchy určitě má, ale tak kresba a barvy to vynahrazují. Dávám proto plný počet. Doporučuji.

azzies
10.11.2019 3 z 5

Se svým komentářem se připojím ke skupině čtenářů, kteří považují děj tohoto komiksu za jeho slabší článek. Příběh jako takový by mohl být výborný , kdyby měl třetinovou délku. Samotná zápletka je sice založená na severské mytologii, ale je originální. Ale těch zbytečných písmenek, co tam je...
Kreslíř musel chtít opravdu hodně moc tuto knihu zpracovat, protože děj je hodně, hodně natahovaný a ve spoustě oken je namalováno vlastně to samé. Kresba jako taková je velmi dobrá, nápaditá, barevně vkusná, až na tváře postav, které jsou nevýrazné a možná až nesympatické.
První večer jsem knihu dočetl do cca poloviny, další den jsem zbytek prolistoval a knihu nachystal k vrácení do půjčovny.

Dervish
26.09.2019 4 z 5

Jedním slovem parádní jízda...

Lenka.Vílka
01.08.2019 2 z 5

Dnes začnu kresbou a celkově knihou. Ať si negativní věci nechám na konec (to jako děj).

Ta kniha je krásná. Velký formát, pevné desky, hezká i jejich vnitřní část (to mám ráda ráda, moc, moc, moc). Nevadil mi ani použitý papír. Jak se ty velké stránky neustále jemně nadzvedávaly směrem k vazbě, musela jsem neustále na stránky sahat. Takhle se alespoň neupatalaly. Nevím, jak by knihu prodražil tisk, který používá konkurence (lesklé, ale zároveň hrubé), protože už takhle je cena pořádná pálka. Kresba mě bavila. Ale...na můj vkus a formu velkého formátu zoufale málo celostránkových kreseb. Když jsem na ně narazila, tetelila jsem se. Ale během toho čtení jsem zjistila, že se víc těším právě na tyhle stránky. Protože v celku mě víc zajímaly právě kresby. Protože...

...ten zbytek stál za starou belu. Takhle ukecanej není snad ani "nezávislý americký indie film, kde si dvě hodiny povídaj o tom, že si málo povídaj". Občas jsem si připadala jako na kroužku pletení. Což je šílený. Já pletu totiž jinak ráda (beze srandy, chce někdo šálu?)! Ale tohle prostě nešlo. A celý tenhle dokonalý potenciál nejdřív šel, potom se změnil ve starou herku a potom došel do cíle naprosto nezajímavě, tak akorát na porážku. Když máte totiž obsah oken na jedné stránce víc zaplněný textem než kresbou, je něco špatně. Dočetla jsem kvůli kresbě. No, dočetla, spíš dokoukala. Číst až do konce by mě oddělalo.

Legrandix
23.07.2019 4 z 5

Moc pěkný komiks s překrásnou kresbou i pěkným příběhovým zasazením. Co mě ale velice zklamalo je fyzické zpracování knihy. Listy nejsou povoskované a komiks spíše vypadá, jako by ho někdo vytiskl na domácí tiskárně.

jarynek
30.05.2019 4 z 5

Využití základů severské mytologie k vytvoření originálního příběhu mi přišlo dobré a v první polovině knihy jsem byl hodně spokojen. Ke konci však vyprávění trochu ztrácí na tempu a i na přehlednosti, kdy ne vždy je zcela zřejmá motivace jednotlivých postav k jejich chování. A úplný konec je takový nějaký urychlený, takže po dočtení jsem byl zklamán. Po zhodnocení celého obsahu však kniha nevyznívá tak špatně, jak může hned po dočtení vyznít, takže celkově byla kniha fajn a kresba na velikém formátu mé oko hodně potěšila. Jen škoda toko závěru.

FireOfFilth
29.05.2019 2 z 5

Mjöllni, severská mytologie řízlá fantastikou, co na tom může být špatného? Bohužel takřka vše.
Zmatený příběh, který trpí dost dlouhými konverzacemi, které jsou nudné a člověk pomale ani neví co tam kdo řekl. Příběh je poměrně prosťoučký, ale tak nezáživně vyprávěný, hlavní bolest jsou ty konverzace jak zmiňuji výše. Příběh tak moc neodsýpá. Když přijde na řadu akce, tak to úplně špatné není. Ale člověk už je tak nějak otráven, takže ho ani pořádně nebere.
Co komiks jakš takš zachraňuje je kresba, která je opravdu pěkná, i když někdy jsem měl problém rozeznat, některé postavy od sebe, byli si až moc podobné.
Za mě tato kniha velké zklamání. Určitě ji nedoporučuji.
Celkové hodnocení 30%

Dalamar
15.05.2019 3 z 5

Asi nemá cenu se tu moc rozepisovat ke zpracování komiksu. Jedním slovem pecka, vazba, obálka, velikost, použitý papír. Je pro mě vždy radost listovat jejich knihami a komiksy z velké řady obzvláště. Po otevření vás jako první ohromí neskutečně nádherná kresba, opravdu je radost pohledět na každou stránku, každý jednotlivý panel. Pierre-Denise Goux umí opravdu velké věci a servíruje nám to nejlepší. Právě proto jsem si nejdříve myslel, že po pár stranách musím komiks odložit a dát si pauzu, abych tu nádheru vstřebal. Ale po dočtení musí říct, že důvod, proč jsem od komiksu neustále odcházel, nebyla dechberoucí kresba, ale scénář. Nevím jestli je to příběhem jako takovým, nebo postavami ( žádná mi nepřirostla k srdci a ani mezi nimi nebyla taková, která by mě aspoň trochu zaujala ) nebo je to celkovým vystavěním děje či jeho gradací. Rozhodně nemám problém s tím jak Olivier Peru využil či zneužil severskou mytologii, to už udělala spousta autorů před ním. Ale někdy od půlky jsem se přistihl, že už mě nezajímá co se na stránkách děje a touha komiks dočíst do konce, popoháněla "jen" tak kresba. Škoda, že to u mě scénář takhle sráží, mohla to být pecka. Takto je to jen pěkné obrázkové album ke kterému se budu vracet ne díky příběhu, ale jen díky kresbě.

PS: Na panelu kde obři povstávají ( stránky bohužel nejsou očíslovány ) se jeden z nich nápadně svou stylizaci podobá Batmanovi. Dokonce i má i odznak Batmana kolem pasu. Náhoda? :-)

Zmiu
23.04.2019 2 z 5

Kresba je celkem fajn. Příběh už méně. Elfové, trpaslíci, skřeti, to vše zní jako typická fantasy. První třetina mě celkem bavila, ale druhé dvě třetiny byly fakt hrozné. To, že byla znásilněna severská mytologie, je jedna věc. Daleko víc mi ale vadilo, že celý příběh byl zmatečný. Pojetí bohů bylo zřejmě přejaté z marvelovek, chvílemi jsem se dost divila, co je to vlastně za postavy. To, že Tór byl v podobě trpaslíka, mi paradoxně vadilo asi nejméně.

Nevimm
12.03.2019 4 z 5

Dobrá fantaska. Parádní kresba

Norri
19.02.2019 3 z 5

Výsledný dojem je velmi rozporuplný. Olivier Peru evidentně psát umí a navíc pro svůj scénář dostal nadaného kreslíře Pierre-Denise Gouxe. Zkazil mu to ale jeho přístup ke klasice. Těžko říci, co bylo jeho motivací. Zda se skutečně snažil udělat nápaditou variaci severské mytologie, zda se snažil o její dekonstrukci, či zda se jen chtěl svézt na současné vlně její popularity. Přesto nechci komiks Mjöllni zcela zatracovat, protože jako fantasy to funguje dobře. Čtenáři, kteří nemají tak vysokou citlivost na násilí páchané na severské mytologii, si příběh jistě užijí, aniž by při čtení propadali zoufalství a hněvu.

Autorovy knížky

Olivier Peru
francouzská, 1977
2019  74%Mjöllni

Kniha Mjöllni je v

Přečtených54x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce28x
Chystám se číst40x
Chci si koupit19x