Místo / Obyčejná žena

Místo / Obyčejná žena https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133754/bmid_misto-obycejna-zena-w94-133754.jpg 4 32 4

Dvě novely zachycují příběh života autorčiných rodičů. Novela Místo (1983) je svědectvím o prostředí tzv. nižších vrstev francouzské společnosti. Líčí hmotné podmínky rodiny, postavení živnostníků a otcovo úsilí zařadit se do společnosti, obstát v očích lidí. Klidné, hodnotící líčení s nostalgickým odstupem. Novela Obyčejná žena (1988) vypráví o matce, zařazuje ji do společenského kontextu, je však niternější a osobnější. Oba texty se vzájemně doplňují a prolínají a tvoří obraz rodiny v širších společenských souvislostech 20. století.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , EWA
Originální název:

La Place / Une femme


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
11.11.2023 4 z 5

Obě novely jsou pěkným pohledem do historie, což se mi líbilo, i když to jistě nebyl účel psaní. Autorka (nejen) v těchto dílech píše o sobě a své rodině, ale to vůbec nepůsobí nepatřičně. Jednoduché a prosté vyprávění má své kouzlo, Ernaux to prostě umí podat. 75%, 11. 11. 2023.

milan.valden
05.11.2023 4 z 5

Francouzská spisovatelka Annie Ernauxová (*1940), nositelka Nobelovy ceny za literaturu (2022), si mě získala knihou Roky (2008, č. 2022), a tak jsem se těšil i na její další autobiografické prózy. Místo (1983), oceněné prestižní Prix Renaudot, vypráví o autorčině otci, zatímco Obyčejná žena (1987) o její matce. A Paměť dívky (2016) vypráví o tom, jak osmnáctiletá dívka přišla na letním táboře o panenství. Ve svazku Místo / Obyčejná žena (E.W.A. Edition, 1995) překladatelka Anna Kareninová v doslovu výstižně charakterizuje styl a témata Ernauxové, která je podle ní "jednoduchá, avšak ve své oproštěnosti leckdy i drastická prozaička", takto:
"Jejím záměrem je vzít naše každodenní slova, gesta, postoje a v jistém literárním uspořádání se za oněmi nejbanálnějšími samozřejmostmi dobrat jejich neviditelného, leč determinujícího významu. /.../ vydala několik zdánlivě nenápadných textů, které jsou spíš nevýbojným vyprávěním než románem v pravém slova smyslu, útvarem na pomezí literatury a sociologizujícího zamyšlení. Jejich autorka tiše sbírá střípky všední skutečnosti a sestavuje z nich mozaiku konkrétního života v konkrétních podmínkách – mozaiku, která se postupně stává nejen individuálním svědectvím, ale také obrazem obecné reality. Píše výhradně o sobě a nesnaží se nijak zastírat, že jejím tématem je vlastní životní zkušenost, ve svém vlastním příběhu se však pokouší nalézt širší společenskou pravdu."
Příběh otce i matky začíná jejich smrtí a pak se autorka vrací do jejich minulosti. Obraz otce je širší, obraz matky intimnější. Ernauxová se vymanila z jejich dělnického prostředí tím, že vystudovala literaturu, začala učit a pohybovala se v intelektuálních kruzích. Její rodiče ji v tom podporovali a přáli si to, ale zároveň je to jejich dceři velmi vzdálilo, což si všichni uvědomují. Autorka přesně, otevřeně a ostře popisuje jejich komplikované vztahy, až jakousi směs lásky a opovržení či neporozumění dvou vzdalujících se světů. V příběhu matky se nevyhýbá ani drsnému popisu jejího stárnutí a demence.
V Paměti dívky (přeložil Tomáš Havel, vydal Host, 2023) Ernauxová vzpomíná na rok 1958, kdy měla na letním táboře poprvé sexuální styk s mužem, do něhož se zamilovala, ačkoli on ji měl jen jako povyražení. Následkem jsou její styky s dalšími mladíky a bulimie. Dále autorka vzpomíná na rok 1959, kdy nastoupila na učitelský ústav a pak odjela jako au pair do Londýna, načež se rozhodla studovat literaturu na filozofické fakultě v Rouenu. Tady se možná autorka "hrabe" ve vlastní minulosti, osobě, pocitech a paměti až moc, ale prokládá to pozoruhodnými sociologickými i filozofickými úvahami; navíc se na sebe dokáže podívat s neuvěřitelným nadhledem, kritičností a odstupem (vypráví o té "dívce z osmapadesátého" a o "dívce z Londýna" ve třetí osobě).


hannina
20.10.2023 5 z 5

Téma: problém společenských a kulturních bariér hlavně uvnitř rodiny, mezi rodiči a dětmi. Autorka píše výhradně o sobě a to formou vzpomínek a analýzy svých rodičů. Takto to zní divně, ale je to velmi osobní výpověď autorky o přestupu z obyčejných poměrů do intelektuálního prostředí, o balancování v obou těchto světech, o jejím vztahu a nahlížení rodičů, kteří ji podporovali, aby se z toho jejich světa dostala dál, do něčeho lepšího.

bookemma
19.09.2023 5 z 5

Stručné, surové, pravdivé.

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Annie Ernaux
francouzská, 1940
2022  87%Roky
1995  88%Místo / Obyčejná žena
2023  69%Paměť dívky
2023  86%Mladík / Událost

Kniha Místo / Obyčejná žena je v

Právě čtených2x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst60x
Chci si koupit12x