Místo činu

Místo činu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501598/bmid_misto-cinu-bme-501598.jpg 4 44 15

Soukromý detektiv Jack Harriman viděl i přes svůj mladý věk až příliš mnoho mrtvol. Jde o rodinné prokletí, protože jeho strýc je slavný fotograf, jenž zachycuje místa kriminálních činů. Ještě než se Jack vzpamatuje z nevydařeného případu, už má na krku pátrání po zmizelé osobě. Zdá se, že to tentokrát bude snad jednoduché, ale opak je pravdou. Lži. Tajemství. A návdavkem bizarní sexuální kult. Čeká vás raný komiks Eda Brubakera, který však patří k tomu nejlepšímu, co kdy vytvořil. Kniha obsahuje příběhy Místo činu #1–4 a Vertigo: Winter’s Edge #2 a bonusový materiál v podobě úvodu od Briana Michaela Bendise a vzpomínek samotného autora na vlastní začátky komiksového scenáristy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Scene of the Crime , 2000


více info...

Přidat komentář

janina66
včera 4 z 5

Skvělá komiksová detektivka.
Napínavé s dobrou zápletkou.
Drsní muži, bitky, krásné ženy a jejich dost ošklivé tajemství.
Kdo má rád napínavý komiks, vřele doporučuji.

het2
26.01.2024 3 z 5

Mně se to nelíbilo. Příběh mne sice na začátku celkem bavil, akorát mi nesedla kresba, ale ke konci jsem se vyloženě musel nutit to dočíst.
Možná je to tím, že mi to nepřišlo vlastně vůbec překvapivý, možná tím, že nemám rád tahle témata, a možná se Ed Brubaker až moc snažil být Chandler nebo Polanski (Čínská čtvrť) a v té době prostě neměl ani na jednoho. 2,5*


Disease
28.08.2023 4 z 5

Na prvotinu určitě výborné, ale na Brubakerovy pozdější opusy to nemá.

xJuicy
12.07.2023 5 z 5

"...Možná jsem si říkal, že bych ji mohl zachránit tak, jak nikdo nezachránil mě."

Vynikající drsná detektivka. Funkční a stylová po všech stránkách.
Příběh jednoduchý, ale ihned vtáhne, protože se jedná o práci mistrů svého oboru.
Hlavní postava velmi lidská, skvěle vystavěné emoce. Kresba a barvy samozřejmě výborné. Atmosféra na vás přímo dýchá.
Nemám, co bych vytkl. Přečteno na jeden zátah a užil jsem si to. Tohle já můžu.
TOP.

Lenka.Vílka
28.06.2023 5 z 5

("Vždycky mě fascinovaly věci, které se lidi marně pokoušejí schovat.")

Jack Harriman je docela dost sympatický soukromý detektiv. A jeho nová práce je ze začátku hodně jednoduchá. Ale co se posrat má, to se prostě posere. A začne odkrývání dost špatné věci. A musím říct, že tohle bylo poměrně fajn. Ano, je to autorova hodně stará práce, která u nás vyšla až teď, ale...talent se prostě nezapře. Byť ještě na začátku kariéry. A možná je o to lepší přečíst si to až teď. Je to klasický Brubaker, který se v tomhle žánru cítí jako ryba ve vodě. Protože...byť mě mělo být jasné, o čem to všechno bylo od začátku, tak i na poměrně málo postav v příběhu, mě to nenapadlo. Tohle je hodně povedlo  :) jenom si nejsem jistá, zda toho anotace neprozrazuje zbytečně moc. Ono je to docela krátký příběh, vlastně jenom sto stran...

("Ta tragédie nebyla vlastně nijak výjimečná, ale pořád to byla tragédie.")

Na konci je ještě pár stránkový příběh, který vyšel těsně před Místem činu, Bůh a hříšníci. Je to krátké, možná o to víc s údernější pointou...

Denny456
06.06.2023 5 z 5

Můj absolutní komiksový oblíbenec. Ještě jsem od něj nečetl slabší komiks. Tohle má jedinou zásandí vadu a to, že to je krátké. Ale určitě musíte. Tohle je topka.

RaptoR
24.04.2023 5 z 5

Místo činu není bůhvíjak originálním příběhem, ale na necelých stotřiceti stranách dostanete všechny ingredience, které tvoří základy poctivé a výživné detektivky. Hlavní hrdina je rebel, který chce mít v životě jen trochu toho klidu, ale osud si s ním nepěkně zahrává. Celý případ zmizelé Maggie sakra smrdí a na konci nás čeká skutečné překvapení. Domněnky si klidně můžete rozvíjet dle libosti, ale vsadím se s vámi o panáka whisky, že vám to nebude nic platné. Ed Brubaker lidská dramata prostě umí.
Více v recenzích.

3DD!3
22.02.2023 5 z 5

Soukromý detektiv Jack Herriman vezme případ zmizelé dívky jako laskavost známému u policie a zaplétá se do nechutné spleti polopravd, lží a mrtvol. Sekta hipíků motající se okolo takzvaného Domu luny, sexuální kult, tajemství, lži a samozřejmě peníze. Brubaker má už v tak rané tvorbě zmáknuté reálie a postavy vyloženě dýchají životem (ty co nejsou mrtvé haha) a jsou zajímavé. Hašteření postaršího páru, který je Jackovi náhradní rodinnou, krásná pohřešovaná dívka, tajemná dost natolik aby to bylo sexy a samozřejmě hlavní protagonista, mladík ještě před třicítkou, vyšetřovatel který toho ale zažil víc by bylo záhodno. Nechybí překvapivé zvraty ani nečekané úkroky, mezilidské vztahy a neschopnost uniknout vlastní minulosti.

trudoš
20.02.2023 4 z 5

Detektivka po vzoru americké drsné školy, napsaná tak, jak to umí jen Ed Brubaker. Je v tom všechno – hrdinové s cejchem špíny, krásné ženy s nečistými úmysly a samozřejmě případ, který v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá. Co však příběh dělá pro autora příznačným, je dokonale rozepsaná psychologie postav, nenásilně servírovaná kapitolu po kapitole tak, aby se v závěru mohl čtenář s čistým svědomím vyrovnat se všemi zvraty, aniž by mu přišly nějak vykonstruované.
Místo činu je poklidné čtení, zdaleka ne tak hektické, jako žánrově podobné komiksy Criminal či Zatmívačka, přesto to neznamená, že by nějak pokulhávalo v napínavé gradaci. Těch sto dvacet stran autor využívá přesně jen k tomu, aby zápletku náležitě zamotal, dal čtenáři i hrdinovi šanci určit několikero možných pachatelů a v závěru překvapil nečekaným odhalením. A to ani nezmiňuji fantastické nahlédnutí do zákulisí lidmi tolik přehlíženého oboru, jakým je kriminalistická fotografie. Takhle jednoduché to je.

GoodGames
22.01.2023 5 z 5

Veľmi vydarená detektívna jednohubka. Ed Brubaker ešte ani raz nesklamal a aj jeho ranná tvorba spĺňa veľmi prísne kritériá kvality a latka bola už v roku 1999 od Brubakera nastavená veľmi vysoko. Ak hľadáte kvalitný detektívny thriller, ste na správnom mieste a určite budete spokojní.

Terva
22.01.2023 5 z 5

„Proč končíme s pistolí v ústech
nebo s bezmocnýma rukama?
Vyroste vůbec někdo bez úhony,
nebo jen dokáže skrývat
jizvy líp než ostatní?“

Ponurý detektivně noirový příběh, který vám vleze pod kůži. Správně nadávkované informace, zajímavá zápletka a šokující vyvrcholení. I když jsem se dočetl, že to je Brubakerův raný komiksový příběh, je v tom vidět začínající potenciál, který později rozvine do dalších děl. Kresba je střídmá a jen doplňuje tu ponurou atmosféru tohoto příběhu. Na konci knihy najdete nádhernou „Galerii původních obálek.“ A na samotném konci je vložen ještě jeden menší příběh nazvaný „Bůh a hříšníci“ Komentář k němu najdete v sekci „Části díla“ u této knihy.

Citát: Kdyby věděl, jak jsem rozesranej, možná by se tak nesmál.

iceVS
15.01.2023 5 z 5

Boží je to.
A smutný.
A vtipný.

"Až se jí budu příště vyptávat, měl bych být opatrnější."
"Jen ji nevyslýchej během vaření."

jarynek
30.12.2022 4 z 5

Dobré to je, ale ve srovnání s jinými Brubakerovými kousky slabší. Je to takové konvenční krimi, které v rámci noir žánru ničím závratně novým nepřekvapí. Na druhou stranu přes poměrně hodně textu děj rychle plyne, nechybí zajímavé akční scény a sympatický hlavní hrdina, který nějakou tu ráno dostane, ale více jich rozdá. Na to, že je to jedno z prvnch autorových děl, tak již zde máme základy drsné školy, na nichž jsou vystavěny pozdější Brubakerovy příběhy.

Ivan Kučera
28.12.2022 4 z 5

„Ta tragédie nebyla vlastně nijak výjimečná, ale pořád to byla tragédie.“ Brubaker. Phillips. Lark. Čo dodať. Miesto činu je nielen názov galérie, ktorú vedie hrdinov strýko, ale je to tiež strýkova špecializácia: už X desaťročí sa pohybuje po krvavých miestach činu a zachytáva ich na fotografie svojou špecifickou optikou, čím je široko-ďaleko preslávený. No a miesto činu je samozrejme miesto, kde sa stal zločin, v našom prípade vražda a keďže je to dielo Eda Brubakera (Fatale, Criminal), môžete si byť istí tým, že pri jednej to neskončí. Je pozoruhodné, že hoci je komiks Místo činu jedným z Brubakerových prvých diel (vtedy mal kúsok nad sladkých a nevinných tridsať), už vtedy to bol vyzretý muž chápajúci podstatu zla, ľudskej psychiky a to nielen psychicky zločinca a detektíva, ale tiež obete. To z Místa činu robí fakt skvelú detektívku s jednoduchým, ale možno práve o to údernejším (v zmysle reálnejším) záverom. Bonusov sú desiatky strán (úvodné slovo tvorcu Alias Blendisa alebo Brubakerovo spomínanie na svoje začiatky).

MARTh
26.12.2022 5 z 5

No nemám co vytknout, výborný krimi příběh, napětí, znamenitá kresba....prostě klasická "Brubakerovka",a ten příměr klasická myslím jako kompliment. Moc moc dobré,5*