Miss cirkus

Miss cirkus https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177378/bmid_miss-cirkus-I57-177378.jpg 4 12 4

V roce 1976 se vlastně skoro nic nestalo... praví historické prameny. Úplně jinak na tom ale byla mladičká kuchařka Madla, jejíž už tak dost komplikovaný život od základů proměnil řetěz neobvyklých náhod. Důsledky jedné z nich na sebe vzaly podobu pěkného chlapa. Jenže Madla musela odjet dost daleko, aby pochopila, co vlastně od sebe i ostatních chce. A pokud se uváží, že při tomto hledání kočovala s cirkusem v někdejším SSSR, plakátová slova exotika, romantika, dobrodružství pro ni platila dvojnásobně. Novinka autorky úspěšných románů vás znovu překvapí.... celý text

Přidat komentář

Koka
22.07.2018 3 z 5

Vykreslení prostředí a vztahů mezi cirkusáky vyznívá velmi autenticky a je oproštěno od té tradiční líbivé romantiky, běžně používáné pro zobrazení příběhů z cirkusového prostředí, což velmi kvituji. Pobavily mě i drobné připomínky života v reálném socializmu a ukázky tehdejší šedi a ubohosti života na sovětském věnkově. Jen ten konec, ten konec! Jakoby tím nasládlým happyendem chtěla autorka pofoukat bebíčko způsobené čtenáři několika fakt drsnými a ne moc hezkými epizodami (viz např. citát v předchozím komentáři).
Oceňuji zejména to, že děj, prostředí, charaktery postav nejsou ix-na-entou-variantou těch věčně recyklovaných příběhů, a že text nepostrádá vtip a nadhled.

HoneyBunny
28.06.2017 4 z 5

Tak mile se to četlo.... Nijak nekomplikovaný příběh o Žížale, která se rozhodne odejít ze vsi k cirkusu. Krásný prostředí, živočišný medvědáři a doba, kdy Dolní Počernice byla vesnice a do Prahy se jezdilo na vejlet:)
,, Vtom uslyšela podivné zvuky. V ostrém úplňkovém světle uviděla Šuru, jak stojí v předklonu, rukama opřená o velké zadní kolo traktoru. Spodní část těla měla obnaženou, džíny schumlané kolem kotníků. Zezadu na ni tlačil traktorista s kalhotami napůl žerdi. Pokaždé, když přirazil, radostně vykřikl. A Šura, otočená k němu zády, tiše zvracela a tekly jí slzy."


Marcik7
06.06.2017

knížka se četla skoro sama, velmi uvěřitelné popisování prostředí i lidí v něm, vzpomínky na totalitní (ne)cestování a shánění nedostatkového zboži.

orinka3
17.07.2014 4 z 5

Bezva letní knížka!!! Dobrý příběh, uvěřitelné postavy a hlavně: hrdinka knihy není ani realitní makléřka, modelína nebo sochařka, ale pomocná kuchtička ve školní jídelně. Konečně živá holka s problémy, co důvěrně známe. Cirkusové prostředí znám jenom z Cirkusu Humberto od Basse, i to je pro mě přínos. O hvězdičku méně dávám za divný konec knihy. Jakoby autorce došel elán a chtěla ji ryche ukončit. To je podle mě velká škoda, dalo se to ještě hodně rozvinout a takhle je jakoby násilně useknuté a zbrkle uzavřené.

Štítky knihy

romantika dobrodružství cirkus exotika

Autorovy další knížky

Jiřina Tejkalová
česká, 1955
2010  74%Já a štrúdl
2007  76%Můj řecký rozvod
2012  71%Běda ženám, kterým muži vládnou
2013  77%Miss cirkus
2017  65%55+

Kniha Miss cirkus je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x