Ministr a anděl

Ministr a anděl https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366722/bmid_ministr-a-andel-70r-366722.jpg 4 4 1

Příběh diktátora, který pozdě pochopil, že už diktátorem být nechce. Spisovatel Ivan Klíma patří mezi nejznámější české literáty. Proslavil se například prozaickými knihami Hodina ticha, Láska a smetí, Má veselá jitra nebo Moje první lásky. Veřejnosti je však méně známá jeho tvorba dramatická. Hru Ministr a anděl napsal ještě v době normalizace v osmdesátých letech minulého století, a protože patřil k proskribovaným autorům, byla nejprve inscenována v zahraničí. Později se dokonce stala předlohou jeho politické satirické prózy nazvané President a anděl. V Českém rozhlase byla hra natočena v roce 1994 režisérem Michalem Pavlíkem. https://vltava.rozhlas.cz/ivan-klima-ministr-a-andel-5036757... celý text

Přidat komentář

InaPražáková
25.05.2023 4 z 5

Vzpomněla jsem si v závěru hry na Smrtě Terryho Pratchetta: Mají lidé dostat to, co chtějí, nebo to, co potřebují? Smrť to považoval za zbytečné filozofování a říkal si, že lidé dostanou, co se jim dá.

První tři čtyři obrazy nejsou úplně nápadité, taková ničím výjimečná a ne úplně uvěřitelná moralita, ale hra graduje a za konec přidávám čtvrtou hvězdu. Z příběhu o vládci, který nevládne, nýbrž je jím a v jeho jménu vládnuto, se stane obecnější (a mnohem nepříjemnější) ukázka obecné touhy, aby nám bylo vládnuto, jinak se porveme o malé, sobecké mocičky a pak se s úlevou skloníme před novým diktátorem. Jen blázen by o tom pochyboval.