Milý Edward

Milý Edward https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456291/bmid_mily-edward-IX7-456291.jpg 4 112 25

Čo znamená nielen prežiť, ale skutočne žiť? Jedného letného rána nastúpi dvanásťročný Edward Adler s milovaným starším bratom, rodičmi a ďalšími 183 cestujúcimi do lietadla smerujúceho z Newarku do Los Angeles. Medzi pasažiermi je zázračný chlapec z Wall Street, mladá žena, ktorá sa snaží vyrovnať s nečakaným tehotenstvom, zranený veterán vracajúci sa z Afganistanu, podnikateľský magnát a slobodomyseľná žena utekajúca od panovačného manžela. Lietadlo však na polceste havaruje a katastrofu prežije iba Edward. Edwardov príbeh priťahuje pozornosť celej krajiny, no on sám si musí hľadať miesto vo svete bez vlastnej rodiny. Stále cíti, že kus z neho ostal tam hore, navždy spojený s lietadlom, svojimi najbližšími a ostatnými cestujúcimi. Nečakaný objav mu pomôže nájsť odpovede na niektoré z najdôležitejších existenčných otázok: Keď všetko stratíte, ako nájdete silu ísť ďalej? Ako sa naučíte opäť cítiť bezpečne? A kde máte hľadať zmysel života? Edwardov príbeh je omnoho viac než len rozprávanie o dospievaní poznačenom tragédiou, stratou najbližších osôb a všetkých životných istôt – je to viacdimenzionálna galéria nezabudnuteľných postáv a ich osudov. Skvele vykresľuje proces hojenia zlomeného srdca, ktoré sa obklopené láskou množstva empatických ľudí nanovo učí milovať.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Dear Edward , 2020


více info...

Přidat komentář

J&B
18.02.2024 5 z 5

Napsáno lehce,jemně,příběh melancholicky plyne,střídají se časové linie,což je dobré.Smutná kniha,stojí k zamyšlení,jestli někdy přežít znamená žít...

parvitas
05.01.2024 4 z 5

Smutný príbeh o strate, dospievaní a láske. Aj keď sa autorka inšpirovala skutočnými udalosťami (pádom lietadla, kde prežil iba jeden mladší chlapec), spravila to veľmi citlivo. Bolela ma duša aj za Eddieho, za všetkých, ktorých nechal v oblakoch


JHoralka
09.10.2023 4 z 5

Milý Edwarde je milá, smutná, oddechová knížka, která se četla úplně sama.

Příběh o pádu letadla, kde přežije ze 192 lidí pouze Edward (12 let).

Dvě časové linky.

Dlouho byla v knihovně, koupila jsem si ji na doporučení a jsem ráda, že jsem ji konečně přečetla. Moc se mi líbila.

knidopel
15.09.2023 3 z 5

Knihu jsem se rozhodla číst před odletem na dovolenou a pak i během dovolené. Zprvu jsem toho trochu litovala (kvůli tématu), ale nakonec se ukázalo, že obavy bohudík (nebo bohužel?) nebyly nutné, protože na mě až tolik citově nezapůsobila a vlastně mě ani nijak nerozhodila.

Určitě jde o zajímavé a neotřelé téma, líbil se mi styl vyprávění ve dvou časových linkách (před havárií a po) i to, že bylo možné nahlédnout do pohledů vícero postav v letadle. Trochu mi tam však něco chybělo. Čekala jsem, že se mě kniha trochu více dotkne, že ve mě vyvolá trochu více emocí, ale když jsem ji dočetla, vlastně jsem zůstala úplně chladná. Rozhodně taky nečekejte nějakou velkou akci nebo napětí. Díky tomu jsem knihu četla na můj vkus docela dlouho a s delšími pauzami.

Karin94
14.09.2023

Každá motivace je užitečná, pokud vede k dobrým výsledkům. A frustrace může posloužit jako hodně silná motivace.

S Edwardom som horko ťažko bojovala do úplného konca, čo bolo aj vidieť na minimálne mesačnej čítacej kríze, a citovo som z neho nespadla na kolená.

Áno, kniha bola smutná, dojímavá, empatická a verím tomu, že niektorých príbeh musel tak neuveriteľne zasiahnuť, že im muselo trhať doslova srdce na kúsky. Lenže mne to celkovo nesadlo, a preto som sa opäť rozhodla, že nebudem hodnotiť.

Príbeh sa točí okolo Edwarda, ktorý jediný prežije obrovskú tragédiu - zrútenie lietadlom. Kniha nemá dej, na aký sme zvyčajne zvyknutí. Sledujeme ako maloleté dieťa, ktoré príde o všetko a najmä o rodinu, nájde sám seba. Za akým cieľom ma ísť? Čo znamená nielen žiť, ale doslova prežiť?

Príbeh sa striedal v dvoch dejových a časových líniách, ale žiaľ do postáv, aj keď boli dobre vykreslené, som sa vcítiť nevedela.

Komu nevadí ťažšia téma a má na takéto niečo chuť, tak odporúčam.

sabiburesova
26.08.2023 2 z 5

Této knize se absolutně nepovedlo mě nějak citově rozložit.. vše to tak nějak klouzalo po povrchu a čtení mě vůbec nebavilo :( Žádnou postavu jsem si neoblíbila, a bylo mi jedno, co se s nimi stane .. bohužel.. dala bych 2,5 hvězdiček

mauglie
31.01.2023 4 z 5

Dobré téma, ale bohužel mě nějak nezasahlo. Nějak jsem se nedokázala vcítit do žádné postavy

monushka
08.01.2023 5 z 5

Krásná kniha s neotřelým tématem. Eddieho mi bylo hrozně líto a zároveň jsem chápala jeho chování. Líbilo se mi střídání dvou dějových a časových linií.

Termaap
16.11.2022 5 z 5

Knihu s podobným tématem jsem ještě nečetla, takže za mě velmi originální už jen námětem. Propojování současnosti a minulosti z letadla a jejich postupné odkrývání způsobilo, že jsem se do příběhu opravdu ponořila a několik stránek schytalo i slzičku.

Vším ostatním, co mám na srdci, bych prozradila část děje, takže si ji kupte, vrhněte se do čtení a prožijte si ji sami:).

Dolik13
27.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle bylo něco. Je mi 29, mám téměř metrák a většinou si hraju na mačo drsňáka a jen ojediněle se mnou něco hne. Nicméně ten okamžik nastal právě po dočtení této knihy. Samotný děj nenabízí nic převratného, ani rozuzlení nenabízí nic převratného, avšak celkové pojetí knihy mě totálně odrovnalo.

Všichni víme už od začátku, co se stane a jak kniha končí, ale stejně doufáte, že to nakonec skončí happy endem. Tohle je podle mého nesmírné umění. Víte jak to dopadne, ale vaše tělo bojuje s dávkou napětí a doufání, že to třeba nakonec jen dobře skončí. Autorka velmi originálně propojuje minulost s přítomností. V podstatě se Vás snaží dostat k tomu, abyste si oblíbily postavy, které jsou už po smrti. Zvrácené? Ne, naopak velmi originální!

Od knihy jsem se nemohl odtrhnout. To čekání na závěrečné rozuzlení, co se vlastně stalo, mě nenechávalo klidným, a to je přesně ten typ knihy, které miluju, ale často je objevím zcela ojediněle a náhodně. Díky bohu, že se to povedlo v tomto případě.

KatChiss
03.05.2022 3 z 5

Znáte ten pocit, když se pouštíte do knihy a vážně chcete, aby se vám líbila? Ať už proto, že má hezkou obálku, je od vašeho oblíbeného autora / vaší oblíbené autorky nebo prostě proto, že anotace zní zajímavě a lákavě. Jenže pak ji čtete, a necítíte nic? Nemáte vztah k postavám, nedokážete se začíst, nebaví vás dějová linka nebo něco podobného. A vy jste zklamaní, protože jste si chtěli zrovna tenhle příběh zamilovat.
.
Něco podobného se mi totiž stalo právě s knihou Milý Edwarde. Byla to láska na první pohled. No podívejte se na obálku, je přímo nádherná! Anotace slibovala velmi srdceryvný příběh, u jehož čtení budu potřebovat kapesníky. Takže přesně něco pro mě. Jenže…
.
Neukápla mi ani slza. Problém byl v tom, že jsem nevnímala žádné pocity. Všechno plavalo jen tak na povrchu, autorka nezajela do hloubky. Vůbec mě nevzalo, že všichni v letadle umřeli a přežil jen malý chlapec, který ztratil oba rodiče a matku. Sledovala jsem ho, jak se trápí, ale nevěřila jsem mu to. Ostatní cestující mi byli ukradení, nezajímal mě jejich život ani jejich minulost. Kapitoly z letadla, které se střídaly s kapitoly z přítomnosti sledující Edwarda, mě vůbec nebavily. Vzpomněla jsem si na knihu Malibu v plamenech, kde mě zase nebavila dějová linka na večírku. Ale tam mě na druhou stranu bavila ta druhá, tady nikoli.
.
Netvrdím, že je kniha špatná. Spoustu čtenářů jí dalo plné hodnocení a byli unešení, ale jak už jsem řekla, mně tam chyběly emoce. Nedokázala jsem se do žádné z postav vžít, což já při čtení potřebuju. Alespoň jednoho člověka, ve kterém se vidím nebo který mi přijde sympatický či zajímavý natolik, aby mě zajímal jeho “život”. Mrzí mě to, a i když jsem dala knize 3 hvězdičky, bude to pro mě asi jedno z největších zklamání roku, protože jsem čekala o tolik víc.

1Booklover
08.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Překrásná kniha. Četla jsem ji v angličtině, ale ani to jí neubralo na dokonalosti. Angličtina zde není nijak složitá a kniha se čte i tak velmi dobře, takže mohu moc doporučit.
Je to jedinečná, krásná a silná kniha.
V knize se po kapitolách střídají dvě dějové roviny.

1. dějová před katastrofickým zřícením letadla. Poznáváme jednotlivé účastníky letu. Každý člověk na palubě je jiný. Každý má jiný příběh a důvod, proč se právě tohoto letu zúčastnil. Musím říct, že díky tomu, že nám autorka dovolila poznat i ostatní cestující je můj pocit z knihy o moc silnější. Ano, pořád je zde Edward, který jako jediný ze 192 lidí přežil a ztratil celou rodinu, ale vědět, že i ostatní na palubě mají svůj vlastní příběh knihu krásně dotváří.

2. dějová linka je život Edwarda. Tedy to, co se stalo s jeho životem po ztrátě celé rodiny a všeho, co před touto katastrofou měl. Edwarda se ujme jeho strýc a teta. Seznámí se se Shay, dcerou sousedky jeho strýce a tety. Edward není schopný spát jinde, než u Shay v pokoji a takto se z nich stanou nerozluční přátelé. Později se z jejich přátelství stane láska, díky které Eddie nezdtrácí naději.
Edward se učí vypořádat se s vlastní ztrátou svých nejbližších, ale postupně, přes dopisy rodin a blízkých zemřelých, i s tím, proč ON? Proč přežil zrovna on? A jaký má jeho život smysl? Naučí se se svou ztrátou a osudem vyrovnat?

Edward je neskutečně silná postava. Díky tomu, jak autorka popisuje jeho pocity a trápení, si čtenář uvědomí, jaké má štěstí, že je naživu, že je zdravý a má všechny své blízké poblíž. Začnete si vážit maličkostí.
Nejsilnějších bylo pár posledních kapitol. Dozvídáme se, proč se letadlo zřítilo (byla to nehoda, nebo ne?), jaké byli pocity cestujících, na co mysleli v posledních pár minutách svého života,...
Nebylo jednoduché zadržet slzy.

Slepýš24
07.03.2022 5 z 5

Milý Edwarde je jedna z těch knih, kdy se člověk zastaví a začne přemýšlet nad svým životem, nad tím, že nikde není psáno, že s námi zítřek počítá, že neznáme dne ani hodiny a že pokud chceme něco udělat, měli bychom to udělat hned.

Jsem ráda, že se autorka rozhodla zabývat otázkou, jak se člověk změní, když prožije něco, co druzí nemohou pochopit, konkrétně když někdo přežije pád letadla. Jaký je život po tom všem? A je to vůbec ještě život?

Líbilo se mi, jak byly vykresleny jednotlivé postavy. Všechny jsem si zamilovala. A stejně tak i celý příběh. Myslím, že na knihu budu ještě dlouho vzpomínat. Doporučuji!

TVer
04.03.2022 4 z 5

Moc hezká knížka, i když velice smutná. Každopádně se mi líbila a jsem ráda, že jsem ji přečetla.

jeny-v
26.02.2022 5 z 5

Této knize by se každopádně mělo věnovat více pozornosti i reklamy, jelikož přináší příběh krásný, dojemný, citlivý, který se výborně čte, je důmyslně napsaný i bezchybně přeložený. Dějem se prolínají dvě linie před leteckou katastrofou a po ní. Společně s Adlerovými cestují do Los Angeles Crispin Cox, Linda Stollenová, Benjamin Stillman, Mark Lassio, Florida a letuška Veronika. Ti všichni zanechávají v New Yorku minulost a v uzavřeném prostoru vysoko nad zemí prožívají svůj krátký příběh, kde se nechávají unášet pocity, sny a spřádají nové životní plány. Osiřelého Edwarda se ujímá teta Lacey se strýcem Johnem. V jeho rozervané mysli a silné vazbě na bratra Jordana mu je oporou sousedka a spolužačka Shay. V garáži objeví dokumenty a korespondenci: " Cítí, že pozornost, kterou věnuje dopisům, ho zvolna proměňuje."

PosPol
22.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Jakože cooo? Proč je tu tak málo komentářů a proč knihu četlo tak málo lidí? Koupil jsem ji náhodou, občas si koupím knihu jen podle obalu. A tak jsem jen věděla, že byla nějaká nehoda. Hned na začátku spadne letadlo a já jsem si říkala - ou, celá kniha bude o dalším životě Edwarda? Ale omyl vážení. Celou knihu se prolíná příběh přeživšího kluka a zároveň vývoj děje před pádem letadla. Ta kniha mě přiváděla tak od půlky k šílenství a musela jsem číst a číst! Proměna tichého kluka v dospělého muže, se kterým se tato tragédie potáhne celý život a on se musí naučit s ní koexistovat, je dokonalá! Opravdu knihu doporučuji a doufám, že si najde co nejvíce čtenářů

Márinka
08.01.2022 5 z 5

Na tomto příběhu mě nejvíce zaujalo to „odhalení“, že nevíme dne ani hodiny… Že už třeba nebudeme mít možnost napravit, rozvinout, změnit něco, zejména ve vztahu k druhým, „až po přistání“. Donutilo mě to zamyslet se nad mými „jednou, příště, zítra…“.

eva3992
06.01.2022 4 z 5

Příběh Edwarda, dvanáctiletého chlapce. Jeho rodina a další cestující se vydávají letadlem do Los Angeles. To se však zřítí a přežije jediný člověk – Edward. Jak se dá vyrovnat s takovou tragédií, jak na to pohlížejí ostatní a jak má žít dál. To všechno a mnoho dalšího nám přináší tento román.

V knize sledujeme dvě roviny – to, co se odehrává v letadle, poznáváme blíže několik cestujících a postupně zjišťujeme, proč se vlastně letadlo zřítilo. Ve druhé části sledujeme Edwardův život po nehodě.

Je to smutný, ale zároveň milý příběh, který nás nutí k zamyšlení, jak bychom se asi v takové situaci zachovali my.

Kniha zpracovává rozhodně zajímavé téma, ale asi jsem čekala trošku něco víc. Mám pocit, že je to psáno hodně jednoduše, spíše stylem jako kdyby to bylo určeno mladším čtenářům. A tak jsem se do toho nemohla úplně ponořit. Nedokázala jsem se sžít s žádnou z postav. Ale každopádně mě bavilo poznávat osudy jednotlivých cestujících.

Celkově si však myslím, že je to knížka, která zaujme a rozhodně stojí za to přečíst.

lena.o.knihach
30.11.2021 4 z 5

Protože jsem nečetla anotaci, neměla jsem ani tušení, do čeho se to pouštím.

Na jednu stranu jsem ráda, protože jsem byla neskutečně moc překvapená (možná až v šoku), ale na druhé straně bych tuhle knihu nechtěla číst například o Vánocích, protože ten konec…

Hodně to na mě dolehlo, i když jsem na konci nebrečela, neměla jsem k tomu daleko. A otáčet stránky, pomalu se dostávat k tomu nejhoršímu… byla to síla, fakt šílený.

O Edwardovi by mělo vědět mnohem více čtenářů.

Áža707
25.11.2021 3 z 5

Kniha četla poměrně dobře a děj celkem pěkně ubíhal. Byla postavena do dvou rovin, kdy v jedný části jsme postupně poznávali pasažéry z letadla - jejich minulost, názory, proč vlastně cestují tímhle letem a co je vlastně k tomu dovedlo. Což bylo velmi zajímavý, každá z těch postav byla originální a měla zajímavé myšlenky. Postupně se i dostáváme k části, která byla těsně před nehodou a kdy stala samotná nehoda a vlastně pomalu odhalujeme, co se přesně stalo.

Druhá část se odehrává po havárii, kdy se hlavní postava Edward smířuje s tím co se vlastně stalo a snaží se nějak normálně žít. Pomáhají mu k tomu jeho strejda s tetou a skvělá kamarádka Shy. Opět i tady je vývoj samotného Edwarda, ale i lidi okolo něj.

Další zajímavou části byli dopisy, které posílali pozůstalí Edwardovi a čekali od něj nějaký zázraky, či případně žití životů místo obětí. Přesně v tomhle člověk čekal, že v tom bude nějaká větší pointa. Já čekala, že aspoň částečně Edward s Shy budou plnit aspoň nějaké části nebo prostě něco, ale toho jsme se nedočkali.

Právě celkově bych řekla, že jsem čekala, že z toho bude něco víc. Lepší důvod nehody a celkově konec lépe vyřešený. Nevím, jak to přesně popsat, ale čekala jsem větší wow efekt.

Vím, že většina lidí psala, že to byla síla a naprosto je to dostalo atd. Za mě to byla zajímavá kniha a hlavně náhled do života jednotlivých pasažérů a následně i pozůstalých, ale rozhodně to není nejlepší kniha roku a jiné tituly mě dostaly mnohem více.

Rozhodně doporučuji všem, kdo si chce přečíst neobvyklý příběh a náhled do několika velmi zajímavých postav a rozhodně je to obálka, kterou chcete doma

⭐ 3/5