Miluju tě navždy

Miluju tě navždy https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84592/miluju-te-navzdy-lxQ-84592.jpg 3 8 3

Dívka, která má před maturitou a chce pokračovat ve studiu na vysoké škole a prožívá svou první lásku se stejně starým chlapcem. Autorka popisuje průběh milostného vzplanutí mladých lidí i jejich pozdější rozchod. Otevřeně, ale vkusně jsou vylíčeny i jejich první sexuální zkušenosti.

Přidat komentář

kvetinkovedny
27.04.2021 4 z 5

Jmenujte jinou YA knihu, která vyšla skoro před 50 lety a stále se prodává.

Navždy (Forever) je YA kniha, která vyšla poprvé v 70. letech a poprask kolem ní byl hned ze dvou důvodů. Nehanila na rozdíl od jiných dobových knížek svobodné dívky za to, že mají sex, a zároveň ho na tu dobu velmi podrobně popsala. Kniha byla kritizována jako pro mládež nevhodná - přestože hlavní hrdinka se na dobu chovala sexuálně velmi zodpovědně. Knize se také přezdívalo jako "románová sexuální výchova". Bylo to takové dobové After, až na to, že kvalita je hodně někde jinde.

Příběh vypráví o dívce jménem Kat, která se seznámí s Michaelem a dříve, než se nadějí, jsou pár... a oba věří, že je to navždy. Čtenář hlavní hrdiny sleduje prostřednictvím Kat ve všech významných etapách jejich vztahu.

Co na knize musím vyzdvihnout, je to, že je neskutečně upřímná a reálná. Není to klasický románek, u kterého si odpočinete. Mezi hrdiny není vše růžové. Je to... prostě takové, jaké to bývá. Zároveň je kniha psána velmi zvláštním stylem, který nesedne každému. Ale já to žrala. Co musím knize trochu vytknout, je konec, který mně osobně přišel uspěchaný a ačkoliv mnoho lidí říká, že ten závěr je nejlepší, neboť ukazuje pomíjivost emocí, já jsem se s chováním Kat nedokázala ztotožnit. Za to jedna hvězda dolů.

Ačkoliv kniha za mě není pětihvězdičková, dala vznik novému žánru, který je moje srdcovka - nazvala bych to asi YA realismus? A za to autorce musím být neskutečně vděčná. Tato kniha byla také inspirací pro mnou opěvovanou knihu "Jak holky přicházej o iluze", která celý žánr dotáhla ještě na nový level tím, že kromě průběhu vztahu popsala i jeho konec.

Pokud jste ještě nějakému románu, který velmi realisticky popisuje první vztah, nedali šanci - s Forever jako průkopníkem žánru nesáhnete vedle. Pokud ale chcete něco modernějšího a o trochu více intenzivního - Jak holky přicházej o iluze od Darii Snadowsky je jasná volba.

Knihu jsem četla v angličtině.

Luccy78
01.05.2015 1 z 5

Tak tohle bylo moje šlápnutí vedle..


Karolína18
06.04.2015 2 z 5

Kniha, kterou se asi nejspíš nikdy nerozhodnu přečíst znovu. Hlavní hrdinka mi byla nesympatická a vůbec se mi nelíbilo, jak byla přelétavá. Chápu, že je to příběh o příliš mladých lidech na to, aby jejich city vydrželi nějak dlouhodobě, ale prostě mi to vadilo.

Autorovy další knížky

Judy Blume
americká, 1938
1999  88%To jsem já, Margaret!
2017  81%V případě neočekávané události
1994  53%Miluju tě navždy
1998  78%Letní sestry
1994  60%Matky i milenky

Kniha Miluju tě navždy je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x