Milovat nestačí

Milovat nestačí https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503495/bmid_milovat-nestaci-0k6-503495.png 4 13 2

Přidat komentář

LenKaJ7
18.04.2024 5 z 5

Skvělá kniha, které dávám plný počet hvězdiček a měl by ji přečíst a mít v knihovně nejen každý rodič, ale i každý, kdo pracuje s lidmi nebo jsou pro něj dobré vztahy s ostatními důležité. Doplňuje knihy „Nejsou stejné“ a „Ani mámy nejsou stejné“, ale dá se číst i samostatně, protože i v této knize je čtenář seznámen s tím, jak se projevují jednotlivé typy a jak se konkrétní psychické funkce projevují a podle toho se pak určuje typ.
Líbí se mi, že je vše napsané názorně s mnoha konkrétními příklady, takže čtenář snadno pochopí, o čem se píše, a pokud by zpočátku tápal v pochopení nějakého pojmu, právě názorné příklady umožní jeho porozumění. Je jasně ukázáno, že Teorie typů neznamená „udělat si někde test“ a tím se řídit.
Zjistíme, co jsou vrozené potřeby jednotlivých temperament/typů, jak se liší, jak jsou naplňovány, a že naplňování vrozených potřeb osoby jiného typu neznamená, že mi dělá naschvály. A právě při čtení o naplňování/nenaplňování vrozených potřeb a souvislostech se sebehodnotou detailně a prakticky rozebrané pro jednotlivé typy osobností (a z příkladů vidíme, že 16 typů osobností neznamená, že je jen 16 skupin lidí, ale co má každý typ společné) jsem zažívala různé aha momenty týkající se vrozených potřeb, emocí, sebehodnoty u sebe i u druhých. Díky autorce i všem, kteří poskytli pro knihy své příklady, je možné si zřetelně uvědomit, co můžu dělat pro to, abych si budovala zdravou sebehodnotu, zdravé vztahy, měla odpovědnost za svůj život a současně nenarušovala sebehodnotu a vývoj dětí či vztahy s okolím.
Mám-li napsat celkové hodnocení jednou větou – z žádné přednášky z psychologie jsem si neodnesla tolik do každodenního života, co z této knihy (potažmo dvou předchozích), právě proto, že to není „suchý přehled“ definic, ale je to vše ilustrováno názorně bohatou praxí a mohu to už při čtení porovnávat se sebou a svým okolím.

DreamerX9
15.03.2024 3 z 5

Když jsem knihu převzala opravdu jsem nečekala tak velkou a těžkou bichly. Nicméně kniha je pro mě z části zklamáním z části překvapením. Je to v podstatě bible pedagogiky a výchovy ale na druhé straně pohlíží na přístup k dětem pouze z hlediska osobnostního testu (16osobnosti) a jednotlivě rozepisuje přístup. Myslím že to není od věci a to především z hlediska pochopení vnímavosti něčeho tak křehkého jako osobnost dítěte ale na jednoznačný výsledek testu nemusí nutně existovat jednotný přístup. Líbili se mi i ilustrace a přehlednost i práce kterou autorka do knihy vložila nicméně jsem čekala něco jiného.