Milosrdná vrána

Milosrdná vrána https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463850/bmid_milosrdna-vrana-Cxc-463850.jpg 4 126 30

Milosrdná vrána série

1. díl

Temná fantasy ve stylu knih Leigh Bardugo. Fie se připravuje na to, že se stane kapitánkou Vran: skupiny zabijáků a hrobníků, jimiž všichni jen opovrhují. Když přijde příkaz najít tělo šlechtice, cítí, že za svou práci konečně dostane pořádně zaplaceno. Jenže se ukáže, že korunní princ Jasimir svoji smrt nafingoval, čímž připravil Fie o peníze. Místo toho jí výměnou za ochranu dá nabídku, kterou nelze odmítnout. Je možné, že po letech utrpení a výsměchu se Vránám konečně blýská na lepší časy?... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Merciful Crow , 2019


více info...

Přidat komentář

Strayed
26.01.2024 4 z 5

Možná to bylo dlouhou čtenářskou krizí, kterou jsem měla poslední dva roky, ale tohle byla nejlepší kniha na její prolomení. Okamžitě jsem se začetla. Fei mi byla sympatická svým sarkasmem a cynickým pohledem na svět. Romantickou dějovou linku jsem si po dlouhé době také užila. Ano děj byl sice více než předvídatelný a žádné veledílo to taky není, ale já už taky dávno nejsem cílovkou této knihy. Stále to je ovšem velmi povedená kniha, která stojí za přečtení

Zaniya
13.01.2023 4 z 5

Dalo mi trošku práci to dočíst. Pořád jsem se nemohla rozhodnout, jestli mě příběh baví nebo nudí. Některé myšlenky a okamžiky byly skvělé, vzápětí mi ale dojem z nich zkazila občasná předvídatelnost děje...
Zpočátku jsem měla i chaos zorientovat se v jednotlivých kastách a funkci vran.


jmn7053
28.03.2022 4 z 5

Nepovedená YA fantasy nebo jen špatná propagace fantasy románu pro starší? Možná oboje, možná ani jedno; kniha je to dobrá, se spoustou velkých (i malých) zajímavých myšlenek, netradiční magií a zrádnými sliby.

Jenže jako by se autorka nemohla rozhodnout, jestli z toho chce klasickou YA fantasy nebo fantasy román s těžkými myšlenkami pro starší čtenáře. Příběh žil přesně na hraně těchto dvou světů a bohužel neharmonizovaly jako vrabčí zuby. ;)
Občas se příběh táhne, občas pádí rychlostí světla. Občas postavy milujete, občas vám lezou na nervy. Občas všechno dává smysl a občas ne... Také mi styl psaní a slovotvorba, někdy až umělé dialogy, občas nedávaly smysl, bohužel nevím, zda šlo o problém v překladu nebo problém v originálu.

I přesto byla kniha zajímavá a já si užívala zejména tu netradiční magii, a sociální problematiku tamějšího světa.

HermanekB
23.01.2022 odpad!

Knížka měla obrovský potenciál a originální nápad. Jenže příběh postupoval hrozně... nudně. Všechno ubíhalo pomalu, rozhovory byly nudné a postavy mi přišly bezcharakterní. A romantická linka mi přišla jako nepovedený žert.

Karolin77
29.12.2021 4 z 5

Kniha mě bavila číst, ale styl psaní nebyl tak čtiví jak bych si přála.
Postavy byly nemastné neslané. Bez větších charakterových rysů. Některé jsem měla ráda, jiné jsem moc nemusela. Abych byla upřímná, v některých dialozích jsem se ztrácela a nevěděla jsem, jak to některé postavy myslí a co tím chtějí říct.
Rozvíjí se tu také pomalá romantická linka, které byla v pozadí. Nevadilo by mi, kdyby se tu objevovala o trochu více.
Svět je originální a zajímavý.Kasty mě opravdu bavily a líbilo se mi jejich rozřazení a schopnosti, které mají. Práce Vran nebyla nic lehkého a jejich život nebyl spravedlivý. Moc mě bavilo o nich číst, jak se s tím vypořádávají, co všechno musí dělat,jak jsou stateční. Také se mi líbilo, že všichni byli jako rodina. To jak se k sobě chovali, jak se ochraňovali,jak společně putovali, jak si pomáhali, jak za sebou stáli.
Příběh plyne dobře a vy budete chtít vědět co bude dál. Kniha je nabita akcí.
Ve čtení mě táhl svět,ale bohužel ne postavy.
Knížku jsem četla před několika měsíci a tuto recenzi píši opravdu pozdě, ale abych byla upřímná z děje si nepamatuji skoro nic. Už ani nevím jak to skončilo. Na konci je zvrat, který mě překvapil,ale do teď jsem z něj trochu zmatená.
Ale to neznamená,že jsem si knížku neužila, naopak moc se mi líbila a určitě jí můžu doporučit a jestli vyjdou další díly na 100 % se do nich pustím. Takže jestli ještě váháte zda si knížku pořídit neváhejte a jděte do ní. :)
Za mě 4,3*/5*

Vixiene
08.12.2021 1 z 5

Někdy prostě nevím, jestli je knihu lepší nehodnotit. Milosrdná Vrána mě opravdu hodně lákala - obálka, anotace, téma. ALE nedokázala jsem se do ní začíst. Je to už nějakou dobu, co jsem to zkoušela, ale po cca 80 stranách jsem to vzdala a knihu vrátila zpět do knihovny. Kdybyste mě zabili, tak si teď, po asi měsíci od "čtení" ani za mák nedovedu vybavit, o čem bylo alespoň těch první 80 stran. Věřím ale, že své čtenáře si najde :-)

Petkona
05.12.2021 3 z 5

Kniha má opravdu veliký potenciál a skvělý svět s magií, ale přijde mi, že toho autorka moc nevyužila. Jedna věc mi na knize hodně vadila a to že se to hrozně táhlo a čtivé to za mě nebylo. Byly tam poměrně dlouhé kapitoly a to já úplně nemám ráda. Ale zase postavy byly skvělé a aspoň ty vás držely u toho čtení. Taky ten konec to docela zachránil, takže až na tu čtivost to bylo velmi dobré.

mina_harker
29.11.2021 3 z 5

Překvapilo mě zdejší nízké hodnocení. Kniha mi přijde jako dobrá fantasy. Z popisu chování společnosti ke kastě Vran dost mrazí. Celkově je kniha dost temná, jen místy prodchnutá humorem. Hlavní postavy byly sympatické, možná s výjimkou prince Jasimira - ten byl takový nemastný neslaný, spíš slaboch - ale měl i své světlé momenty. Knížku můžu doporučit.

bárbra13
20.11.2021 2 z 5

Opravdu mě mrzí, že "musím" této knize dát pouze 2 hvězdičky. Kniha měla skvělý potenciál.. Bylo to něco zcela nového, skvělá magie.. Ale autorka toho bohužel nevyužila. Velkou část knihy jsem byla dost zmatená. Kolikrát jsem si musela stránky číst opakovaně, jelikož jsem vůbec netušila, o co jde. Děj plynul velmi zvláštním způsobem. Vývoje pošta mi také nedávaly smysl. Bylo to celé opravdu chaotické. Do pokračování se nejspíš nepustím.

viola5163
07.11.2021 5 z 5

Úžasně propracovaný magický systém. Líbilo se mi, že hlavní hrdinové nejsou dokonalý a mají své chyby. Prostředí odpovídající světu a oblasti se neustále mění. Hůmorné scénky.

vandalindakova
05.11.2021 3 z 5

(SPOILER) Z téhle knihy mám celkem dost smíšené pocity. Je to něco, co vás totiž ze začátku brutálně navnadí, a nakonec div neunudí k smrti. Což je celkem dost škoda.
Příběh začíná tím, že hodně vysvětluje svět, to jak funguje, a co v něm může najít. A přátele to je opravdu propracovaná pecka. Lidé jsou rozděleni do kast pojmenovaných dle ptactva, např. vládnoucí vrstva s určitými schopnostmi jsou Fénixové atd. V tomto světě se potýkáme s morem, který napadá skoro všechny bez rozdílu. Před napadením celé populace je chrání Vrány, které se postarají o oběti, tak aby se mor nerozšířil. K tomu používají magii, která je zprostředkována mléčnými zuby.
No jenže pak přijde nudaa. Hlavní postavy pořád cestují, a pořád někam jdou. K tomu tu je hrozně moc popisů prostředí, nemá to žádný spád a dynamiku. Občas se objeví nějaký zvrat nebo informace, která vám zabrání tu knihu odhodit.
Hlavní hrdinka Fie má ze začátku slibný charakter, kdy se umí prosadit, přemýšlí nad věcmi, než něco udělá, nenechá si kálet na hlavu a moc dobře zná svoje cíle. Jenže se z ní nakonec postupně stane fňukna a naprosto šílená hysterka, která štěká na každého a za každé příležitosti.
Princ Jasimir je nemastný, neslaný a přímo nezajímavá postava. Jedinou zajímavou a rozumnou postavou až dokonce je Tavin, který je hrozně fajn, je racionální, klidný.
Romantická linka mi tu vůbec nesedla, protože se tu objevila jak rána z čistého nebe. Nepropracované bum. Já chápu, proč a za jaké situace, ale kdyby měla delší progres, tak proti tomu absolutně nic nenamítám. Ale takhle to bylo hádka, hádka, láska až do smrti... :D jakože ne no.
Zajímalo by mě, jak to dopadne, ale nevím jestli se do druhého dílu budu chtít pouštět. Každopádně bych to doporučila těm, co jim nevadí pomalé fantasy, a líbila se jim třeba celá série Kletby vítězů.

Slůník
03.10.2021 4 z 5

Ve světě 12 kast a jejich různorodých schopností bylo občas těžké se zorientovat, ale postava Fie spolehlivě zvládla udržet pozornost a ze zacházení s Vránami šel mráz po zádech. Fantaskní svět s tak aktuálními problémy a myšlenkami!

andrejci
29.09.2021 4 z 5

Ke knížce jsem byla spíše skeptická. Sice jen to mělo nízké hodnocení a slyšela jsem na to jen negativní recenze.
Knížka nebyl úplná bomba ze které bych si sedla na zadek. Byla to taková průměrná fantasy. Podotkla bych teda negativita. Ze všeho nejvíc mi vadil popis. Něco jsem si prostě nedokázala představit. Na tom mohla autorka víc zapracovat. Byla tam hodně věcí co mi nedávaly smysl. Z toho důvodu strhávám 1 hvězdičku.
Co, ale beru jako pozitivum je vymyšlený svět. Rozdělení do kast podle ptáků se mi moc líbilo. Sice tam mohlo být více rozepsané jejich povinnosti. To mě celkem mrzelo.
Další věc co se mi líbila byl konec. Za ten autorku chválím.
Na další díl jsem celkem zvědavá. Doufám, že u nás vyjde. Jsem celkem zvědavá co se bude dít.

Redmad
10.09.2021 4 z 5

Kniha byla skvělá, děj byl příjemně svižný. Jediné co bych knize vytkla byla absence jakéhokoliv hlubšího charakteru u dost podstatných postav.

Kaya77911
12.08.2021 3 z 5

Já jsem měla poměrně nízká očekávání, ale ta byla víceméně předčena.
Začněme postavami. Fie byla popravdě docela fajn hrdinka, alespoň první dvě části, ale k tomu se dostaneme. Tavin byl samozřejmě nejlepší, tam není co řešit a Jasimir mi přišel strašně zbytečný.. jako jo, pro příběh byl podstatný, ale jeho charakter autorka docela odflákla a byl strašně nezajímavý :/
Svět a celkově nápad s kastami byl super, ale bylo to tak zmateně popsané, že jsem musela snad každou druhou stránku listovat na začátek k tomu seznamu, abych se v tom úplně neztratila. Kromě toho tam chyběl popis míst a postav, takže jsem neměla nejmenší představu jak to tam vypadá a když už jsem si nějakou představu udělala, autorka tam střelila něco, co mou představu totálně zničilo.
Kniha je rozdělena na tři části, přičemž první část byla hodně dobrá, je pravda, že tam dost věcí nebylo úplně vysvětlených (jak fungují kasty, jak funguje magie se zuby). To mi trochu vadilo, ale i tak mě první část bavila. Druhá část byla taky docela fajn, ale už mě to tolik nebavilo a třetí část to celé zabila a měla jsem problém to dočíst.
LGBT linku v knihách většinou uvítám, ale tady mi to přišlo zcela zbytečné. Autorka si nejspíš na poslední chvíli řekla ,,Ups, nemám tam LGBT linku! Tak z prince uděláme gaye a z Tavina bisexuála, celou knihu to nebudu řešit, ale hlavní je, že je tam mám." Takhle to nefunguje. Když to tam není potřeba, nemělo by se to tam dávat, ne cpát to čtenářům pod nos zbytečně.
Za mě je to lehce podprůměrná kniha, která neurazí, ale jestli jste to míjeli doteď, rozhodně to nemusíte napravovat :))

Lutzinka
29.06.2021 3 z 5

Když to shrnu:
- Věk hlavních postav je v porovnání s jejich chováním naprosto zcestný a zavádějící.
- Styl psaní je mírně řečeno místy chaotický a nejasný a nejsem si jistá, že je to pouze překladem.
- Celou knihou se táhne opakovaný útěk a pronásledování, jako fakt na každé druhé stránce je nepřátelé doženou, oni se schovají, nepřátelé odjedou, pak je zase najdou a doženou a tak pořád dokola, což je vzhledem ke schopnosti vystopovat lidi pomocí magie a zubů zcela mimo logiku a navíc už dost únavné.
- Svět jako takový je však originální.
- Potenciál tohoto příběhu je velkolepý, ale to by musel psát jiný autor.
- Toto číst chce jako fakt hodně vlastní fantazie a hodně listování dopředu na přehled všech těch "ptáků"
- LGBT schválně v každé knize? U 2 hrdinů ze 3?
- Tavin je jinak boží.
- Vrány a celkově kasty mají vynikající myšlenku.

Celé je to promarněný potenciál. Škoda.

Gavin
31.05.2021 odpad!

Já asi nebudu cílovka téhle knihy, ale Young Adult normálně čtu a třeba Bardugho, se kterou je kniha srovnávána, mám rád. Nebo třeba Kristoffa apod., ono to bude asi tím, že jejich knihy mají logiku.
Tato kniha je neuvěřitelný odpad. Logiku to moc nemá, zatímco bezúčelných věcí je tam spousta. Co se fakt povedlo je svět a jeho lore, to byl fakt skvělý nápad. To je asi bohužel všechno. Postavy jsou průměrné a to ten průměr zachraňuje Barf, což byla asi nejlepší postava. A to je prosím kocour. Jinak tedy bezúčelnost na entou. Potřebujeme hrdiny s jinou sexuální orientací? Ok, uděláme z prince gaye a z jeho bodyguarda bisexuála. Jako nic proti, ale proč? Jen abychom je tam měli?
Dále člověk dojde k tomu, že čte něco jako agitku BLM jen ve světě fantasy. Máme tady kastu neprivilegovaných, která je utlačováná a pronásledována KKK, jen tedy pod jiným jménem. Ovšem její příslušníci jsou do jednoho ctnostní a bez poskvrnky nebo charakterové vady. No tedy jak říkali Monthy Python: Ano, jeden tu je. Nicméně ten byl za svou snahu opustit tuto kastu po zásluze potrestán. Proti tomu, ostatní lidé mají svoje privilegia (oblíbené slovo v poslední době) a jsou téměř všichni zlí a zkažení.
Děj? V podstatě neexistuje, nebo pokud ano, tak jen aby demonstroval výše uvedené principy.
Takže za mě nula bodů a další knihy od této autorky si nekoupím.

1259
29.05.2021 5 z 5

Konečně po dlouhé době trochu jiný příběh, než je obvyklý v mém repertoáru. Kniha byla naprosto super, i když se šíleně podobá dnešní době a první dvě věty mě naprosto odrovnaly. Fakt jen můžu doporučit.

barbb8k
20.05.2021 3 z 5

Do této knihy jsem se zamilovala už hned na začátku a moje nadšení z ní nezmizelo. Jediné, co mě trošku mrzí, je zjištění, že to není standalone. Pustila jsem se do ní s vědomím, že nebudu muset čekat na další díly, ale tak nakonec nic.
Jedno z dalších negativ (jestli to předchozí lze považovat za negativum) je strašný chaos. Autorka vymyslela úplně nový svět, který miluju, a chtěla nám ho co nejvíce popsat, ale tím, že postavy cestovaly z místa na místo, se jí to moc nepovedlo a spíš to celé zamotala.
Mezi pozitiva této knihy je určitě čtivost (přečteno hrozně rychle a nemohla jsem se odtrhnout (a originalita (v životě jsem nic takového nečetla a neskutečně se mi to líbilo).

Hlavní postavy mi byly hrozně sympatické a ani vedlejší nejsou výjimkou. Nejvíc jsem si asi oblíbila Tavina, ve kterém jsem se úplně viděla.
Romantická linka mi připadala zvláštní. A nepřestala až do tří čtvrtin. Pak se mi začala už celkem líbit, ale i tak nebyla nic moc.

Konec byl podle mě strašně zamotaný, všechno se odehrálo strašně rychle a celkově se mi ani moc nelíbil.
3,5/5⭐

Kasandra109
16.05.2021 3 z 5

Mně osobně knížka celkem zklamala. Jako nápad s kastama je skvělý, magie je taky celkem zajímavá a hlavní hrdinka mi byla kupodivu sympatická. Ale... Všechno je tam takové nedotažené. Svět by si určitě zasloužil více propracování a ta magie mohla být aspoň trochu více vysvětlená. Postavy byly celkem v pohodě, ničím speciální, ale vadilo mi, že o záporácích se dozvíme jen to, že jsou zlí. Celý příběh je prakticky pořád to samé dokola (cesta, utáboření se, přepadení, útěk) a já neměla skoro žádnou motivaci to dočíst.

Celkově si myslím, že příběh má opravdu potenciál, jen by potřeboval trochu více propracovanosti a neřešit pořád to samé dokola. Za mě 2,5*/5*.

Štítky knihy

fantasy

Autorovy knížky

Margaret Owen
americká
2021  71%Milosrdná vrána

Kniha Milosrdná vrána je v

Právě čtených5x
Přečtených139x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených10x
Knihotéce144x
Chystám se číst189x
Chci si koupit49x
dalších seznamech3x