Milá mama / Dear Alice

Milá mama / Dear Alice https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122652/draha-mama-dear-alic.jpg 4 6 3

: Korespondence Alice a Charlotty Masarykových 1915-1916 Korespondence matky a dcery z let 1915–1916, kdy byla Alice vězněna ve Vídni. K poprvé publikovanému souboru připojeny vzpomínky A. Masarykové Kriminál. Bohatá obrazová příloha, poznámkový aparát, jmenný rejstřík.

Přidat komentář

Arnold
05.01.2021 5 z 5

Nečekala jsem, že to přečtu tak rychle. Moc pěkné. Můj obdiv patří Charlottě.
Charlotta (66 let), když psala své dopisy, byla ve velmi nelehké situaci, měla vážné zdravotní problémy se srdcem a doma úplně sama, cizinka v zemi, jejíž řeč je tak obtížná: TGM s dcerou Olgou (24 let) od roku 1914 v zahraničí (byl na něj vydán zatykač a v nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti pro velezradu), syn Jan (29 let) narukoval na vojnu, syn Herbert (34 let) jí zemřel doma na skrvnitý tyfus a dcera Alice (36 let) je kvůli otci ve vězení až ve Vídni. Charlottiny dopisy Alici jsou obdivuhodné, plné vnitřní síly.
Líbilo se mi Slovo editorů Dagmar Hájkové a Jaroslava Soukupa.
Předtím jsem přečetla "Charlotta: žena TGM" od Lenky Slívové a to mi dost pomohlo se zorientovat. O Charlottě jsem toho totiž moc nevěděla.

eiramka
17.11.2015 4 z 5

Kniha je zajímavá hned z několika důvodů: jednak se dovídáme více o životě Alice a Charlotty - jedná se o korespondenci, kterou mezi sebou vedly v době Alicina zatčení a věznění. Pro mě to byla hlavně zajímavá sonda do vztahu matky a dcery - obě ženy byly velmi složité osobnosti a z dopisů je vidět, jak se postupně během psaní jejich vztah krystalizuje - je nutné číst mezi řádky, vždyť všechny dopisy procházel cenzurou - matka se snaží dceru povzbudit a chytá se každé sebemenší pozitivní zprávy, dcera naopak matku nechce děsit a snaží se často i s humorem líčit svou situaci jako snesitelnou. V každém případě zajímavé čtení


mončičáček
04.05.2012 4 z 5

Velmi zajímavý pohled do soukromí nejstarší dcery prvního československého prezidenta, která se nikdy nevdala, a přesto dokázala vystoupit ze stínu svého otce a zapsat se do českých dějin. Stála u zrodu Československého červeného kříže a byla jednou z prvních českých žen, které promovaly na univerzitě. Dopisy matce Charlottě z vězení vypovídají o silné osobnosti Alice Masarykové, jedné z nejvzdělanějších žen své doby.