Mexikopedie

Mexikopedie https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458509/bmid_mexikopedie-kGu-458509.jpg 5 41 10

27 písmen abecedy, 27 kapitol o mexické gastronomii, historii, umění, lidech a všemožných místních podivnostech. Kniha, která se nečte od začátku do konce, ale každé její prolistování přináší nové chutě, vjemy, pocity a vědomosti. Špetku chilli nevyjímaje. Mexiko je rozlohou obrovská země, o níž se říká, že jeden život na její poznání nestačí. Ale proč se o to alespoň nepokusit? Mexikopedie přibližuje v abecedně řazených tématech více či méně známé oblasti mexické kultury, gastronomie, přírody, umění a dějin – od úchvatné rostliny Agáve, přes unikátní indiánské baroko, tajemné oslavy Dušiček, mexickou patronku Pannu Marii Guadalupskou, ikonickou malířku Fridu Kahlo, tajemnou Lacandonskou džungli, migrující motýly monarchy stěhovavé, božská tacos, mexické naháče xoloitzcuintles až po předkolumbovskou šperkařskou metodu ztraceného vosku. A mnoho dalšího. To vše doplněné barevnými ilustracemi a desítkami fotografií.... celý text

Přidat komentář

elexmil
15.01.2024 5 z 5

Pro toho, kdo jede do Mexika, určitě bezvadný zdroj informacích podaný příjemnou a zábavnou formou. Díky těm informacím jsem při své cestě Mexikem vnímala mnohé, čehož bych si bez přečtení obou Mexikopedií asi ani nevšimla.

keselylenka
21.05.2023 5 z 5

Úžasně zábavné, lidské a milé čtení o Mexiku, kde si každý najde to své. Dozvíte se něco z gastronomie, něco z historie, něco ze současnosti. Někde jsem se dočetla, že má celkem vyjít 5 dílů. No už teď je potřebuji všechny


nika124
18.05.2023 5 z 5

Velmi působivě zpracované zajímavosti mexické kultury doplněné krásnými fotografiemi a odkazy na videa. Čtenář má tak pocit, že Mexikem cestuje nebo ho kniha k cestě třeba inspiruje. Dozvíte se spoustu zajímavých faktů, avšak psaných velmi čtivým jazykem, takže se dá bez problémů číst i v posteli před spaním ;)

tami1
12.05.2023 5 z 5

Krásná kniha o krásné zemi.

Autorce se prostřednictvím adresáře povedlo přenést k čtenářům něco z té fantastické barevnosti, radostné atmosféry a lákavé chutě Mexika.

Jediné, k čemu mám výhrady, je Cichén Itzá. Nenechte se odradit davy turistů, ti jsou dnes naprosto všude. Majestátnost a tajemnost toho místa pocítíte i přes cvakání fotoaparátů. Davy jsou ostatně i v Tulum a Cobá. A na pyramidu v Cobá už vás nepustí, od letoška zakázáno.

Doporučuji! México mi amor!

LenkaDv
04.07.2022 5 z 5

Úžasná kniha. Musím říci, že jsem jí přečetla jedním dechem a teď bych nejraději sbalila kufr a vydala se do Mexika..... Už se moc těším na druhý díl, který autorka právě píše.

ChiaraDeLuca
08.01.2022 5 z 5

Tak tahle jízda Mexikem byla vážně parádní! Krásné fotografie i ilustrace, nepřeberné množství informací a moc pěkné zpracování knihy. Líbilo se mi, že autorka zařadila i různé odkazy nebo recepty. Mexikopedie vás zkrátka přesvědčí, že tuto zemi musíte nutně navštívit.

jiri77
30.12.2021 5 z 5

Mexikopedie je naprosto nádherná kniha o Mexiku. Kniha je rozdělena abecedně na dvacet sedm kapitol, které nám přiblíží to nejpodstatnější ze života místních obyvatel, jako je například kultura, gastronomie, zvyky ale i památky a příroda. V knize je plno nádherných ilustrací a fotografií. Co mě na knize hodně bavilo ,že autorka dala ke každému tématu i QR kód, tak jsem se mohl na dané téma podívat i pomocí videa. Jedna z nejzajímavějších a nejlepších knih ,které jsem tento rok četl.

matej7245
19.10.2021 5 z 5

Mexikopédiu som objavil na tomto webe v týždennom výbere vydávaných noviniek. Bol to november 2020 a vedel som, že touto knihou spravím radosť jednému milovníkovi Mexika. Vďaka miestnemu kníhkupectvu, ktoré obvolalo distribútorov, som vianočný darček aj odovzdal. Spôsobil nadšenie, úžas a ešte väčšiu túžbu sa do Mexika vrátiť. Teraz som knihu dočítal aj ja a plne týmto pocitom rozumiem.
Kde začať? Nejde o typický cestopis, bedeker, sprievodcu. Je to - ako je v podtitule spomenuté - abecedár mexickej kultúry. Kniha je rozdelená do 27-ich kapitol - každé písmeno abecedy obsahuje jeden pojem z mexickej kultúry. Autorka zvolila prístup, ktorý je oveľa bližší čitateľovi ako nahustené vyprávanie historie s množstvom letopočtov, alebo ako vymenúvanie všetkých pamiatok, miest záujmu v danom mieste. Ako sama vraví, Mexiko sa nedá pozrieť, zažiť za pár dní, odporúča slow tourism, vychutnať si a prežiť dané okamihy poriadne, ako všetko preletieť a nemať z toho nič okrem pár fotiek a odfajknutého zoznamu. Preto v knihe nenájdete všetko, čo je spojené s Mexikom, ale postupne 27 kapitol odkrýva zaujímavosti, o ktorých by vám v iných knihách nepovedali.
Autorka v úvode hovorí, že ide o jej videnie Mexika, kde žije, má rodinu, a o tento pohľad sa delí s čitateľmi v Česku i na Slovensku. A robí tým veľkú službu i samotnému Mexiku a cestovaniuchtivým čitateľom, pretože miesta, o ktorých píše (Yucatán, Lacandonská džungľa, atď. atď.) si prešla na vlastné nohy, našla si cestu k indiánskym komunitám, rôznym remeselníkom, načúvala a svoje skúsenosti zapísala. Je vyštudovaná historička, dejinné udalosti podáva zrozumiteľne a zasadzuje ich do kontextu daného pojmu a danej doby. Nepovie vám len, že napr. "tieto dva kostoly sú v štýle indiánskeho baroka, je tu toto či ono". Zoznámi vás i so správcom tohto chrámu, čo to pre neho znamená vykonávať túto prácu. Frida Khalo, Pedro Infante na jednej strane, šperkár, flašinetista, tkáčka, všetci si rovnako zaslúžia úctu. Tento empatický prístup oceňujem asi najviac.
Navyše, kniha je plná fotografií - či už samotnej autorky, alebo z rôznych inštitúcií, ktoré ich autorke poskytli. Kniha obsahuje aj slovník mexických pojmov, takže sa čitateľ nestratí. Nádherná obálka, ilustrácie, dizajn.
Na záver len spomeniem, že Eva Kubátová je veselá kôpka, ktorá koncom leta priletela do Česka a vydala sa na turné po kníhkupectvách, školách, veľtrhoch a besedovala o Mexiku a Mexikopédii. Ja, ale hlavne príjemca vianočného darčeku, sme sa s ňou stretli v Brne a na toto stretnutie budeme dlho spomínať, čakajúc na ďalší diel Mexikopedie.

tereza1198
05.04.2021 5 z 5

Úžasná kniha, která voní exotikou a přibližuje Mexiko s respektem. Plno skvělých informací, osobních zkušeností, nádherné fotky. Mile napsaná kniha, kterou si určitě opakovaně přečtu. Mexiko byla moje první delší zahraniční cesta a tak mi kniha při čtení vyvolala spousty vzpomínek. Na místní metro, linkové autobusy, pyramidy a vůni džungle. Pouliční jídlo a hlavně cenotes. Jak radí autorka, snažili jsme se vyhnout velkým turistickým centrům a naše cesta byla neopakovatelná. Jsem ráda, že mi tohle všechno Mexikopedie připomněla.

Zuzni
02.01.2021 5 z 5

Nádherné ilustrace, barevné fotografie, milé podání, nevídané informace a skvělé provázání. Kniha ukáže mexická nej a doslova naláká, aby člověk vyrazil právě tam (i kdyby to nemělo být poprvé).

Štítky knihy

Mexiko mexická kuchyně

Autorovy další knížky

Eva Kubátová
česká, 1985
2020  98%Mexikopedie
2023  99%Mexikopedie 2
2016  80%Surinam a Nizozemské Antily

Kniha Mexikopedie je v

Právě čtených3x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce21x
Chystám se číst66x
Chci si koupit31x
dalších seznamech1x