Mexikán

Mexikán https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69327/bmid_mexikan-aTk-69327.jpg 5 5 3

Dokumentární reportáž francouzsko-španělského interbrigadisty (nar. 1917) zachycuje autorovo dětství ve Francii a jeho zážitky ze španělské občanské války od března 1938 do ledna 1941, kdy se po bojích v záškodnickém oddílu mezinárodní brigády dostává do zajetí a po útěku vede malý partyzánský oddíl.

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

El Mexicano , 1970


více info...

Přidat komentář

sakro
19.03.2023 5 z 5

Skvělé, skvělé, skvělé. Nevím, jakými jinými slovy bych tuhle knihu lépe vystihl. Jen podtrhuji to, co přede mnou napsal v komentáři "Sirkajirka" - strhující, napínavé děsivé. Román s velkým R. Pokud knihu seženete, neváhejte a začtěte se. Kdyby bylo k dispopzici více hvězdiček, tady neváhám.

Sirkajirka
12.03.2021 5 z 5

Tato kniha je ve svém doslovu označena jako vzrušující dokumentární reportáž. Musím souhlasit a přidám strhující, napínavá a děsivá.
Autor-hlavní hrdina,užívající si života plnými doušky,odmítá ve Francii vstoupit do armády a odchází bojovat do Španělska mezi interbrigadisty... Jo vlastně,my nesmíme ani naznačovat. Výborná kniha.


hanpari
27.01.2020 5 z 5

Tak a je to tu opět. Chápu, že Mexikána bude těžké dnes sehnat, ale přece jen - žádný komentář, bez hodnocení?

Pokud chcete sledovat život opravdového hrdiny, ne panáka v upnutém trikotu, ale člověka, který skutečně bojoval za své přesvědčení, a to velice nekompromisně a ne vždycky tak, jak by velel náš útlocit gaučových padavků, pak tady ho máte.

Strhující reportáž o interbrigadistech a boji proti fašismu. Tohle je scénář, který by měl Hollywood adaptovat! Pardon, ono by to nebylo tak úplně korektní, že?

Neříkalo se jeden čas, že v Madridu se bojuje za Prahu. Tu samou Prahu, kde dnes chtějí stavět pomníky vlasovcům? Tak či tak, v bojích, které Lopez popisuje, měl své místo i Čech, kterému přezdívali Stíhačka.

V každém případě můžu vřele doporučit. Hledejte a čtěte, než se tento klenot ztratí v naší přepsané historii.

Štítky knihy

reportáže španělská občanská válka (1936-1939)

Autorovy knížky

Francisco Pérez López
španělská, 1917
1979  96%Mexikán

Kniha Mexikán je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce24x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x