Metamorphoses

Metamorphoses https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518450/bmid_metamorphoses-6495907d99f44.jpg 5 10 5

Katalog vydaný ke stejnojmenné výstavě v Alšově jihočeské galerii. lšova jihočeská galerie, ve spolupráci s Museem HR Giger ve švýcarském Gruyères, Carmen Maria Giger a sběratelem Marco Witzigem, připravuje v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou výstavu švýcarského umělce HR Gigera, malíře, sochaře a návrháře, známého především jako stvořitele uměleckého směru s názvem biomechanický surrealismus a filmového monstra Vetřelec. Giger bývá označován za největšího vizionáře mezi umělci 20. století. Stylově vyšel ze surrealismu, jehož formu naplnil postkatastrofickou skepsí i existencialismem, který přinesly obě světové války. Název výstavy Metamorphoses (Proměny) reflektuje nejen vlastní umělcovu různorodou tvorbu, ale také jeho kresby, které jako ctitel Franze Kafky vytvořil na základě slavné povídky Proměna. HR Giger byl jinak velkým ctitelem českoněmecké literární scény a byl kromě Kafky fascinován magickým světem Gustava Meyrinka. Nejvýrazněji byl nicméně s českým prostředím konfrontován prostřednictvím světově proslulého psychiatra a spisovatele Stanislava Grofa, který ve své knize Vizionářský svět HR Gigera popisuje pozitivní poselství o univerzální spiritualitě. V této knize Stanislav Grof ukazuje, jak umělci-vizionáři ztvárňují ve svém umění současné porodní trauma světové duše, a také jak umělec skrze umění vytváří nový kontext pro nahlížení a docenění vizionářského umění a v jeho schopnosti nás probouzet.... celý text

Přidat komentář

thorir
21.11.2023 5 z 5

Katalog ke stejnojmenné výstavě H.R. Gigera v Alšově jihočeské galerii. Kniha obsahuje stručný strukturovaný životopis zahrnující významné osobní i profesní životní události, dále stručnou, nicméně výstižnou charakteristiku Gigerova uměleckého stylu z pera Adama Hnojila, vysvětlení autorova ukotvení v surrealismu, archetypální užití témat smrti a erotiky, dystopie, katastrofismu a temnoty. Zásadní spojení biomechaniky a erotomechaniky, spojení intimity s odporností. Psychedelické vize v předtuše bolesti a slasti zároveň. Dále je součástí knihy samotná galerie obrazů, vizí a skulptur. Patrný je vývoj stylu, respektive jeho stálost. To, co slavilo úspěch u Vetřelce, tam bylo od samého počátku. Poslední částí knihy je pak pokus o interpretaci díla. Zde nebudu vůbec předstírat, že jsem tomu všemu porozuměl. Kniha skvěle poslouží jako vítaný doplněk geniální a dech beroucí výstavy, akcentující temné vize autora, poodhalující další souvislosti, umožňující znovu prožít úžas vyvolaný Gigerovou originalitou a invencí.

Inozuka
17.11.2023 5 z 5

Byl jsem již v roce 2005 na výstavě HR Gigera v NTM v Praze a instalace v Alšově galerii se s ní snad ani nedá srovnat. Jde mnohem více do hloubky Gigerovy tvorby a koncept výstavy více respektuje jeho estetiku. Samotný katalog je krásně zpracovaný, zajímavé jsou úvahy o východiscích a pramenech Gigerova stylu i závěrečné poznámky k jeho interpretacím. Oceňuji i kvalitní tisk na papíře vysoké gramáže.


Kaik
19.08.2023 5 z 5

Hodnotím nejen knihu, ale i fantastickou výstavu výtvorů HR Gigera na zámku Hluboká, kterou jsme v létě navštívili a kvůli které kniha vlastně vznikla. Obrazy a sochy jeho surrealistických biomechanoidů jsou prostě unikátní a nesmrtelné. Ještě bych vyzdvihl výživný dovětek (uměleckou reflexi) na konci knihy, který jsem si musel přečíst dvakrát, abych ho alespoň částečně vstřebal.

Olous1
27.07.2023 5 z 5

Skvělá výstava pana H.R.Gigera. Před týdnem jsem na ni byla a opravdu jsem si to užila. Obrazy nádherné, prostě to byl velký talent a samozřejmě nechyběl můj oblíbený vetřelec. Ohromující byl i stůl se židlemi. Mohu jen doporučit. Já si to fakt užila.

Terva
22.07.2023 5 z 5

1940 Hans Ruedi Giger
se narodil 5. února v Churu
jako druhé dítě
Melly Giger-Meierové
a lékárníka Hanse Richarda Gigera.

Na zámku Hluboká nad Vltavou probíhá až do listopadu roku 2023 výstava Hanse Ruediho Gigera na téma Proměna Metamorphoses. Jako milovník série Vetřelci a filmů Mutant, jsem prostě nemohl odolat a na zámek se vypravil. (Jen prosím nezaměnit Mutant Mimic, jedná se o filmy Mutant Species.) A rozhodně nelituju. Teprve na této výstavě jsem pochopil ty černé noční můry, které mistr měl. A když jsem viděl ty obrazy a sochy z jeho snů, bylo mi hned jasné, že Aliens byl jen lehký odvárek jeho hororového života.

Citát: 2012 - H.R.Giger se na pozvání Ridleyho Scotta účastní premiéry filmu Prométheus v Londýně.

V souladu s touto výstavou byla vydána tato kniha. Jedná se vlastně o stručný životopis v Českém a Anglickém jazyce a hlavně o soubor jeho uměleckých děl vpravených do fotografické publikace. U každé fotografie je stručný popis z čeho je dílo vytvořeno a jaký má název. Temný vizionář, (jak jej nazval Jonathan Davis, zpěvák, bubeník a dudák skupiny Korn) H.R.Giger pro tuto skupinu vytvořil podstavec pod mikrofon, který skupina dlouho používala. Dále Giger spolupracoval na několika obrazech pro vinylové desky různých interpretů. Také měl rád dveře průchody, jak je nazýval. (Stephen King by mohl o dveřích vyprávět) Tento mistr vytvořil mnoho uměleckých děl, která ve vás vzbudí ty nejtemnější vize a hrubé distopické sexuální vzrušení.

Citát: 2014 12. května H.R.Giger umírá ve svém domě. 25. května je pohřben na hřbitově Gruyéres, na dohled od svého muzea.

Štítky knihy

katalogy výstav

Autorovy další knížky

Hans Rudolf Giger
švýcarská, 1940 - 2014
2003  92%HR Giger ARh+
2005  95%Mimo dobro
2023  100%Metamorphoses

Kniha Metamorphoses je v

Přečtených12x
Knihotéce8x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x