Město a hry: příběh londýnských olympiád

Město a hry: příběh londýnských olympiád https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160881/mesto-a-hry-pribeh-londynskych-olympiad-160881.png 5 2 2

Historie londýnských olympiád v kontextu s vývojem britských dějin a sportu od sklonku 19. století až do současnosti

Přidat komentář

Jack93
01.01.2020 5 z 5

Můj první komentář v roce 2020 a doufám, že na tomto výborném webu jeden z mnoha desítek v nadcházejících 12 měsících.
Zběžné prohlédnutí knihy ve vás probudí pocit, že půjde o výjimečně chutnou lahůdku, jelikož podobná monografie o olympijských hrách je v české literatuře ojedinělá. To už jsem si pomyslel, když jsem se s dílem Martina Kováře seznámil v minulém roce při práci na diplomové práci. Tehdy jsem si z něj přečetl jen vybrané části, ale tři měsíce od úspěšného dokončení studia jsem se rozhodl ke knize vrátit a přečíst ji od začátku do konce.
Úvodní část pojednávající o založení MOV je bravurní a pro mě jako velkého sportovního fanouška a milovníka historie nesmírně zajímavá. Kapitoly o vzniku a rozvoji sportu v Británii a vývoji Londýna před pořádáním jeho první olympiády z roku 1908 mě však moc nenadchly a vážně jsem pomýšlel na čtyři hvězdičky. Čtení mě nebavilo, což se mi téměř nikdy nestává.
Pak ale přišly na řadu kapitoly o Velké Británie a Londýně během druhé světové války a po ní, které se četly se vzrušením pramenícím z množství zajímavých informací, a s nimi změna názoru na hodnocení knihy. Závěr nastiňující rozvoj komercializace her, britský politický vývoj na přelomu tisíciletí a dynamickou evoluci Londýna před olympiádou 2012 jen potvrzuje, že jde o vskutku unikátní knižní počin.
Na rozloučenou si dovolím uvést citát z úvodu knihy od britského historika Dominica Sandbrooka: "Výzkum sportovních událostí a všeho, co s nimi souvisí, může přispět k poznání minulosti stejně jako výzkum politických či hospodářských dějin; ostatně druhé nejvýznamnější datum v anglických dějinách je rok 1966."

nefernefer
16.03.2016 5 z 5

Výborná knížka pro zapálené sportovní fandy, kteří se zároveň zajímají o historii. Velmi čtivě napsaná, prošpikovaná drobnými postřehy, historkami, historickými detaily dokreslujícími atmosféru. Spousta silných příběhů zasazených do dobových souvislostí. Žádná suchařina. A navíc moc pěkná fotopříloha.