Mercury a já

Mercury a já https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452673/bmid_mercury-a-ja-cyf-452673.jpg 4 47 20

Jedinečný a dojímavý príbeh vzťahu Freddieho Mercuryho a jeho dlhoročného priateľa Jima Huttona, ktorí čitatelia poznajú z oscarového filmu Bohemian Rhapsody. Ich vzťah sa začal na prelome rokov 1984 a 1985. Keď sa spolu prvýkrát vyspali, Hutton vôbec netušil, kto Mercury je, a keď sa mu hviezdny spevák predstavil, jeho meno mu nič nehovorilo. Hutton pracoval ako holič v hoteli Savoy ešte dva roky po tom, čo sa k Mercurymu nasťahoval a začal mu robiť záhradníka. V tom čase mal ešte stále vlastný podnájom a nikdy si celkom nezvykol na umelcov život na vysokej nohe. Do Mercuryho smrti v roku 1991 mal k nemu bližšie ako ktokoľvek iný a poznal všetkých jeho najbližších priateľov: medzi inými aj členov kapely Queen, Eltona Johna, Davida Bowieho a Phila Collinsa. Nikto by nedokázal opísať posledné roky Mercuryho súkromného života presnejšie a úprimnejšie - so všetkými radosťami a strasťami - ako Jim Hutton.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Mercury and Me , 1994


více info...

Přidat komentář

adela.hol
15.01.2024 5 z 5

Myslím, že na celém světě neexistuje nikdo, kdo by neznal alespoň jednu píseň od kapely Queen v čele se zpěvákem Freddiem Mercurym. Nejslavnější zpěvák všech dob byl nezapomenutelný nejen svým hlasovým rozsahem, ale i charismatem nebo extravagancí. Pokud jste viděli film Bohemian Rhapsody (na který se už nikdy nebudu dívat stejně) s Rami Malekem v hlavní roli, možná jste si řekli, že už máte představu, jaký Freddie byl. Ano, možná víte, jaký byl jako zpěvák, co pro něj hudba znamenala. Ale víte jaký byl ve skutečnosti? Co se odehrávalo v jeho nitru?

Jim Hutton pracoval jako holič. S Freddiem se seznámil na přelomu let 1984 a 1985. Byl to tehdy Freddie, kdo ho sbalil a po první společně strávené noci Jim ještě nevěděl, kdo to vlastně Freddie Mercury je. V partnerském vztahu spolu žili až do Freddieho smrti v roce 1991. Jim se o něj staral až do jeho posledního výdechu.

Z knihy se dozvíte, že Freddie byl takové velké dítě, které vyžadovalo, aby ho lidi kolem něj měli rádi. Miloval nakupování, kočky, zábavu a především svého manžela Jima. Tak právě Jima nazýval před všemi svými přáteli. V době, kdy něco takového nebylo reálné a už vůbec ne legálně možné. Ale takový už Freddie byl.
Z každé maličkosti měl až dětinskou radost a koho miloval, dával mu to najevo ve velkém. Ve chvíli, kdy už věděl, že je HIV pozitivní, také postupně poznával, kteří z jeho přátel jsou ti praví a oddaní. Ne nadarmo se říká, že v nouzi poznáš přítele.

Knihu vám mohu vřele doporučit, pokud chcete nahlédnout do života bohéma, který byl sice zahalen přepychem, ale kterého paradoxně nejvíc dokázala potěšit kytice od manžela k narozeninám.

kleozpatra
13.11.2023 3 z 5

Jim Hutton sepsal vzpomínky na "svého muže" jako kadeřník, ale mně se ten jednoduchý styl docela zamlouval. Byl přirozený, nekašírovaný. Čiší z toho fakt láska, nikoli potřeba se zajistit na stáří. Že byl Freddie posedlý nákupy, se všeobecně vědělo, ale při čtení jsem měla pocit, že mimo hudbu snad nic jiného nedělal, než nakupoval a pařil :). Ale život si bohatě užil. Poslední stránky jsou smutně intenzivní a moc se mě dotkly, úplně jsem Jima viděla, jak stojí u plotu Garden Lodge a modlí se, aby přišla kočička, s kterou se co živý ještě mazlil Freddie. Jen tak mohl snést beznaděj a prázdnotu. A Mary... bylo by jistě zajímavé přečíst si i její vzpomínky, ale z pera Jimova nevyšla zrovna jako studnice empatie.


vilamotylkova
11.09.2023

Přečteno pomalu na jeden nádech. Ke konci ukáplo několik slz. Doporučuji.

MartiSim
20.11.2022 5 z 5

Velmi emotivní kniha..

iceVS
31.07.2022 4 z 5

No, nemám pocit, že je to nějaké extra veledílo. Rozhodně je to psáno s citem, to bezpochyby. Ale základní informace jsou o tom, jak chlapci rádi nakupovali, jak se hašteřili (jsem v pokušení napsat "hašteřily") a jak si pokrývali těla vlhkými polibky.
Freddieho odcházení bylo smutné, dělení pozůstalosti hořké.
Takže vyjma sympatické vřelosti pozůstalého Jima asi nic víc.

attila1
02.05.2022 4 z 5

Vyprávění partnera Freddieho Mercuryho o jejich vztahu a životě. Moc pěkná knížka.

Venny345
11.10.2021 4 z 5

Freddie je prostě a jednoduše legenda, komplikovaná osobnost a bohém v jednom. Já ho nesmírně obdivuji a nepřála bych si nic víc, než být na koncertě Queen...
Každá kniha, která o Freddiem vyšla mě zajímá, nyní se dostala na řadu tato od Jima Huttona. Tolik zajímavých detailů, mé srdce jen plesalo. Zklamal mě pouze konec, kdy mi připadalo, že Jim na sebe zbytečně moc upoutal pozornost a upozadil Freddieho.

keny
10.08.2021 5 z 5

Milovala jsem Freddiho, miluju a vždy milovat budu...nikdy nezapomenu na den, kdy jsem v rádiu slyšela, že zemřel...A v knize se mi to vše oživilo. Je to velmi silné, číst vzpomínky člověka, kterého Freddie miloval, vnímat tu jeho citlivou duši, vidět tu jeho velikost, ale poznat i jeho chyby a rozervanost. Byl to divoký život, po kterém zůstaly nádherné písničky. Vždy, když se dívám na klip té poslední-These are the days of our lives...mám obrovský smutek na duši

martunka
08.07.2021 5 z 5

Krásná kniha. Líbí se mi od začátku do konce. Rozhodně jsem vděčná za tu možnost být Freddiemu trochu blíž. Je to příběh jedné velké lásky.

Pdede
10.06.2021 4 z 5

Velmi lidsky popsaný příběh

Dashmo
03.04.2021 odpad!

Odpad! Milujem Queen, milujem Mercuryho. Ale toto bolo cez čiaru! Dlho som rozmýšľala či vôbec knihu čítať. Okrem toho že Hutton opísal tak dôverné veci bola kniha ako taká napísana veľmi slabo. Mohla by som o tomto napísať aj sloh!! Stačí asi len toľko že Freddie by šťastný z tejto Jimovej ,,spovedi,,nebol.

Lena1975
31.03.2021 5 z 5

Krásně napsaná kniha, plná emocí.

Domisek1
09.03.2021 5 z 5

Přečetla jsem mnoho knih o Freddiem Mercurym (Queen),jsem jejich fanouškem. Ale tahle kniha mi brala a i vzala dech. Tak krásně popsaný příběh dvou přátel a milenců jsem ještě nikdy nečetla. Kniha je skvěle napsána,procitěná,plná lásky,nemohla jsem ji prostě jen tak odložit. Nešlo to ! Jsem moc ráda že tahle skvělá kniha bude v mé sbírce Freddie Mercury...

Rudanek
17.01.2021 5 z 5

Kniha je nádherná, psaná s láskou a upřímností, je vidět, že Jim Fredda oddaně a z celého srdce miloval.
Zdá se, že spolu byli opravdu šťastní, bohužel jen dokud je smrt nerozdělila.
Ti, kteří Freddieho milují a obdivují stejně jako já, si knihu určitě rádi s chutí přečtou.

Rade
10.01.2021 4 z 5

Na tuhle knihu se můžeme dívat dvěma způsoby: Jako na poněkud bulvární pohled na soukromý život slavné hvězdy, kdy Jim Hutton bez cenzury a taky bez servítků - a zřejmě i trochu idealizovaně - zpřístupnil veřejnosti do podrobností svůj vztah s Freddie Mercurym. Tomu napovídá i to, že proti prvnímu vydání knihy, jako zkreslujícímu bulváru, se kriticky postavilo pár lidí, ať už to byla Mary Austin, i někteří z Queenů.
Ale taky ji můžeme chápat jako výpověď, obranu a terapii nešťastného člověka, který byl po smrti svého partnera odsunut do pozadí, vystěhován z Garden Lodge a který se sepsáním svých vzpomínek snažil vyrovnat se smrtí milovaného člověka i uvést některé tajené nebo zkreslované skutečnosti na pravou míru.
A nebo možná od všeho kousek…
Hodnotila bych průměrem tři hvězdy, víc si asi tato jednoduchá kniha nezaslouží. Ale pro svůj fanouškovský vztah k FM a i jeho hudbě zcela protekčně nadhodnocuji a jednu hvězdičku přidávám a knihu přiřazuji v knihovně ke svému queenovskému koutku. Málo platné, patří tam… :)

Enforcer
27.12.2020 5 z 5

Vyprávění partnera Freddieho Mercuryho o jejich vzájemném vztahu a životě. Měl jsem strach, jestli kniha nebude příliš bulvární a senzacechtivá, ale mé obavy se nenaplnily. Mercury a já je kniha psaná s citem a je z ní jasně patrné, že Jim Hutton nechce svému slavnému partnerovi nijak ublížit a přiživovat se na jeho slávě.

Olous1
19.12.2020 5 z 5

Jsem samozřejmě fanoušek kapely Queen.Kniha zalomcovala mými emocemi a zanechala hlubokou stopu.Ikdyž měl Freddi všechno, peníze i úspěch, nikdy nemohl vést normální život, bylo mi ho líto. Na závěr...doporučuji přečíst jestliže jste jeho fanoušci.

cleopatra11
30.11.2020 4 z 5

Zajímavé čtení o Freddym, plno pikantností a životních peripetií.
Úplně nadšená z ní ale nejsem. Čekala jsem víc.

katkalang
18.11.2020 5 z 5

Nedokážu snad ani slovy popsat své pocity z knihy. Freddie byl jedinečný, nezapomenutelný a každý den dokážu najít ve skladbách nové a nové věci a žasnu nad genialitou tvorby Queen, Freddieho cílevědomosti a pílí. Tato kniha mi to opět ukázala. Je mi jen líto, že v té době Jim nemohl být tím pravým a oficiálním partnerem, když si to zasloužil. Knížku budu hodně dlouho vstřebávat, přemýšlet nad ní a vždy bude mít vedle ostatních o Freddiem čestné místo v mé knihovně.

Jane82
17.11.2020 5 z 5

Nemohla jsem odtrhnout oči od řádků,Kniha od Jima se krásně čte.