Mentální anorexie

Mentální anorexie https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354841/mid_mentalni-anorexie-nDj-354841.jpg 5 5 2

Druhé, přepracované vydání Mentální anorexie, nechutenství, nevhodné jídelní návyky, nadměrný strach z tloušťky, přejídání a nespokojenost se svým tělem, to jsou témata publikace odborníka, který se již mnoho let zabývá výzkumem a léčbou poruch příjmu potravy. V úvodu knihy autor popisuje problematiku anorexie, podvýživy a úzkostné sebekontroly. Zvláštní pozornost věnuje možnostem intervence a motivace nemocných, kteří se odmítají vzdát svých dietních návyků, nebo se už příliš adaptovali na roli nemocného a zvykli si manipulovat se svým okolím. Samostatná kapitola je věnována problematice dětských pacientů. Ve svépomocné části příručky jsou popsány konkrétní kroky nezbytné nejenom ke změně jídelních a pohybových zvyklostí, ale i relevantních postojů. Velký důraz je kladen na porozumění problému a dostupnost nabízených řešení.... celý text

Přidat komentář

Ladislav73
23.02.2022 5 z 5

Autor srozumitelným způsobem popisuje problematiku mentální anorexie, podvýživy a nevhodných stravovacích či pohybových návyků. Nabízí logické vysvětlení jejich vzniku a rozvoje. Zvláštní pozornost věnuje možnostem intervence a motivace nemocných, kteří se odmítají vzdát svých dietních návyků nebo se už příliš adaptovali na roli nemocného a manipulují s okolím. Samostatné kapitoly jsou věnovány i problematice dětských pacientů a jejich rodin. Ve svépomocné části příručky jsou popsány konkrétní kroky nezbytné ke změně nevhodných zvyklostí a osobních postojů. Velký důraz je kladen na porozumění problému a na dostupnost nabízených řešení. Kniha je doplněna mnoha příklady ze života nemocných. Je určena odborníkům stejně jako nemocným s poruchami příjmu potravy, jejich rodinným příslušníkům a blízkým. Pomoci může i lidem snažícím se o překonání redukčních diet a o návrat k neohrožujícím jídelním zvyklostem.

Dodnes mě nepřestává překvapovat, jak mnoho se dívky trpící anorexií v průběhu léčby změní. Nejenom že přiberou, ale ony v plném významu toho slova ožijí. Ožijí jejich oči, pleť, jejich zájmy i jejich osobní život. Je to „zázrak“, který je zřetelný na první pohled.

"Není možné vyléčit se z mentální anorexie a nepřibrat."

degenerator1
26.05.2020 5 z 5

Citlivé téma o to víc má-li s ním člověk zkušenosti, různorodé půlkování pečiva, vykrmování všech kolem a neustálá touha po jídle a hlavně ta přesvědčenost, že vy takový nejste! V knize se najde tolik dnešních dívek... ach jo marný ideál krásy!