Mendělejevův sen

Mendělejevův sen https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65936/bmid_mendelejevuv-sen-65936.jpg 5 11 11

Chemie je ve vědeckých pracích opomíjenou oblastí a Mendělejev, největší postava tohoto oboru, většinou jen zapomenutým géniem. Strathernova historická práce si dává za cíl tuto křivdu napravit. V této knize, které je vlastní vytříbenost a erudovanost, ale přesto neztrácí nic na své čtivosti, objasňuje literární cenou oceněný spisovatel a interpret složitých teorií Paul Strathern dramatické dějiny chemie prostřednictvím putování po stopách prvků. Dějiny oboru jsou orámovány životním příběhem ruského vědce devatenáctého století Dmitrije Mendělejeva, kterého jednoho dne u psacího stolu přepadla dřímota, z níž se probudil poté, co přišel na myšlenku periodické soustavy prvků – popisu, na kterém je založena moderní chemie a jehož vypracování klasifikovalo tento obor v nadcházejícím věku jako vědu. Od starověké filosofie přes středověkou alchymii až ke štěpení atomu – toto je pravdivý příběh zrodu chemie a role, kterou sehrál sen jednoho muže.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , BB art
Originální název:

Mendeleyev's Dream , 2000


více info...

Přidat komentář

Misas1
11.03.2024 5 z 5

Moc jsem si přála tuhle knihu přečíst, a nezklamala. Ba naopak předčila mé očekávání v mnoha hlediscích.
Vše je probráno od úplných začátků a plyne pokračuje vpřed. Narazila jsem na několik neznámých jmen. Je obsahově bohatá a promyšlená.
Všem kteří prahnou po vědění a souvislostech se bude líbit.

maky.orel
19.04.2022 5 z 5

Překvapivě zábavná a dobře srozumitelná populárně naučná kniha o chemii. I když se z názvu zdá, že to bude jen o periodické tabulce, kniha se po úvodu překlopí do historie chemie jako vědy a protáhne vás od starověkého Řecka až zase zpět k Mendělejevovi.
Seznámí s hlavními myšlenkami, které formovaly vývoj chemie, představí slavná jména jak z pohledu jejich přínosu poznání tak z hlediska jejich leckdy dost ulítlých životních peripetií a divokého charakteru (Thalés z Mílétu, Platón, Aristoteles, Avicenna, Paracelsus, Galileo, Bacon, Lavoisier, Newton...) a autor se nebojí šetřit věcnými sarkastickými poznámkami, až je kniha místy vyloženě humorná.
Kniha je informačně nabitá - nedoporučuji číst po obědě, neboť vyžaduje více soustředění. Přesto se čte většinou dost svižně a stačí k ní úplně elementární znalosti fyziky/chemie, text se snaží vše stručně a jasně vysvětlit. Hodí se hlavně pokud už máte i jen skromné potuchy o části obsažených historických postav - bude to pak asi zajímavější čtení, neboť je vám význam těchto osob již znám a můžete rovnou napojovat nové poznatky a ty staré lépe zasadit do kontextu.


Desireus
03.03.2013 5 z 5

Famózní populárně-naučný přehled vývoje chemie až do převratného konceptu periodické soustavy prvků. Autor nezabředává do přílišných vědeckých podrobností, takže se kniha čte velmi dobře.

Štítky knihy

chemie

Autorovy další knížky

Paul Strathern
britská, 1940
2005  91%Mendělejevův sen
1993  60%Cesty hedvábí a koření: Výpravy po souši
2020  60%Vzostup a pád