Medvědi objevují oheň

Medvědi objevují oheň https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12614/medvedi-objevuji-ohen-12614.jpg 4 33 33

Není vůbec náhodou, že Terry Bisson je považován za nejnadanějšího a také nejvtipnějšího povídkáře science fiction devadesátých let. Jeho povídky, založené většinou na jednoduchém a zároveň paradoxním nápadu, vycházejí z té nejlepší tradice sci-fi – totiž otázky „Co když?“ Copak se asi stane, když se vám narodí synek s křídly, za něž by se nemusel stydět žádný anděl? Co se stane, když vám bankomat dá na vybranou mezi výběrem vkladu, uložením vkladu a počasím? Co se stane, když medvědi objeví oheň? Právě za rozkošné rozpracování poslední otázky sklidil Bisson přímo žeň ocenění – Huga, Nebulu, Locus a Cenu Theodora Sturgeona. Není asi náhodou, že se na internetovém žebříčku „100 nejlepších sci-fi povídek“ umístila právě tato povídka na prvním místě. Výborně přeložil Viktor Janiš.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Bears Discover Fire and Other Stories , 1993


více info...

Přidat komentář

lazarus
09.12.2023 4 z 5

Knížečka mě připomněla podobnou pecku Odyssea na Marsu od Weinbauma. Stejný případ. Minoritní autor, alespoň pro naše kraje, kolísavá kvalita povídek, subjektivní dojem samozřejmě, ovšem obsahuje několik klenotů povídkového druhu.
Jasné, je tady pár slabších, tomu se asi žádná sbírka nevyhne, ale stojí to za to a při čtení vám okamžitě vytane na mysli S.King a jeho dokonalá přirovnání, obraty a příběhové zvraty jeho povídek. Kdo miluje P.K.Dicka tak narazí i na jeho povídkám podobné paranoidní a satirické vtípky.
Mývalí kožíšek, Nekronauti, Pouze s povolením, Přes Plochou horu, Nekompletní lidé. Toť moji rivalové této sbírečky

Greenfingers
23.03.2021 5 z 5

Kniha mě velmi příjemně překvapila. Autora jsem doposud znal pouze z úvodní povídky, která mě nadchla hned při prvním přečtení. Myslím si, že právem získala prestižní ocenění - je úžasná. Stejně tak jako všechny ostatní ve sbírce.
Co mě na knize nejvíce bavilo? Především byla opravdu zábavná, humorná. Oplývala výbornými originálními, často absurdními nápady, jednotlivá témata byla kvalitně zpracována po umělecké stránce, ale především povídky měly mnohdy překvapivé pointy (což, samozřejmě, vždy vítám).
Jedním slovem- nemělo to chybu. Knihu mohu všem přátelům dobré povídky jenom doporučit.
Je jenom škoda, že Terry Bisson není u nás více překládán. Rozhodně by si to zasloužil.


Yaromil
13.12.2020 5 z 5

Povídková sbírka "Medvědi objevují oheň" je takový malý velký klenot sci-fi literatury, který pravděpodobně příliš čtenářů neobjevilo. Stejně tak si to troufám tvrdit o autorovi a to alespoň v našich končinách. A je to vážně škoda. Pro mě to byl mistrně namíchaný koktejl bezbřehé fantasie, vlídného humoru s nádechem jisté nostalgie, který bych chtěl popíjet každý večer. Musím také ocenit autorovo vytříbenou práci se slovy, které v českém vydání dozajista pomohl vynikající překlad Viktora Janiše.

Ikkju
23.10.2019

Jedna povídka z mnoha ve scifi sborníku, ale pořád znova se mi vynořuje v paměti. Tak civilní a přitom silné! Když jsem narazil na krátký film na youtube kanálu Dust, bylo jasné, odkud vítr fouká - Medvědi objevují oheň.

petrarka72
27.08.2019 4 z 5

Autor má výborné nápady - a nepochybuji o tom, že vyprávět anekdoty umí skvěle... Top five bez určení pořadí - 1. Medvědi objevují oheň, 1. Jsou celí z masa, 1. George, 1. Dva chlápci z budoucnosti, 1. Vzkaz.

vandalka
09.09.2016 4 z 5

Povídky jsem začala doceňovat až v poslední době. Autor si v nich může dovolit ledacos, věci, které by mě u románu doháněly k šílenství, mi najednou připadají vyloženě sympatické. V tomto ohledu jsem si Bissonovy texty velice užila, jejich hravost, nevážnost, jistou tendenci prostě jen skončit či vyšumět, brala jsem je jako ochutnávky, jemný závan zvláštní atmosféry bez dalších očekávání. Ehm. Koukám, že ty rozvolněné se mi asi pod kůži zaryly víc než ty chytře vypointované (a že jich je asi většina). Nejvíc se mi líbily povídky "Stín to ví", "Medvědi objevují oheň", "Canción auténtica staré Země " a "George".

Fremr
03.09.2015 5 z 5

Super sbírka povídek, ovšem ne pro každého. Potřebujete mozek, smysl pro neobyčejný humor a špetku dětské fascinovanosti nad obyčejnými věcmi. Bissonovo vyprávění bych přirovnal ke kouzelnosti Bradburyho (v některých povídkách) a humoru Adamse. Zvláštní, vtipné, absurdní, pocitově silné, vyvážené. Právem oceněná povídka Medvědi objevují oheň je úžasná záležitost a už jen kvůli této povídce to za to stojí. A bacha na to, až Vám medvědi začnou kempovat před barákem.

Štítky knihy

sci-fi povídky

Část díla

všech 19 částí díla

Autorovy knížky

Terry Bisson
americká, 1942 - 2024
1998  75%Medvědi objevují oheň