Medúzy stárnou pozpátku: Dlouhověkost pohledem vědy

Medúzy stárnou pozpátku: Dlouhověkost pohledem vědy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500746/bmid_meduzy-starnou-pozpatku-dlouhovekos-vxI-500746.jpg 4 22 7

Elixír mládí a pramen nesmrtelnosti hledají lidé odjakživa a současný trend biohackingu to jen potvrzuje. Měříme své životní funkce, řešíme spánek a stravu…, ale můžeme se při své honbě za kvalitním dlouhým životem inspirovat i v říši zvířat? Jakou roli v dlouhověkosti hraje genetika a jak s tím vším souvisejí medúzy? Kniha mladého dánského vědce Nicklase Brendborga hledá odpovědi na otázku, zda se můžeme ve zdraví dožít vysokého věku, upozorňuje na zajímavé výzkumy z oblasti dlouhověkosti a srozumitelně a zábavně vysvětluje vědecké objevy. Dozvíte se, proč je dobré darovat krev, kdo byl autorem první diety a jak dlouho se dá vydržet bez jídla. Z nejnovějších poznatků pak vycházejí doporučení, co můžeme udělat pro to, abychom žili déle a zdravěji.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Host
Originální název:

Gopler ældes baglæns , 2021


více info...

Přidat komentář

jaroiva
01.04.2024 4 z 5

No jo, většinou víme, že máme sportovat a nepřežírat se. Ale líbí se mi i postoj autora v tom, že například prodloužení života řekněme o 2-3 roky za cenu celoživotního hladovění, nebude asi pro čtenáře tak lákavé. Kniha je psaná populárně naučnou formou, takže se člověk neztrácí v nějakých cizích termínech apod. Možná je to ale na úkor hloubky ponoření do jednotlivých témat.
Každopádně je stravitelnou formou podáno, jakým směrem se vyvíjí trendy výzkumu stárnutí a délky života zejména s ohledem na použitelnost principů, "vyzkoumaných" zvířaty a jinými organismy, u lidského druhu.
Líbí se mi tento styl podání informací, našla jsem si tu pro sebe i něco nového, takže mohu doporučit. Stojí za to se alespoň nad popsanými skutečnostmi zamyslet.
Genetiku neovlivníme, ale spousta toho ještě upravit půjde...

zaz
14.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Bomba, vědecké poznatky o životě věčném. Zajímavé také želvušky /i ve vesmíru/ nebo víš něco o ploštěnkách ? /snadno se klonují /já tě přetrhnu...! Možno i na tři díly, protože i hlava doroste/.
Až si to přečtete, tak budete asi souhlasit, že lepší studovat zázraky přírody než vyrábět bomby a chlubit se, která vyhladí více "nepřátel". Jak krásně by mohlo být na světě. Zázraky se dějí, jen se lépe dívat.
Knihu doporučuje.


Atalera
11.11.2023 5 z 5

Doporučuji! Podloženo výzkumem a studiemi. Žádné bláboly.

blackoutzuzi
09.05.2023 3 z 5

Srozumitelně a čtivě zpracovaná kniha o tom, co dělat a co nedělat, abychom se dožili co nejvyššího věku. Nejvíc mě zaujaly výsledky mnoha výzkumů na toto téma, nicméně kniha mi vesměs nepředala nic zásadního. Snad jen - co nejdřív musím jít darovat krev:)

Jane2016
16.04.2023 5 z 5

Medúzy stárnou pozpátku, na první pohled zajímavá kniha, která pojednává o dlouhověkosti pohledem vědy. Musím se přiznat, že mě na první dobrou velmi zaujala obálka, ta barevnost a tajemnost. A hned po přečtení anotace jsem věděla, že knížka bude pro mě to pravé ořechové.

A celé čtení jsem si velmi užila. Kniha obsahuje plno vědeckých objevů, zajímavostí, výzkumů či poznatků. Pokud se obáváte toho, že vše bude moc odborné a nebudete ničemu rozumět, tak Vás vyvedu z omylu, autor se totiž snaží veškeré nové pojmy včas vysvětlit.

U knihy jsem občas četla s otevřenou pusou, jelikož mě spousta vědeckých objevů opravdu překvapila. Z hlavy asi nikdy nedostanu poznatek o antioxidantech. Tedy to, že pro nás nejsou tak přínosné, jak by se na první pohled zdály. Dále mě v knize velmi zaujaly zombie buňky či například část, která se věnovala tématu souvislosti mezi infekcemi a Alzheimerovou chorobou.

Sečteno podtrženo, pokud hledáte opravdu zajímavou knihu, tak Vám musím Medúzy stárnou pozpátku jednoznačně doporučit. Já jsem se dozvěděla spoustu nových a zajímavých věcí!

DreamerX9
28.03.2023 3 z 5

Za mě zajímavá kniha plná výzkumů, výsledků i zajímavostí možná by stačilo trochu ubrat jelikož autor hodně přeskakuje ale i tak to bylo velmi přínosné hlavně z pohledu bilogie a vědy.

los
03.03.2023 3 z 5

publikace je psána velmi populárně a nepřináší žádné nové informace ani závěry, v porovnání např. s edicí ZIP působí spíš jako výcuc z nejčtenějších článků časopisu 21. století

poslední z celkem tří částí s názvem Dobré rady lze shrnout slovy, s nimiž nelze než souhlasit: jezte zdravě, hýbejte se, nekuřte, vyhýbejte se chronickému stresu a především udržujte dobré vztahy a časté kontakty s blízkými osobami

Autorovy knížky

Nicklas Brendborg
dánská, 1995
2022  80%Medúzy stárnou pozpátku: Dlouhověkost pohledem vědy

Kniha Medúzy stárnou pozpátku: Dlouhověkost pohledem vědy je v

Právě čtených4x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst60x
Chci si koupit24x
dalších seznamech1x