Meč a jeho rytíř

Meč a jeho rytíř https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488197/bmid_mec-a-jeho-rytir-65435c7e61ec0.png 5 8 5

Meč, který rozetne jakoukoli zbroj, je snem každého válečníka! Méně však již bojovníci sní o magických mečích vybavených panovačnou vůlí projevující se ostrými filipikami. A Renetar, bezvýznamný nejmladší syn hraběte, který ono podivné dědictví nečekaně získá, s ním vyjíždí do světa coby bludný rytíř napravující křivdy a bezpráví! Poslyšte příběh dobrodružný, břitce humorný i dojemný, kterak čtvrtý syn ke štěstí přišel...... celý text

Přidat komentář

cori
včera 3 z 5

Osmnáctiletý Renetar, nejmladší syn hraběte z Trojvěží, se stává držitelem magického meče, který je součástí Jedenáctera mečů ukovaných před staletími z hvězdné hory, která spadla z nebe. Páni z Trojvěží vlastní ukecanou Pětku. Renovi při jeho cestě za dobrodružstvím zkříží cestu létající Osmička, tlupa lapků, démoni, žoldáci lačnící po jeho meči i krásky v nesnázích. Nejvíc mě zaujala akční scéna na prámu s rukojmími a putování klášterní knihovnou. Sympatický hrdina s ostrým Mečem a jeho dobrodružství jsou příjemným počtením s humornými průpovídkami a napínavými souboji. Ráda si přečtu pokračování ze Šerých krajin.

Malarkey
28.03.2024 5 z 5

Ke knihám Strak na vrbě se velice rád vracím a pokud můžu, tak žádnou z nich nově vydanou nevynechám. Jedna z těch novějších, která se mi v knihovně příliš dlouho neohřála je právě Meč a jeho rytíř. Po přečtení se ale rázem stala jednou z těch nejlepších středověkých fantasy, která v nakladatelství vyšla.

Už když jsem věděl, že pan Bronec chystá knihu vydat, jsem s napětím očekával, o jaký příběh se zde bude jednat. Zhruba jsem věděl, jen ten název mě svojí neoriginalitou úplně nepřesvědčil. Radovan Kolbaba ale pojal svůj příběh mladíka a meče, který k němu promlouvá naprosto epicky. Bavila mě každá kapitola, každá stránka, každá věta. Prostě jsem mu to sežral i s navijákem a když bych mohl dostat víc, vůbec bych neváhal.

Obrovská výhoda knihy je její čtivost, ale i autorova představivost, která si pro sebe uzurpovala kus fantasy světa středověkého charakteru plná hradů a romantických zřícenin. Jediné, co jsem v tomto případě litoval, tak že tu chybí nějaká mapa, která by se k podobnému námětu fantasticky hodila. Jinak ale odvíjí ryzí fantasy příběh, který nejen, že je čtivý a plný autorovy podařené fantasy představivosti, ale je i nápaditý a vtipný. Splňuje tedy všechny požadavky žánru a já doufám, že neskončí u jednoho dílu. Závěr k pokračování vysloveně vybízí.


Charly
08.01.2024 5 z 5

Za mě opravdu povedené fantasy meče a magie. Renetar je opravdu sympatická hlavní postava, kterou je velmi snadné si oblíbit. A když se k tomu přidá i kouzelný meč, který nejde s břitkým rýpnutím (slovním samozřejmě :)) do svého nového pána daleko, je opravdu postaráno nejen o napětí, ale i o zábavu.
Dobrodružství, která na svých cestách tato dvojka zažívá, jsou zajímavá i napínavá a Ren je takovým rytířem, jakého si pod tímto pojmenováním představuju - chrabrý a čestný.
Autor píše čtivě a při popisu bojů je vidět, že ví, o čem píše.
A já bych tak měla jen dvě připomínky.
Za prvé mi četbu stěžovala vazba. Kniha šla velmi těžko otevřít a chvílemi z toho ruce opravdu zabolely.
A za druhé... opravdu ale opravdu bych brala druhý díl!!!
Za mě určitě 5/5. :)

Turlogh
26.12.2023 5 z 5

Velmi povedené. Četl jsem do půl druhé do rána, dokud jsem knížku nedočetl. Díky Stegi, výborně napsáno. Myslím, že jako autor rosteš. Tvé příběhy jsou čím dál lepší. Jen houšť. Howgh.

Dukát
15.12.2023 5 z 5

Hrozně milá a opovedená jednohubka. Mluvící meč mi strašně připomínal Exculibur Junior (zkráceně EJ) z legendární série gamebooků Grailquest.

Autorovy další knížky

Radovan Kolbaba
česká, 1983
2015  87%Marellion
2012  66%Pevnost zoufalství
2007  0%Na věky věků: Almanach mladých autorů
2023  93%Meč a jeho rytíř
2007  0%Zeď: Almanach

Kniha Meč a jeho rytíř je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x