Mazal tov!

Mazal tov! https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525367/bmid_mazal-tov-6540a84e10f52.jpg 5 10 5

Cesta životem v židovské tradici. Proč Židé pokládají na hroby kamínky a ne květiny? Proč má ukazovátko na Tóru tvar lidské ruky? Proč podle židovské tradice dosahuje chlapec náboženské dospělosti ve třinácti letech a dívka ve dvanácti? Proč při židovské svatbě nevěsta sedmkrát obchází ženicha a z jakého důvodu by měl ženich na konci obřadu rozdupnout skleničku? Tyto otázky a mnohá další židovská témata osvětluje kniha Mazal tov! od rabína Davida Maxy. Autor v ní hovoří o židovské tradici, vysvětluje její svátky a obřady, mluví o síle židovské kultury přecházet mezi starým a novým a udržovat obojí v rovnováze. Vše v jedinečném a vstřícném jazykovém pojetí pro kteréhokoli zvídavého čtenáře. Kniha Mazal tov! přibližuje alespoň zlomek z ojedinělého příběhu starobylého národa, který navzdory všem strastem a útrapám stále tvoří a buduje. Je určená čtenářům z České republiky, země, která je s židovskou historií úzce provázána. Rabín David Maxa působí v progresivní židovské komunitě Ec chajim v Praze, Židovské obci Liberec a ve Federaci židovských obcí, kde zodpovídá za oblast progresivního judaismu, který se vyznačuje například rovnoprávným postavením muže a ženy v rituálních záležitostech. Vystudoval judaistiku a religionistiku na Husitské teologické fakultě UK a následně pokračoval ve studiu na rabínském semináři Abraham Geiger Colleg při Univerzitě v Postupimi. Jeden rok strávil na Konzervativní ješivě v Jeruzalémě. Rabínskou ordinaci získal v roce 2020 a od té doby pracuje v České republice. Ilustrátorka Tereza Piskláková je studentkou magisterského studia Ateliéru didaktické ilustrace na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara v Plzni pod vedením ilustrátorky Renáty Fučíkové. Koncept knihy a velká část ilustrací vznikly jako její bakalářská práce.... celý text

Přidat komentář

Isew
25.04.2024 4 z 5

Židovská víra byla po staletí zahalena tajemstvím. Všechny ty rituály, obřady a odlišný způsob slavení svátků vyvolávaly v mnohých lidech nedůvěru. Z nedůvěry se stával strach a ze strachu nenávist. Pogromy na sebe nenechaly dlouho čekat. Jsem opravdu ráda, že nás tato kniha nechává nahlédnout za oponu toho tajemství. Samozřejmě v dnešní době není problém si mnohé najít, ale kvituji to, že v této knize je popsáno vše od narození až po smrt. Mnohé mi bylo objasněno.

Tatrman
21.04.2024 5 z 5

Velice zajímavá a moc hezky zpracovaná kniha.


Madelisi
25.12.2023 4 z 5

S židovskými zvyky se dá běžně setkat ve filmech či v knihách. Z toho důvodu je správně sepsaná anotace.
Kniha vysvětlí jejich původ.
Spoustu nového jsem se dozvěděla.
Kniha je určena jak pro členy náboženské komunity, tak i pro všechny ostatní. Možná by bylo lepší zacílit pouze na jednu skupinu. Osobně mě více bavily faktické pasáže.
Jsem ráda, že jsem na knihu narazila, poskytla mi přehled o židovských zvycích a tradicích.

soukroma
09.12.2023 3 z 5

Kniha spíš pro mladé a mladší čtenáře: plná tajemných ilustrací, krátké texty týkající se životních etap v životě židů a zažitých tradic: od narození (zejména obřízka), dospělost (bar/bat micva v 13/12 letech), svatba a zejména pohřeb. Výprava i stručný obsah, s odkazy na Starý Zákon, jistě neobsahují vše, co i v současné židovské kultuře najdeme.
Dle mého pro zájemce, zejména mimo tuto komunitu, jsou lepší autentická vyprávění ze života v židovských rodinách, kde se přirozeně ukazují všechny zvyky, tradice, požadavky apod. nezvyklé pro lidi vně.

bookcase
18.11.2023 5 z 5

Vše, co jste chtěli a potřebovali vědět o židovské kultuře a judaismu. Doporučuji pro rozšíření oborů a nabytí nových informací.

Štítky knihy

rituály a obřady židovské tradice

Autorovy další knížky

David Maxa
česká, 1990
2014  92%Chanuka
2023  92%Mazal tov!

Kniha Mazal tov! je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x