Mayové a Sirény 1. - Královnou na moři i na břehu

Mayové a Sirény 1. - Královnou na moři i na břehu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507069/bmid_mayove-a-sireny-1-kralovnou-na-mori-638e401331169.jpg 4 1 1

Kniha popisuje prázdninové dobrodružství party starších dětí, které se spolu seznámily, aby si hrály na hrdiny ze svých oblíbených knížek, na Vlaštovky a Amazonky. Příběh se odehrává v Severní Anglii v kraji Lake district na jezeře Windermere. Hlavní hrdinkou je dívka Ellen, které bylo již šestnáct a půl a od útlého dětství si říkala Neohrožený kapitán, pirát a Siréna, Královna rozbouřených moří. Je to dívka s neobyčejným vůdcovským talentem, svérázná, hrdá a panovačná, nic pro ni nebylo nebezpečné. Kniha popisuje jejich prázdninová dobrodružství, táboření na ostrově, hry, provokace a pronásledování mladého muže, který se usadil na hausbótu jednoho starého vysloužilého námořníka, a kterého se snažili vtáhnout do své party. Podařilo se jim to až na konci prvního dílu, a jejich neohrožená vůdkyně Ellen na svou přemrštěnou odvahu a aroganci nakonec "doplatila".... celý text

Přidat komentář

Rose-Mary
13.12.2022 4 z 5

První díl dětské knihy "Mayové a Sirény", začal dvěma inzeráty. První z nich si podali čtyři sourozenci Lawrencovi z Jižní Anglie, kteří milovali dětské knihy o Vlaštovkách a Amazonkách. Celá léta toužili se po jejich stopách vypravit, i když žili v jiném století. Když starší sourozenci Mark a Hedda dosáhli věku teenagerů a měli už dostatečné znalosti s plachtěním, rozhodla jejich maminka, že stráví příští prázdniny na jezeře Coniston nebo Windermere v kraji Lake District, kde trávili svá dobrodružství jejich románoví hrdinové.
Děti si podaly inzerát, kde hledaly spřízněné duše. Chyběly jim dvě sestry, které by se mohly ztotožnit s Amazonkami a bydlely přímo na některém ze dvou velkých jezer. Měli štěstí. Dvě sestry, které žily na břehu jezera Windermere, měly svou plachetnici, vlastnily i soukromý ostrov na jezeře, jejich inzerát objevily a odpověděly jim. Dokonce jim našly ubytování na jednom statku na břehu jezera.
Tak se stalo, že v srpnu přijeli sourozenci Lawrencovi s maminkou a všichni se setkali. Jejich prázdninová dobrodružství mohla začít.
Druhý inzerát si podal mladý muž, oxforský student, který měl před sebou poslední ročník univerzity s magisterskou zkouškou. Studoval přírodní vědy a za téma rigorózní práce si zvolil "Život v chráněné krajinné oblasti národního parku." Hledal ubytování u jezera, nejraději na hausbótu, kde by měl klid a nikdo ho při psaní své práce nerušil. Starý pan Bradford, vysloužilý námořník, který vlastnil hausbót zakotvený u východního břehu v tiché zátoce, mu odpověděl a nabídl mu ho na celé léto pronajat.
Pracovní prázdniny začaly i pro něho. Dlouho však v klidu nezůstal. Již první týden si všiml, že do jeho zátoky zajela plachetnice se čtyřmi dětmi a velmi si jeho loď prohlížely. Další dny se k nim přidala druhá plachetnice se dvěma děvčaty. Začali ho nehorázně obtěžovat.
Mayové - sourozenci Lawrencovi, a Sirény, to byly sestry Ellen a Dorotka, si přály prožívat stejná dobrodružství, jako jejich románoví hrdinové Vlaštovky a Amazonky. Podnikali výlety po jezeře, plachtili, žili na ostrově, ale chyběl jim dospělý přítel kapitán Flint. Ellen zjistila, že pro toto dobrodružství by se jim hodil onen mladý muž z hausbótu, kterého stále pronásledovali a dělali mu různé naschvály, aby ho přinutili začít se s nimi bavit.
Na konci knihy se jim to pro mnoha léčkách podařilo. Šestnáctiletá Ellen, která byla náramně sebevědomá, panovačná, to se svým chováním vůči mladému, o dost let staršímu muži přehnala, a nakonec na svoji přemrštěnou odvahu a aroganci doplatila.
Jak její příběh dále pokračoval, popisuje autorka v knize pro ženy "Královna rozbouřených moří."