Vlny ztišují vítr

Vlny ztišují vítr https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13193/bmid_vlny-ztisuji-vitr-642d3d0fd3a37.jpg 4 44 10

Maxim Kammerer série

< 3. díl

Pohádka o Trojce - satirická a humorná povídka o byrokratech. Vlny ztišují vítr - novela líčí degeneraci některých lidí, kteří nepotřebují lásku ani přátelství.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Skazka o trojke / Volny gasjat vetěr , 1985


více info...

Přidat komentář

Luigi1
18.03.2024 5 z 5

Krásná pohádka která se povedla

Adapa
02.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Tak tady mě bratři Strugačtí zklamali na plné čáře a to jsem je v minulém komentáři tak oslavoval a plánoval jsem si v nejbližších dnech přečíst několik dalších knih od nich.

Pohádka o trojce je katastrofa. Nesmyslný satirický blábol, sovětská byrokracie povýšená na sci-fi. Nic co bych běžně vyhledával, nejsem na to správná cílová skupina. Dočíst to pro mě bylo utrpení. Už teď vím, že přečíst si Piknik u cesty, který této novele předchází, budu asi několik let odkládat.

Vlny ztišují vítr jsou krátká novela ze Světa Poledne, také mě zklamala. Nesedl mi styl zápisů, dopisů apod. Zbytečné statistické průzkumy, zbytečná čísla a do toho se nějak ztratil děj.

Maxim Krammer v této novele píše své paměti o tom, jak ztratil svého spolupracovníka Toivu Glumova, který pátral o vlivech tzv. Poutníků na lidstvo. Byl přesvědčen, že starodávná civilizace na lidstvo stále působí, experimentuje s ním. Až v závěru se dozvídáme, že to nebyli Poutníci, ale že se lidé vyvíjí v novou rasu a dělí se tak na lidi a lideny, kteří mají nové schopnosti a na lidi se dívají pohrdlivě.

V novele se mihne několik starý dobrých známých ze Světa Poledne, především Leonid Gorbovskij, který je zde už stopadesátiletým sešlým starcem.

Být toto první kniha od Strugackých, ani bych ji nedočetl a nic dalšího od nich bych již nezkusil.


Any935
14.04.2023 5 z 5

Mám přečtené všechny díly s Maximem. Musím uznat, že je určitě budu číst znovu. A ať už čtete nové vydání spojené do jedné knihy nebo stará vydání tří knih. Je tento příběh velmi zajímavý a stojí za přečtení.

momo67
26.08.2022 4 z 5

Pri nových objavoch v genetike a pokrokoch v robotike je otázka nastolená v tejto knihe "kedy prestávame byť ľuďmi" na programe dňa. Kniha bola napísaná v roku 1985 ale svojim posolstvom je nebývale aktuálna.

zuvacka
29.04.2022 4 z 5

"Pohádka o trojce" jasných 5*, výborne som sa bavila. "Vlny.." za 3*. Som rada, že som podľa rady vpadysak-a vydržala do konca, ale stálo ma to premáhanie.

jozik_v_tumane
21.03.2022 5 z 5

Kdykoli se mi Pohádka o trojce dostane do ruky, nezadržitelně ji znovu rozečítám a bavím se... Je to vrchol Strugackých a pravděpodobně nejvtipnější text, jaký znám...

Alto98
07.09.2021 5 z 5

(Poznámka: Čtena jen druhá novela, Vlny ztišují vítr. První, groteska Pohádka o trojce, mě nezaujala.)
Po mnoha letech jsem zase četl Strugacké. Výborně napsáno, tak krásně ruský styl vyprávění i jednání postav. Forma pamětí s mnoha "dokumenty", řemeslně výtečné, "autentické".

ufak
13.04.2020

Obydlené ostrovy mě nebavily, připadaly mi spíš jako fantazy, Brouk v mraveništi byl super a tahle třetí se mi líbila nejvíc. Obsahuje záhadu, vysvětlení, překvapení i neotevřené tajemství. A vždy, když někdo kritizuje bez znalosti (a ochoty znát) věcí, vzpomenu si na slova (nevím zda ve dvojce nebo trojce, zda Sikorského nebo Maxima): "Můžeme být za blázny, mohou se nám posmívat (, nikdo o nás neví), ale jediné, co nesmíme, je podcenit nebezpečí. Když ucítíme pach síry, musíme být připraveni zorganizovat výrobu svěcené vody v průmyslovém měřítku."
(jak příznačné pro epidemii koronaviru 2019/2020). A Gorbovskij byl můj oblíbenec.

Pavelpi
01.09.2019 5 z 5

Humorné a vtipné. Moc hezky napsáno.Bratři Strugačtí jsou moji oblíbenci.

Ikkju
15.09.2011 5 z 5

Vtipná pohádka o Trojce, vážná novela o proměně člověka... Oba póly Strugackých můžu...