Země mrtvých nadějí

Země mrtvých nadějí https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410213/bmid_zeme-mrtvych-nadeji-Jzu-410213.jpg 4 76 35

Matthew Shardlake série

< 7. díl

Léto roku 1549. Dva roky po smrti Jindřicha VIII. se Anglie propadá do zmatku. Dědici trůnu, Eduardovi VI., je pouhých jedenáct let. Jeho strýc Edward Seymour, vévoda ze Somersetu, za něj vládne v postavení lorda protektora. Obyvatelstvo těžce nese snahu radikálních protestantů vymýtit starou víru a lord protektor vede zdlouhavou a neúspěšnou válku ve Skotsku, která hrozí obnovením konfliktu s Francií. Nejhorší ze všeho však je hospodářský úpadek – inflace roste závratným tempem a mezi rolníky se začíná zvedat odpor. Matthew Shardlake si po smrti starého krále našel práci jako právník ve službách Jindřichovy mladší dcery, princezny Alžběty. Shardlake je i se svým pomocníkem, Nicholasem Overtonem, vyslán k letnímu porotnímu soudu v Norwichi. V tomto městě vyšetřuje úděsnou vraždu Edith Boleynové, manželky Johna Boleyna, vzdáleného příbuzného Alžbětiny matky, proslulé Anny Boleynové. Tuší politické pozadí vraždy, ale důkazů je pramálo. V Norwichi se setkává i se svým bývalým pomocníkem Barakem. Všichni tři se společně snaží proniknout pod povrch tajemných – a jak brzy zjistí – i nebezpečných okolností Edithiny smrti, když je spáchána další vražda. Právě v té době však ve východní Anglii, stejně jako na mnoha jiných místech království, propuká rolnické povstání. Zeman Robert Kett se staví do čela tisíců mužů, jež spojuje touha svrhnout útlak. Zakládají na kopci nad Norwichem velký povstalecký tábor a netrvá dlouho, než si povstalci toto město, v té době druhé největší v celé Anglii, vojensky podrobí. Barak se staví na stranu rebelů a Nicholas proti nim – proto je uvězněn v cele norwichského hradu. Shardlake se musí rozhodnout, na čí stranu se vlastně chce přidat, zatímco královská rada v Londýně vypravuje na sever vojsko, jež má za úkol povstání potlačit. Mezitím Shardlake zjišťuje, že souvislosti vraždy, kterou vyšetřuje, sahají mezi povstalce, ale i do řad norfolské šlechty…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Tombland , 2018


více info...

Přidat komentář

derminator
12.11.2023 2 z 5

Knihy od Sansoma mám rád, ale tady je vše takové zdlouhavé a popravdě mě kniha pro její velký rozsah moc nebavila. Detektivního příběhu je zde jako šafránu a spíše se zde řeší povstání zemanů. No co dodat knihu doporučuji jen opravdovým milovníkům anglické historie. Knize dávám 40% a půjde dále nenechám si jí v knihotéce!

Makec
05.11.2023 4 z 5

Méně vyšetřování, více rebélie. Asi to byl ale záměr přiblížit další dějiny Anglie. Oceňuji závěrečné historické popisky ze kterých autor čerpal pro svoji knihu.


petr_
05.07.2023 5 z 5

Opravdu výborná kniha, dokonce bych řekl, že je autor díl od dílu lepší a lepší. Zaujala mě hustota děje na jednotlivých stránkách, protože jsem přečetl 20 stránek této knihy, přičemž děj na nich by vydal na 50 stránek jiné knihy.
Co však nejvíce oceňuji na celé sérii, je reálný popis historických událostí, prostředí a vztahů. Fakt je ten, že historie mě začala bavit až když jsem začal číst knihy jako je tato. Velmi zajímavý je také historický komentář na konci knihy.

Pro mě byl vůbec zajímavý popis událostí za kralování Edwarda, protože většinou jsem se dozvěděl, že brzy zemřel a další události byly pod taktovkou jeho starších sester. Přitom už v té době se utvářely události, které měly dopad na vztah Anglie a Skotska a zároveň na vztah Alžběty a Marie Tudorovny, které vlastně otřásly celou Evropou.
Prostě lze říci, že Tudorovce ještě čeká mnoho krvavých událostí a dokonce krvavějších, než-li jsou ty popisované v této knize.

Takže dofám, že se ještě objeví nějaká zajímavá kniha jejímž bude právník jménem Matthew Shardlake.

Sulmo
29.04.2023 5 z 5

Uf. Tedy musím říct,že jsem se do toho tak začetla,že jsem úplně zapomněla, že hlavní hrdina řeší vraždu. Počet stran Vás může odradit, ale pokud jste už četli ostatní knihy v sérii,doporučuji přečíst i tuto. Obdivuji hlavní hrdiny,že zvládli všechny napjaté situace,a vůbec se nezlobím,že byli kam vítr tam plášť.

Janča1532
23.01.2023 4 z 5

Kniha se my moc líbila.Život v táboře jak byl popsán byl velmi zajímavý.Rozuzlení případu taky velmi zajímavý a nečekaný.

Awča
13.09.2021 5 z 5

Opět skvělá kniha, milé setkání se starými známými, a to téměř doslova, protože pokročilý věk hlavního hrdiny se již hlásí ke slovu.
Ve střední části autor trochu potrápil čtenáře, líčení povstání a života v táboře bylo sice zajímavé, ale až neúnosně dlouhé.
Doslov jako vždy stál za to.
Těším se na další díl, bude-li, ale teď jsem dobrodružství mistra Shardlaka nasycena.

Bedřich63
12.09.2021 5 z 5

Pro mě úžasná kniha. Historická fakta a fiktivní příběh hlavních hrdinů, kteří se už vyskytovali v předchozích dílech série, podány velmi plasticky. Nádherně popsány kulisy vzpoury, historických souvislostí, lidských charakterů, podmínek života obyčejných lidí i šlechty kolem roku 1549 v Anglii. Historický román s malou detektivní zápletkou, jak má být. Tento díl se trochu odlišoval od předchozích, kde bylo více detektivky, tady naopak spíš převládala historie.
To mi ale vůbec nevadilo, mám rád oba žánry, navíc jejich propojení v této knize je opravdu mistrovské.
Jedna z nejlepších knih s historickou tématikou, co jsem kdy četl.
Škoda, že už to zatím nemá pokračování.
Snad autor najde další téma, které ho osloví, protože píše opravdu mistrovsky.

socka123
23.08.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila i když hodně stran bylo věnováno povstání chudiny místo vyšetřování případu.....i přesto za mě fajn čtení.

Kanylka
21.07.2021 2 z 5

Historické detektivky mě baví, na pokračování mistra Shardlaka jsem se moc těšila a přišlo obrovské zklamání. Snad jen ta výzva 766 stran mě potěšila.

milary
25.04.2021 5 z 5

Ch. J. Sansom... Všechno, co mám ráda. Historické období, excelentní vypravěčství, "staří známí", Shardlakeova právnická ekvilibristika, detektivní případ, fiktivní příběh v reálných kulisách. Žádný z dílů pro mně nebyl "slabší", tenhle se mi ale, skoro překvapivě, líbil úplně nejvíc.
Myslím, že Sansomova schopnost načerpat informace z nesčetných zdrojů a předat je čtenáři v neuvěřitelně plastické podobě tady dosáhla naprostého vrcholu. Víc než 750 stránek jen tak někomu neodpouštím. Zde se týkají rebelií šířících se Anglií sotva dva roky od smrti Jindřicha VIII. a ústících ve vznik povstaleckých táborů. Nic, o čem by člověk (já) doteď moc věděl. Navíc, když trochu nadsadím, kauza se odehrává víceméně na jednom místě. Přesto jsem neztratila pozornost ani na chvíli.

Závěrečná část knihy je věnována zdrojům a tomu, co na Sansomovi miluju úplně nejvíc. Obsáhlému a pobratelnému objasnění reálných okolností v přehledných kapitolách. Nemusíte zdlouhavě "googlit"; odpovědi na své otázky (a že jich bylo!), dostanete vzápětí, včetně dostupných informací o těch postavách, které mají svůj historický předobraz. Pro mě nádherné čtení.

Lolila
06.04.2021 5 z 5

Potešilo ma pokračovanie série a nesklamalo:-). Opäť na pozadí historických udalostí (zdĺhavá vojna v Škótsku, konflikt s Francúzskom, inflácia a následne povstanie roľníkov) sa Matthew s Barakom a Nicholasom v službách princezny Alžbety zapletajú do politiky. Akčné, detektívne, napínavé,...

Alizon
25.03.2021 4 z 5

Na knizku jsem se velice tesila, protoze historicke "bichle" mam rada a historicke detektivky taky. Navic cela serie ma velmi slusne hodnoceni. Podle komentaru vidim, ze jsem asi nemela serii zacinat timto dilem. Pokud jde o detektivni linku - ta je pomerne slaba. Ac to vypada, ze by mohlo jit o slusnou zapletku, v prvni casti knihy se dej potaci od niceho nikam. Nakonec prichazi Kettovo povstani, ktere s vlasnim detektivnim pribehem vubec nesouvisi, ale dej se konecne nekam pohne. A kniha me zacina bavit - ovsem jako historicky roman - kdo byl vrahem ustupuje do pozadi a je mi ti uprimne receno jedno. Zajimavejsi je zivot v tabore a zivot hlavnich hrdinu a vedlejsich postavicek a postav. Nakonec prijde i odhaleni vraha, ale opet takove nemastne neslane. Takze 4 hvezdicky davam hlavne za historickou linku. Mnoho odkazu v knize na predchozi zivot hrdinu me navic nalakalo k precteni predchozich dilu, ktere by mely byt podle vseho lepsi.

Aykiru
17.03.2021 3 z 5

Země mrtvých nadějí vypadala jako ideální kandidát na dokonalou historickou detektivku, slibovala zajímavý příběh v kulisách historických ne příliš známých reálií z tudorovské doby. Jenže...
Rozsah knihy by nebyl na škodu pokud by byl plně využit, což se nestalo. Příběh, který už ze začátku má pomalý rozjezd, se po první třetině skoro zastaví a skoro do konce se zabývá jen povstáním, zatímco kriminální linka téměř vymizí.
Což by tak úplně nevadilo, pokud by věnování valné části knihy popisovaní povstání, mělo nějaké pro příběh pochopitelný důvod, ten ovšem nemá. Knize nepomáhá ani fakt, že na viníka se přijde (pro mě úplně neobhajitelnou) náhodou, načež aby bylo bylo podezření postavené "na vodě" dostatečně potvrzeno, viník se naprosto nesmyslně přiznává.
Kniha, která měla všechny potřebné ingredience k tomu, aby se stala výbornou, tak své šance neproměnila, a to i přestože Sansom je opravdu dobrý autor a téma téměř neznámého rolnického povstání měl dobře nastudované. O tom svědčí i padesátistránková historická úvaha na konci knihy, která je z mého pohledu úplně zbytečná, neboť většina informací už je čtenáři poskytnuta v průběhu příběhu.

soukroma
18.01.2021 3 z 5

Předesílám, že autora mám velmi ráda, série se mi moc líbí a s chutí se bavím i poučím o vybraném historickém milníku doby vlády Jindřicha VIII. a nyní již jeho nástupců. Ale tato kniha mne velice zklamala. Obojího, jak detektivního tak historického, v ní bylo vlastně pomálu, přitom se autor rozmáchl na 700 stranách (Lamentace si přitom vystačila s 500)! Zbývajících padesát je esej, skutečně historická úvaha o skutečné historické události - selském povstání v Norfolku l.p. 1549. Z toho je patrné, že jako dobrý psavec znalý věci tedy mohl skutečnosti lehce zabudovat do samotného obsahu knihy a nepřilípnout k té nepředstavitelné délce textu ještě další spisek. Text byl prostě bez debat natažený, přitom se nedělo v průběhu knihy skoro nic (až na trochu akční poslední část). První půle je jakýsi dlouhý prolog k samotnému povstání. A zbytek je samotné Kettovo povstání až do smutného konce.
A detektivní linka? Ubohoučká, slaboučká, nakonec hodně nevěrohodná a přitažená za vlasy jak obětí a podezřelými (skoro všichni divní až šílení), okolnostmi, provedením, motivy, tak hlavně rozuzlením. Od prvních stran má Shardlake za úkol od princezny Alžběty zjistit okolosti zločinu, z nějž je obviněn její vzdálený příbuzný. A jak tohle šetření hrdinovi jde? Skvěle: na straně 279 už máme obrázek podezřelých, no tedy... Na straně 586 sám připouští, že se ani trochu nepřiblížil k odhalení viníka, hrůza... A někde tak kolem strany 670 už se nám viník sám přizná, paráda... (Jen za tohle bych u méně oblíbeného/neznámého autora strhla hned tři hvězdy, tady budu nadržovat a pod 70% se tedy podepíšu, ale jen ať to příště není zase taková hrůzná bichle!)

Sansom píše čtivě, jinak bych knihu vůbec nezdolala, ale tady to prostě na celé čáře přehnal. Cílem bylo jednoznačně představit i krajanům poněkud opomíjenou selskou rebélii, spíš než případ(y) syndika Shardlaka, ale nikoli krom historicko-sociálního poučení také pobavit (ostatně i Matoušovy zážitky, zdraví a vyústění pro jeho nejbližší bylo vše jiné než růžové).
Není to první autor, jehož obliba u mne s při/e/bývajícím počtem stran textu s každou novou knihou začíná unavovat. Je mi líto, že i dobří literáti mají v dnešní době pocit, co všechno musí v knize zcela nutně sdělit, jakkoli se jedná o balast.

V úvodu mne rozhodně zaujal Norfolk, konkrétně Norwich jako druhé největší tehdejší anglické město. Mapka města a okolí na předsádce byla slušná, ale také ne stoprocentně užitečná - bránu, která se nejčastěji v textu zmiňovala, jsem tam nenašla...

P.S. V eseji na závěr autor zmiňuje kapitalismus, ale obsahově nám v táboře povstalců a v jejich cílech vylíčil čistý komunismus, nebo časově bližší husitství... Že by se lid, neřku-li dokonce lidi, za vrcholného feudalismu chtěli podílet na vládě? Ani náhodou. Byli mnohem pragmatičtější...
Ale což, za všechno přece mohly stejně jedině ovce...

Pozn. k překladu - velmi mi vadil "landsknecht", tedy německé slovo, které si čeština ale v průběhu staletí předělala k obrazu svému a je z něho vždy a všude pouze lancknecht.
A taky nevím, jak se přišlo na český titul - že by "překlad" místního toponyma Tombland? Mně to prostě nezní.

lampernaqui
18.01.2021 4 z 5

Od přečtení posledního dílu uplynuly takové čtyři roky, ale stejně jsem se během pár stránek dokázal skvěle zorientovat. Naštěstí můžu prohlásit, že kniha si udržuje stejnou laťku jako předchozí romány. Skvěle napsáno, pro některé čtenáře bude záporem snad jen to, že o čistokrevnou detektivku se jedná jen v první třetině. Poté se objevuje velké Kettovo povstání a hrbatý právník je do něj vtáhnut proti své vůli. Pátrání je odsunuto na druhou kolej a my čteme klasický historický román o událostech, které já osobně vůbec neznám a do této doby jsem o nich ani neslyšel. Rozhodně doporučuji k přečtení.

braunerova
21.12.2020 3 z 5

Kniha se četla dobře, můj zážitek je ale rozporuplný. Autor je historicky věrný, přesto jsem měl celou dobu pocit, že uvažování jeho postav odpovídá myšlení levicového intelektuála 20.století. Šlechtici jsou vykořisťovatelé, rolníci a řemeslníci jsou převážně stateční a hrdí bojovníci za svobodu. To se mi bohužel potvrdilo v historickém doslovu, kde autor odkazuje na Karla Marxe a třídní boj a zcela pomíjí význam náboženské reformace.
Musím ocenit autorovu pečlivost při sbírání historických materiálů, nesouhlasím ale s jeho názory.
Reforma církve zbořila tisíc let trvající středověký řád a povzbudila lidi k novým myšlenkám a činům, mimo jiné i k záborům církevní půdy.
Robert Kett nebojoval za svobodu a rovnoprávnost, ale proti rozšiřování chovu ovcí a holubů. Zpracování vlny položilo základ textilnímu průmyslu a udělalo z Anglie světovou velmoc.
Vévoda ze Somersetu, dle autora podlý a neschopný státník, hluboce věřil v obrodu církve a snažil se o nápravu poměrů v království. Reformace zapříčinila povstání na západě a vytváření ohrazovacích komisí vyvolalo povstání na východě. Z obou těchto činů byl obviněn a skončil za to na popravišti. Na rozdíl od autora na něj prostý lid ještě mnoho let vzpomínal jako na "dobrého vévodu".

Tesssay
13.11.2020 5 z 5

Nezklamal, Matthew Shardlake opet nezklamal. Napinave, ctive, poucne...mne se kniha libila moc a vubec mi nevadilo ponekud rozvlacne a podrobne liceni Kettova povstani. Proste to tam patrilo a ja jsem se s chuti dozvedela zase neco vic. Libi se mi i, ze ke konci knihy spisovatel vlozil pasaze, kde vysvetluje, objasnuje a uvadi na pravou miru nektere historicke udalosti v knize. Konec krasne otevreny a pripraveny na dalsi pravnicke dobrodruzstvi. Tesim se moc na dalsi dil a doufam, ze bude brzy????

Alma-Nacida
20.06.2020 3 z 5

Tohle bylo místy trochu protahované, i když chápu, že to způsobilo hlavně autorovo zaujetí Kettovým povstáním. Ale přece jen, možná by stálo za to mu věnovat kromě závěrečné studie samostatnou knihu, protože spád a napětí tím opravdu znatelně utrpělo.

tonysojka
02.06.2020 5 z 5

Tak jako níže napsaný komentář Madelisi si také myslím, že autor se zamiloval do popisu povstání a naše hrdiny tam jakoby tak nějak přihodil. Ale neberu to vůbec jako zradu. Myslím si že Sansom nepatří k autorům, kteří by psali, aby se zalíbili okruhu čtenářů a vydělávali na tom. Miluje historii a chce ze svých poznatků co nejvíc předat čtivou formou. A to se mi na něm a celé sérii líbí a oceňuji to. Zároveň si myslím že tento díl je hlavně o tom, že člověk je ochoten dát v boji proti nespravedlnosti, za řád a svobodu svůj život. Jak zpívá "špína" Simon :
"Můj život se úplně změní,
neboť mé hříšné oči zřely
tu zemi vznešenou a obdivovanou,
v níž žiji ctnostný život.
Co jsem chtěl nejvíce to pominulo,
přišel jsem do té země,
po níž Bůh kráčel v lidském těle.
Země krásná, bohatá a vznešená,
jakou jsem nikdy dřív nespatřil
ty jsi nade všechny, co znám.
Jaké zázraky jsi zřela!
Dítě zrozené z panny
panuje nad všemi anděly.
Toť vskutku zázrak nad zázraky. "
Doporučuji.

Randik
26.05.2020 5 z 5

Moc jsem se těšila na další historický román se Shardlakem a Barakem. Opět naprosto skvěle napsané. Těším se na další knihu tohoto autora jen doufám,že nás nenechá čekat moc dlouho.