Mateřské mléko

Mateřské mléko https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521575/bmid_materske-mleko-R0t-521575.jpg 4 45 9

Tři generace žen, tři různé osudy komplikované složitou dobou a vzájemnými vztahy. Střídavé vyprávění matky a dcery začíná a končí za sovětského období v Lotyšsku. V centru pozornosti stojí matka, mimořádně nadaná lékařka a intelektuálka, která odmítá kojit svou čerstvě narozenou dceru, aby ji neotrávila svým neštěstím. O mnoho let později se dostává do nuceného exilu na venkov, kde se role obrací: dcera se stává mateřskou pečovatelkou své depresivní matky. Sílu a útěchu nachází dcera v láskyplném vztahu se vzdálenou babičkou. Dcera ztělesňuje výhled do nadějné budoucnosti, babička dlouhý pohled na lotyšské dějiny. Symbolická rovina románu se nedá přehlédnout, jádro příběhu však zůstává plnokrevné, poutavé a silné. Román Mateřské mléko přední pobaltské spisovatelky se stal fenoménem, vyšel ve dvacítce zemí a do mezinárodní distribuce přichází filmová adaptace, která v domácím Lotyšsku zaznamenala rekordní návštěvnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Mātes piens , 2015


více info...

Přidat komentář

lencin
včera 4 z 5

Příběh tří generací žen v socialistickém Lotyšsku. Každá se se sovětským režimem pere po svém. Útlá, ale silná kniha.

zuzulique
08.04.2024 5 z 5

"Tak to už chodí - ne všichni se narodí, ale všichni zemřou."

Výborný exkurz do sovietskeho obdobia Lotyšska o ktorom som zhola nič nevedela. Vzťahy troch žien - babka - matka - dcéra, z ktorých každá svoj životný údel nesie odlišným spôsobom. Ich životy výrazne ovplyvňuje postava matky, intelektuálky, ktorá je citovo chladná a zjavne trpí depresiou. Už po narodení dcéry od nej ušla, lebo ju odmietala kojiť, aby ju neotrávila svojím nešťastím. Striedavé rozprávanie matky a dcéry, členené do krátkych kapitol, dodáva príbehu dynamiku a udržiava pozornosť čitateľa. Dcéra stelesňuje nádej na lepšiu budúcnosť krajiny a babička zasa minulosť lotyšských dejín. Veľmi silná smutno-krásna kniha plná symbolických obrazov a podnetov k premýšľaniu.


elenai
22.03.2024 4 z 5

Kniha, která musí rezonovat s každým, kdo zažil na vlastní kůži komunistický režim, nebo se jej tento režim prostřednictvím rodičů a prarodičů dotkl. Tři ženy - babička - matka - dcera - a přijímají svůj životní úděl každá úplně jinak. Nejvíc jejich životy ovlivňuje matka, lékařka a velká intelektuálka, ze začátku citově velmi chladná, poté velmi nezdravě upnutá ke své dceři poté, co jí do vínku nadělili komunisté. Osobně mě velmi zaujala postava Jese a toužila jsem si oni přečíst mnohem víc. Mám totiž pocit jakési nedokončenosti. Jak si některé knihy zaslouží významně proškrtat, tady to vnímám úplně opačně. A byť se kniha odehrává v Lotyšsku, klidně by se dle mého mohla odehrávat i u nás. Vliv prostředí tam nehraje příliš velkou roli a nic moc jsem se o tamější mentalitě nedozvěděla. Škoda. Ale i tak doufám, že autorka bude dál tvořit, a moc ráda si od ní další knihy přečtu. 80%

kaja77
16.03.2024 5 z 5

Kniha mě velmi zaujala. Lotyšsko je pro nás neprobádaná země a tak jsem velmi uvítala tuhle skvělou exkurzi. Každopádně život s psychiatricky nemocným člověkem je velmi náročný. Dcera z tohoto příběhu byla naprosto skvělá, obdivovala jsem ji.

pakoshka
10.03.2024 3 z 5

Během ledna jsem přečetla tři knihy podobné tematiky: Těla, Mateřské mléko a Mateřství.

Tady byl pro mě nejpřínosnější pohled do komunistickýho Lotyšska a dopad režimu na tři generace žen. Ostatní pro mě bylo trochu plytké a vlastně mě moc nezajímalo.

PetK
31.01.2024 3 z 5

Pár prvních kapitol mi trvalo, než jsem pochopila, že se střídá vyprávění matky a dcery. Téma sovětských republik mě zajímá, popis života lidí, kteří žili v kleci. Ke konci už pro mě kniha trochu ztrácela spád - vyprávění téměř bez přímé řeči, vyústění bylo poměrně jasné... na konci dojemné. Přesto, kdyby to bylo delší, asi by mě to už nebavilo.

Audrina
27.01.2024 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla a zvykla si na styl vyprávění. I přes to, že se jedná o útlou knížečku, čtení mi trvalo několik dní. Příběh knihy totiž není snadný a pomocí osudů jednotlivce vypráví každodennost Lotyšska minulého režimu. Skvělý počin

veronika9761
25.12.2023 3 z 5

Moc se neumim orientovat ve formatu, jakym je kniha psana. Naprosto presne ale popisuje beznadej a bezvychodnost ziti pod nadvladou Ruska, tak moc podobnou situaci u nas pred rokem 89.

pistalka
31.10.2023 4 z 5

Pravidelně se střídající vyprávění matky a dcery v rozsahem nevelkých kapitolách vytváří skvěle rytmizovaný text, do kterého se snad ani nejde nezačíst. Osobně oceňuji tu pravidelnost, díky které se kniha pohodlně čte a čtenář se v ní bez problému orientuje. Ani ne dvě stě stran textu pak zachycuje období několika desítek let života v komunistickém Lotyšsku, dobu absolutního bezčasí a diktaturu podprůměrného. Není to žádná detailně popsaná rozkošatělá rodinná sága, ale drobné vyprávění s důrazem na detaily a maličkosti, které se v životě ukázaly jako milníky a ke kterým se ženská paměť retrospektivně vrací. Mimochodem – velmi dobře je v knize zachycená společenská a politická situace v zemi, opět bez velkého historického vysvětlování, nýbrž s citem pro detail. Krásná a smutná kniha.

Štítky knihy

zfilmováno mateřství lotyšská literatura matky a dcery

Autorovy knížky

Nora Ikstena
lotyšská, 1969
2023  82%Mateřské mléko

Kniha Mateřské mléko je v

Právě čtených2x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených6x
Knihotéce31x
Chystám se číst115x
Chci si koupit25x
dalších seznamech2x