První muž Říma

První muž Říma https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17336/bmid_prvni-muz-rima-43Z-17336.jpg 5 122 28

Římská sága série

1. díl >

1. část sedmidílného cyklu z doby antického Říma. Odborná revize textu doc. dr. Václav Marek. Román je zasycen nesčíslným množstvím historických reálií. Pro čtenáře, který se mimořádně zajímá o historii, to však mohou být podrobnosti zajímavé.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The First Man in Rome , 1990


více info...

Přidat komentář

ponorka
23.09.2023 5 z 5

Mně se na tom líbí, že se to autorka nesnaží zjednodušit. Její interpretace událostí nebo charakterů postav je možná někdy trochu v rozporu s tím, jak bych je viděla já, ale drží se veškerých faktů, které se jí podařilo zjistit, což je obdivuhodné. Tento přístup mi velmi vyhovuje, protože pro mě je skutečnost vždycky zajímavější, než jakékoliv vylhané fantazie. Takových historických románů jen houšť!

VendulaB
22.05.2023 5 z 5

Absolutně skvělá a úžasná kniha ze starého Říma, popisující začátek vztahu Maria a Sully. Výjimečný čtenářský zážitek. I přes množství podrobností a vražedný rozsah je kniha velmi čtivá. Pokud Vás starý Řím doteď moc nezajímal, po přečtení se to změní.


iskovsky
17.03.2023 5 z 5

dočítal som sa, že autorka písala túto sériu takmer 30 rokov... nahromadila si knižnicu niekoľkých tisíc kníh a monografií o každom aspekte rímskej histórie a civilizácie... kreslila mapy miest a bojových polí, prehľadávala svetové múzeá a hľadala busty a nápisy... konzultovala s odborníkmi na desiatkach univerzít a zaznamenávala všetky známe fakty o danej téme a dobe...
za tento výskum ju v roku 1993 Macquarie University v Sydney poctila titulom doktor humanitných vied...

výsledkom je monumentálny historický román, ktorý svojou kvalitou vysoko vyčnieva nad dnešnou záplavou brakovej literatúry z tohto obdobia, ktorej autori podceňujú inteligenciu čitateľov(alebo sa jej prispôsobili ?) ...

ďakujem Paní spisovateľka !

Paulika419
26.02.2023 2 z 5

Vydržela jsem 320 stran a doufala jsem že porozumím tomu co spisovatelka předkládá svým čtenářům.Jsem velká milovnice historických románů a historie vůbec.Ale čím více stran tím více jmen.Pochybuji o tom jestli se sama spisovatelka v tom vyznala.Kde to nastudovala aby 700stran naplnila a přepsala a uvedla nějaký děj pro běžného čtenáře.Kdo ji zpřístupnil archív? Románová forma psaní viditelně zaostávala.Vraždy kterými se nikdo nezabýval přestože Sulla vedl velmi neuspořádaný život.Například natrhané houbičky přece připravoval kuchář,takže je musel ochutnat než je předložil.K zamyšlení toho bylo více.10 stran o pěstování hlemýždů.Naprostý nesmysl hlemýžď je živočich a ten se chová,rostliny se pěstují.Směšná byla i ta koncese na hlemýždě a nedokážu si představit ten přesun.Velmi hloupý dopis Mariovi od Rufa o své neteři.Pochybuji,že to pro Maria v ten moment bylo směrodatné když měl svoji rodinu tak vzdálenou.Paní Colleen není Weirová ani Plaidy ani Chadwicková ani naše Loukotková a VaňkováMyslím že i ten pokročilý čtenář v tom najde množství nedostatků.Knihu potřebuji k odpočinku a pro dobrou pohodu.

Claudius
28.04.2021 4 z 5

Tato kniha je něco jako fanfikce - autorka vzala známé, byť omezené informace jako základ a založila na nich příběh tak, aby jim co nejvíce odpovídal. A tak musela nastudovat stohy knih, aby správně vystihla, jak její postavy vypadaly, mluvily, myslely, oblékaly se, co a jak jedly, jak se oslovovaly nebo o čem se bavily ve volném čase.
Autorka se snažila napsat knihu tak věrně, jak jen se ji to mohlo za současného stavu poznání římské historie podařit. Čtenáře tím pádem vůbec nešetří. Je to kniha trochu pro pokročilé - musíte mít aspoň základní přehled a vůbec se nestyďte před samotným románem strávit nějaký čas vzadu v glosáři. Ale až se do toho trochu dostanete, budete odměněni znalostí historie a úchvatným příběhem k tomu.

ikorka
20.12.2020 5 z 5

Od této autorky jsem zvládla jako první Ptáky v trní a to už je nějaký ten pátek. Pak jsem v antikvariátu narazila na Morganův úděl, který mi pak dlouho ležel v knihovně a když jsem ho nakonec přečetla, připustila jsem si, že autorčin styl mi zkrátka sedí (ano, mnozí namítají, že některé pasáže jsou poněkud zdlouhavé a kdyby tam nebyly, nic by se nestalo avšak to je právě to ONO!, co tomu dodává NĚCO :-)) a tak jsem začala pátrat po dalších jejích počinech a narazila jsem na tuto sérii. Ooo ano, dobře jsem udělala. Právě jsem dočetla a okamžitě sahám po 2. dílu. Taky proto, že už si pamatuju jména postav a jejich osudy. To mi ze startu činilo trochu potíže, vyznat se v těch předlouhých a opakujících se jménech ( Caesar měl syna Caesara a ten také zplodil Caesara, no kdo se v tom má vyznat :-D). Jakmile jsem si však vytvořila rozpoznávací systém, příběh krásně plynul. Chci dát všechny díly ačkoliv to, vzhledem k (ne)dostupnosti těchto knih, bude věc přímo nesnadná. Snad se mi poštěstí.

sel123
08.10.2020 2 z 5

Zatím mám přečtené prvni 4 knihy serie. Celkem zajímavé a nejsou tam žádné velké nedostatky. Na můj vkus moc rozebírání vztahů, pocitů, stále opakovaní již řečeného.... Takový trochu červonoknihovnický styl. Historicky poměrně věrohodné, dobře ukázáno politické zřízení republiky a její fungování.

dakota30
26.04.2020 5 z 5

Vynikající.Moc mě to bavilo. Velmi čtivě napsané. Doporučuji. Jdu rovnou na druhý díl.

Janadvorackova
24.04.2020 3 z 5

O polovinu kratší kdyby to bylo.
Sice pěkný obrázek života v té době, ale zatraceně okecávací. A jména jsem zapomínala hned, jak jsem je přečetla. Prostě jsem se zaboha hodně dlouho nemohla orientovat v tom, kdo je kdo.

Lolila
14.10.2019 5 z 5

Vynikajúci román z antického Ríma.
Náhodou som objavila na databáze túto sériu a zaujalo ma vysoké hodnotenie. Zaslúžené.
Perfektne opísaný systém fungovania rímskeho štátu, každý mal vyčlenené miesto v republike, čo musel mať, do akej triedy patriť, čo urobiť, aby sa mohol dostať na vyššie miesta,.... Jednoducho veľa detailov, veľa histórie. Tiež výborne spracované charaktery postáv, ich správanie, povaha, vzťahy, dialógy.... Určite odporúčam všetkým, ktorí majú radi historické romány, v tomto prípade staroveký Rím.

kyssling
12.10.2019 5 z 5

Skvělá kniha, neuvěřitelně zajímavý a podrobný popis postav a jejich charakterů, prostředí. A příběh, styl vyprávění donutí čtenáře pokračovat ve čtení. Už se těším na další díl. BRAVO !

Markýz1409
02.10.2018

Četl jsem všechny díly této série a musím říci....monstrózní dílo.Paní musí cestovat časem,jinak si to neumím vysvětlit..tolik detailů, nákresy a tak perfektně zpracované postavy,situace ,dialogy..prostě parádní čtení..jak říkám ta paní u toho musela být a jejím prostřednictvím se do té doby dostanou i čtenáři...tak přeji hodně zážitků v antickém Římě :-)

lsisec
22.12.2017 4 z 5

Ten čtenář, který si ve svých komentářích stěžuje na množství postav a jmen, nechť to vzdá. Rozklíčovat "Who is WHo" je často náročné a musel jsem se častokrát vracet stránkami zpět, abych opět mohl danou postavu uchopit a pochopit její roli. Nicméně ošidit to a zredukovat počet postav asi nejde. Dějiny jsou dějiny a holt to tak bylo. Jinak super čtení. Kdo je fanda do historie, ten si počte. Historie je o poučení. Znovu vidíme, že všechno už tu bylo. Elity, elitářství, chamtivost, úplatnost, korupce.

Ben Nevis
13.11.2017 5 z 5

Vynikající dílo talentované autorky. Asi si přečtu i Ptáci v trní. :-)
Bála jsem se, že to bude nějaká romance zasazená do prostředí Antiky (takových knížek je spousta), ale je to čistokrevný životopis skutečných postav, přibarvený samozřejmě tam, kde chybí dobové informace.
Což má i své neduhy, jako například krkolomnější čtivost a místy ne nezbytná rozsáhlost.

Nejvíce mě však zaujalo, jak se římská republikánská politika podobá té naší. Reformátoři narážejí na strach tradicionalistů o svoji moc a majetek. A jak často je dobrý úmysl vykoupený nečestnými prostředky.

Pohodářka23
13.08.2017 5 z 5

McCullough prostě umí. Doporučuji!

evask
13.07.2017

Do téhle knížky jsem se nedokázala začíst. Hned od začátku spousta postav.

EmmaKrizova
20.05.2017 5 z 5

Nádhera! Krásná kniha z krásné doby. TA COLLEEN, neuvěřitelně systematická, vytrvalá a taletovaná osoba. A nechybí jí ani básnické střevo. ,,Jaro dohaslo pod záplavou květů, a do kraje vtrhlo jako vojevůdcův triumfální průvod vítězněl léto,a celé rozpálené a vyhaslé žízní se v něm rozložilo táborem.,,
Asi se budu opakovat, ale u každé z těch 700 stran jsem chrochtala blahem. Číst o Řiímu z pohledu Římanů, prostě nádhera. Spousta politiky, tradic, předsudků a různých frakcí, germáni na krku a k tomu jeden geniální venkovan/vojevůdce. A ta fascinující doba republiky, pouhou generaci před zaříznutím.Nic jsem o ní nevěděla... Ty dopisy Rutilia Rufa, ten principus senátu Scaurus.!!! To bylo prostě moje. Tak pokud jste čtenář historických románů, a máte už dost těch knižních potratů o 120 stranách, tak doporučuju určitě. Jediné co mi vadilo, ty lovestory kolem Lucia Cornelia. A přitom jinak dokázala vykreslit vztahy až mrazivě realisticky.( Marius-Julia, Gaius Julius- Aurelia, Livia Drussa - Caepio) Pouze Lucius Cornelius trpěl tím prokletím. To s tou Julillou, to by nesplichtil ani Vieveg dající hlavy dohromady s Bárou Nesvatbovou. A přitom to měla tak dobře vymyšlené v základu. Naopak velice jsem ocenila až dalo by se říci sbírku vulgarismů. Jak vlídně hovořil Marius ke svým vojákúm.Ne, kniha nebyla zbytečně dlouhá, tak si ji přečtěte vy mentulové!

achilles
10.03.2016 5 z 5

Mé první setkání s Colleen McCullough a vskutku nemohlo být lepší. Velice zdařile historicky uchopené dílo bez zbytečných okras, ale zároveň poutavé. Něco pro labužníky antiky. Velice podařené jsou i vysvětlivky na konci- nejsou ale fádní jako bývá obvyklé, ale autorka s nimi zachází jako s další kapitolou se svými skvělými komentáři.
Pěkné je jak vysvětlila jméno Tydlytátus (orig. Lucius Tiddlypuss):
" V USA by to byl Joe Blow, v Británii Fred Bloggs nebo - pokud by šlo o aristokrata - Lord Muck of Dunghill Hall."

67pista
22.02.2016 5 z 5

výborné a hlavne chytľavé čítanie asi nie je čo vytknúť skoro dokonalé

SteveG
31.12.2015 4 z 5

To byla,ale tlustá bichle,něco podobného jako epopeje od Vondrušky.Střídají se zde velmi záživné úseky(senát,Marius,Sulla) s naprosto nezáživnými ,třeba jak Aurelie debatuje s nájemníky atd.odvádí to úplně od příběhu.Na druhou stranu člověk se docela dost dozví o hrdinech Říma,samozřejmě pokud jsou zde přesná historická fakta.

Štítky knihy

starověký Řím Gaius Julius Caesar historické romány

Autorovy další knížky

Colleen McCullough
australská, 1937 - 2015
2004  90%Ptáci v trní
1994  94%První muž Říma
1995  96%Koruna z trávy
2005  96%Říjnový kůň
1999  95%Caesar: leťte kostky!

Kniha První muž Říma je v

Právě čtených7x
Přečtených179x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených25x
Knihotéce152x
Chystám se číst150x
Chci si koupit37x
dalších seznamech3x