Marné lásky

Marné lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13503/marne-lasky-13503.jpg 4 6 2

Ve sbírce povídek ve které se autorka vrací do míst svého dětství a mládí na pražskou Malou Stranu, doplňují její povídky s tajemstvím. Mozaika nerudovsky laděných příběhů vytváří barvitý obraz části našeho hlavního města a života jeho obyvatel převážně ve 40. a 50. letech 20. stol. Postavy a figurky z Malé Strany, Pohořelce a Břevnova jsou hrdiny autorčina vzpomínkového vyprávění. Zajímavější je druhá část knihy, kterou tvoří nápadité a kvalitní povídky, někdy až hororového, jindy detektivního ladění. Jsou plné podivného napětí a tajemna, ač ukotveny v reálném prostoru a čase, vypovídají o tajemstvích duše člověka, prostoru i relativnosti času. Mnohé z těchto povídek si odnesly cenu v soutěži o nejlepší povídku roku. ... celý text

Přidat komentář

knihovnička007
09.02.2024 2 z 5

Tuto knihu jsem opět vytáhla ze svých nepřeberných zásob, má necelých 200 stran, tak jsem si říkala, že bude brzy přečtená...
Víc jsem se asi mýlit nemohla...
Příběhy mi nešly číst kniha je rozdělená na dvě části, v první části je 17 samostatných vyprávění, ve druhé 8 různých příběhů.
První část neobsahuje příběhy, ale vyprávění o různých lidech, se kterými se autorka ve svém dětství a mládí setkala. Líbily se mi části z válečné Prahy.
V druhé části jsou to příběhy, ale mírně řečeno zvláštní, celou knihu však spojuje jedno-smrt a umírání.
Autorka knihu psala jako osmdesátiletá, asi si chtěla splnit "sen" a napsat o lidech, které znala. Nejsem z Prahy, takže názvy ulic a další přesnosti jsem moc neocenila, ale někdo, kdo celý život bydlí v Praze, si určitě přijde na své.
Příběhy z druhé části jsou smutné, prodchnuté smrtí a tajemnem. Na duchařinu a nadpřirozené jevy nevěřím, takže toto bylo pro mne zvláštní čtení.

jarmuk
16.02.2021 4 z 5

druhá půlka knihy mě bavila víc