Příliš hravé děti

Příliš hravé děti https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12205/bmid_prilis-hrave-deti-5C6-12205.jpg 4 40 40

Mark Stone a jeho věrný android Ray pátrají po agentu SDPP Mac Donaldovi, který je pohřešován na planetě Urka. Generál Khov předpovídá, že to bude hračka, vždyť je čeká pouze středověká civilizace. Chyba lávky! Mark se ani nenaděje a ocitá se ve smrtelné pasti...

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Enfants très doués , 1989


více info...

Přidat komentář

Terva
15.04.2023 5 z 5

S tebou je to
pokaždé stejné,
když začneš prohrávat,
přestane tě hra bavit.
To není pravda Oxi.

Úvod a první kapitola je klasika. Opět se dozvíme, už bezpočetněkrát, jak vypadá Mark Stone, zjistíme kdo je Peggy, kterou Mark neustále zve na večeři, opět poznáme štěkot dogy, tedy generála Knova, a zjistíme důvod, proč si k sobě pozval kapitána pracujícího pro službu pro dohled nad primitivními planetami. Popijí spolu tradiční skotskou, proberou Markovu finanční situaci, a protože je bohatý, vždycky se generál Knov pozastaví nad tím, že Stone neustále zůstává zaměstnancem SDPP. Proberou spolu i Elsu Swensonovou, Markovu přítelkyni . . . ale dost řečí. A teď vážně, povídá Knov, mám problém. No prostě až na konci první kapitoly čtenář konečně zjistí, co je to za problém a na které planetě vznikl.

Malá ochutnávka:
Mark nalil dvě skleničky a řekl:
Tak k věci, co vás trápí?
Knov polknul řádný doušek a zeptal se:
Znáte Mac Donalda?
Je to můj výborný přítel, ale dlouho jsem ho už neviděl. Má nějaké problémy?
Obávám se, že má. Před šesti týdny zmizel!
Jak se to stalo?
Byl vyslán na misi, aby prozkoumal planetu Urka . . .

Na Urce vládne středověk. Kdo s čtenářů čekal něco jiného? Já tedy rozhodně ne. Nejdříve se dějí známé věci. Vřelé přivítání, souboje, ženy, sex, sex, spousta sexu, pivo a pak výprava. Napínavé to začíná být asi od čtvrté kapitoly. Zápletka je zajímavá, ale podstatu nám pan spisovatel prozrazuje jen velmi pozvolna a ještě v mlžném oparu. Rozhodně zase trochu něčeho jiného v těchto příbězích, které mnohdy hraničí s obrovskou jednoduchostí. Ale je to čtivé a dobrodružné, co více si přát. Snad jen technická poznámka od předešlého čísla, kdy tisk knih od Najády převzal Ivo Železný, se telepatické rozhovory mezi Markem a Rayem nerozlišují jiným tipem písma. Někdy je tak složitější rozpoznat, kdy spolu mluví pusou a kdy mozkem. Je to trochu škoda a kazí to celkový dojem z příběhu. Za to však pan spisovatel Jean-Pierre Garen nemůže.

Citát: Napijte se příteli, zabavil jsem sud piva.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.


Richie1
21.03.2016 3 z 5

Mark Stone na další záchranné misi. Obvyklé schéma včetně pirátů, rychlých milostných dobrodružství či šermířských soubojů. V tomto díle mají prim nedospělí jedinci mocné vesmírné civilizace, kteří si "hrají na písečku" - na planetě a figurkami jsou její obyvatelé. Pro Stonea příliš mocní protivníci, ale Stone má také mocné přátele. 50%

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král