Galaktická spravedlnost

Galaktická spravedlnost https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12208/bmid_galakticka-spravedlnost-BR9-12208.jpg 4 32 4

Markův kolega Randal Gardner byl svými nadřízenými nespravedlivě obviněn a vyhozen ze zaměstnání. Naštěstí solidarita existuje i ve Službě pro dohled nad primitivními planetami a právě Mark Randalovi nabídne práci a později se spolu s ním stane aktérem v jednom zapleteném kriminálním případě. Případ je o to pozoruhodnější, že jeho soudcem je robot.... celý text

Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Justice galactique , 1996


více info...

Přidat komentář

Terva
04.09.2023 5 z 5

Utábořil se v salonu
a cílevědomě mi likviduje
zásoby whisky.
Kdyby si ji aspoň neředil vodou!
Takový nevkus!

Ačkoliv se jedná o dvacátý devátý příběh v sérii Mark Stone: kapitán služby pro dohled nad primitivními planetami, zase mě pan spisovatel Jean-Piere Garen, dokázal překvapit. Tohle je totiž úplně něco jiného, než na co je sériový fanoušek a čtenář těchto příběhů, zvyklej. Jedná se totiž o příběh, který je noirovou detektivkou a navíc je vyprávěn v ICH formě. Jako bonus bych vyzvedl fakt, že hlavním hrdinou, který nám příběh vypráví, není Mark Stone, nýbrž agent a Markův kolega, Randal Gardner.

Malá ochutnávka:
Události se dávají rozhodně do pohybu. Nevím, jestli mi šestnáct hodin bude stačit, abych zachránil aspoň sám sebe.
Ještě se třesu rozčilením a popálená noha se mi připomíná.
Dobelhám se k pokladně, pod níž mám lékárničku.
Bota to vydržela, ale vycházková kombinéza ne. Popáleniny třetího stupně by byly sranda, kdybych mohl do špitálu . . .

Jsem nadmíru spokojený s touto změnou. A dokážu plně ocenit snahu, dát zase svým čtenářům něco jiného, co jej vytrhne od daného stereotipu, ač se nám ten stereotip stále líbí. Tak že teď si odpočinem od klasiky a dostáváme něco jiného. Ale i to něco jiného je perfektní a příběh jsem si hodně užíval. Škoda, že byl opět tak krátký.

Citát: Jen žádnou paniku.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.


Maff
07.11.2015 3 z 5

Je to pokus napsat něco jiného stejnou formou nebo naopak něco stejného jinou formou, to je asi základní otázka tohoto dílka. Autor zvolil vyprávění v první osobě a z hlavního hrdiny udělal jen vedlejší postavu byť s rozhodným přínosem pro příběh. Přes využití obvyklých klišé to přesto zapůsobilo osvěžujícím dojmem.

Lusa
13.04.2011 5 z 5

Tak to bylo snad poprvé co jsem se setkala v těchto knihách s Ich formou, ale musím konstatovat, že to byl stále autorův styl a jako obvykle velice dobrý.

SPOILER

Sice mě překvapilo, že to nebylo o Markovi a Rayovi, kteří se objevili až na konci a zachránili situaci, ale i tak jsem se dost pobavila.

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král